Доступність посилання

ТОП новини

Захід повинен запровадити проти Росії додаткові санкції (огляд преси)


За загальною фразою «треба» щодо підтримки мінських домовленостей немає механізму стримування агресії Кремля

На зустрічі у Берліні і Ангела Меркель, і Франсуа Олланд наголосили на необхідності дотримання лютневих мінських домовленостей щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Однак, як наголошує газета «День», обидва лідери чомусь уникають назвати по імені країну-агресора, яка спочатку незаконно анексувала Крим, а тепер постачає озброєння, бойовиків та своїх солдат на Донбас. То чи може за таких умов просто заклик до деескалації насильства сприяти врегулюванню ситуації на сході України? – обурюються газетярі. Вони вважають, що за загальною фразою «треба» щодо підтримки мінських домовленостей немає механізму стримування агресії Кремля. Зокрема використання санкцій. Стаття так і називається – «Захід повинен запровадити додаткові санкції».

Влада та експерти б'ють на сполох: частка тіньової економіки в Україні досягла 47%, підскочивши за рік, за різними підрахунками, на 5-8%. За спостереженнями аналітиків Мінекономрозвитку, найбільш високий показник тіні – 65% – зафіксований у видобувній промисловості, а найнижчий – 9% – в сільському господарстві. Газета «Сегодня» з’ясовувала, які чинники провокують зростання тіньової економіки в Україні і як змінити ситуацію на краще. Заголовок статті – «Економіку з тіні виведуть зарплати і канікули».

З жовтня Мін'юст готує «довідкову революцію»: держструктурам збираються заборонити вимагати в українців будь-які паперові довідки, виписки, документи про народження, сімейний стан тощо. Держслужбовці будуть отримувати потрібні їм довідки та інші документи громадян самостійно, в електронному вигляді – для цього їм відкриють безкоштовний доступ до електронного держреєстру, в якому міститься необхідна інформація. Тим часом, як попереджають експерти газети «Сегодня», це може загрожувати витоку інформації. Відомості з реєстрів можуть почати продавати чиновники, що мають до неї доступ. З міркувань безпеки доведеться обмежити коло таких осіб, наприклад, начальником відділу. А це не зменшить, а навпаки – збільшить черги відвідувачів до фахівців.

Кожна українська партія проходить один і той самий шлях: створюється, укрупнюється, розпадається. Ілюстрацією до цієї тези слугує, зокрема, Партія регіонів, констатує газета «Україна молода». Що стосується «Батьківщини», то вона хоч і не розпалася, але зменшилася – як шагренева шкіра – до досить скромного об’єднання. Зійшла з «треку» й Компартія (а до неї – і соціалісти). Канули у небуття «зелені» та соціал-демократи. За 24 роки незалежності жодна політсила не засвідчила здатність протриматися на плаву бодай два десятиліття поспіль. Зважаючи на загальну тенденцію, навряд чи можна пророкувати успіх об’єднання «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» Яценюка. Сторони вдарили по руках та домовилися виписати всі деталі в окремій угоді. Перший пункт її торкатиметься створення фракції. Тут, щоправда, можливі деякі різночитання. Або таки буде оголошено про створення єдиної фракції, або – як альтернативний варіант – виникне координаційна рада двох фракцій. Втім формально чи неформально, а нова фракція у Верховній Раді обіцяє вирости до загрозливих розмірів. Утім, це – ідеальний сценарій. Реальність же може внести свої корективи. Які саме, видання розповідає в статті «Народний фронт Порошенка».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG