Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську не домовилися відвести зброю калібром менш ніж 100 міліметрів


Системи залпового вогню «Град» (ілюстративне фото)
Системи залпового вогню «Град» (ілюстративне фото)

Сторонам вдалося домовитися лише з кількох гуманітарних питань

Сім годин консультацій у різних форматах не вистачило для досягнення позитивного результату на чергових переговорах у Мінську у середу. Серед ключових питань на зустрічі щодо врегулювання ситуації на українському Донбасі – парафування угоди про відведення від лінії зіткнення озброєнь менше 100 міліметрів. Згоди в цьому питанні не досягнули.

ЗАВАНТАЖИТИ

За підсумками переговорів, представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі, посол Мартін Сайдик, перш за все, висловив журналістам свою стурбованість нещодавнім почастішанням порушень режиму припинення вогню та нагадав сторонам конфлікту про їхні зобов’язання в рамках Мінських угод.

Мартін Сайдик
Мартін Сайдик

«Суттєва ескалація ситуації у сфері безпеки шкодить реалізації важливих ініціатив, подальші перестрілки не вирішать ситуацію на місцях, як і не забезпечать соціальних, економічних та політичних перспектив для населення сходу України, яке їх очікує та заслуговує», – заявив посол Сайдік.

Крім цього, він висловив ініціативу до обох сторін до 1 вересня, до початку нового шкільного року, зупинити вогонь, щоб діти могли спокійно навчатися. Мартін Сайдік попросив про допомогу у поширенні цієї ідеї ЗМІ і окремо – російський пропагандистський телеканал «Лайфньюз». Пізніше представники бойовиків угруповань «ДНР» та «ЛНР» на перемовах сказали, що готові підтримати цю ініціативу.

Переговори тривають

Щодо підсумків засідання, то посол ОБСЄ Сайдік визнав, що домовленості у справі парафування угоди про відведення від лінії зіткнення озброєнь калібром менш ніж 100 міліметрів досягнути не вдалося, і підгрупа з питань безпеки продовжує обговорення цієї проблеми. Представники сепаратистів обіцяли, нібито сьогодні нарешті вдасться погодити це питання, але далі обіцянок справа не пішла. Представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін лише за підсумками переговорів висловив надію, що «документ буде підготовлений до підписання».

Про необхідність відведення зброї калібром до 100 міліметрів домовилися лідери країн «нормандської четвірки» – президенти України, Франції, Росії та канцлер ФРН – ще 23 липня. І озвучили термін – до 3 серпня. Але парафувати угоду протягом минулого місяця так і не вдалося. Не сталося це і сьогодні.

За словами посла Мартіна Сайдіка, підгрупа з політичних питань у середу обговорювала закон про особливий статус декотрих районів Донбасу та модальність проведення там виборів. Але про конкретні домовленості невідомо. Переговори також тривають.

Обережний оптимізм у гуманітарній сфері

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Представниця України у підгрупі з гуманітарних питань, уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко повідомила після засідання, що має «обережний оптимізм щодо розблокування питання зі звільненням заручників», а також – щодо допуску місії Міжнародного комітету Червоного Хреста до тюрем у зоні конфлікту.

Посол ОБСЄ Мартін Сайдік зазначив, що з останнього питання домовитися вдалося.

Ірина Геращенко у Мінську також повідомила, що українська сторона виступила з ініціативою переміщення на мирну територію двох інтернатів із хворими дітьми.

Перед переговорами представник України у контактній групі, колишній президента Леонід Кучма зустрівся з міністром закордонних справ Білорусі Володимирем Макеєм. За офіційними даними, сторони обговорили «шляхи врегулювання ситуації на Донбасі на основі Мінських домовленостей». Білоруська сторона, і зокрема міністр Макей, останнім часом виявляють свою активність на підтримку переговорного процесу.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG