Доступність посилання

ТОП новини

Ринкові тарифи на газ: бюджет виграє, середній клас – програє?


©Shutterstock
©Shutterstock

Вартість блакитного палива для населення впливає і на дефіцит бюджету, і на енергетичну незалежність держави, і на енергозбереження, наголошують дослідники

Київ – Україні варто переходити на ринкові тарифи за газ і тепло, пов’язані з вартістю імпортних енергоресурсів, наполягають аналітики Центру економічної стратегії та ще низка експертів з питань енергетики. Вони очікують, що це сприятиме енергозбереженню, зменшить дефіцит бюджету і навіть стимулюватиме власний видобуток газу. В «Нафтогазі» ідею ринкових тарифів на газ підтримують, хоч і з деякими застереженнями. Однак частина експертів вказує, що чинні тарифи вже є набагато вищими за ціну імпортного газу для України, і закликають починати з конкуренції на ринку, а не зі встановлення тарифів за вказівкою уряду.

Ринкові тарифи на газ: бюджет виграє, середній клас – програє?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Від початку української незалежності ціна на газ для українців залишалася низькою, якщо порівнювати з тією, яку платили споживачі в ЄС. Як наслідок громадяни не були налаштовані економити, державний оператор НАК «Нафтогаз України» ніс збитки через різницю в тарифах, яку покривали з бюджету, а державні видобувні компанії не мали коштів для розробки нових родовищ, такі негативні наслідки від низької ціни газу для населення озвучили аналітики Центру економічної стратегії, презентуючи своє дослідження про вплив газових тарифів на різні аспекти життя держави.

Один з авторів дослідження, заступник директора Центру Марія Репко, вбачає причини нинішньої української економічної кризи в тому, що тарифи на газ і тепло, на її думку, не залежать від ринкових цін.

«Цей диференціал, різниця цін на газ (між вартістю імпортного енергоресурсу і ціною для населення) спричинила дефіцит «Нафтогазу», який можна порівняти з дефіцитом всього державного бюджету. Якоюсь мірою цей дефіцит навіть став причиною економічної кризи в Україні, яка розпочалася у 2014 році», – пояснює експерт.

Ринковими для України є ціни, за якими держава імпортує газ
Марія Репко

На запитання Радіо Свобода Марія Репко зауважила: ринковими для України є ціни, за якими держава імпортує газ. Оскільки, вважає аналітик, вартість українського газу штучно занижується, що не дає змоги державним та приватним видобувним компаніям інвестувати у збільшення видобутку. Мінімальна закупівельна ціна для українського газу, яка би покривала і витрати на видобуток, і податки, й інвестиції в нові родовища, має наближатися до європейських цін (нині – понад 200 доларів за тисячу кубометрів), однак українські видобувачі отримують не більше за 70 доларів у гривневому еквіваленті, наголошує Марія Репко.

Серед негативів ринкового тарифу аналітик називає зростання витрат для «середнього класу»: витрати на опалення приватних будинків займуть суттєву частку в бюджеті таких громадян, однак субсидій вони не можуть отримувати.

«Нафтогаз» пропонує ринкові тарифи на газ і пільгові – на тепло

Представник НАК «Нафтогаз України» Єгор Давиденко загалом погоджується з висновками дослідників про необхідність ринкових тарифів, однак вважає, що вартість теплопостачання потребує інших підходів, ніж тарифи на газ для населення.

Муніципалітети, якщо мають ресурси й бажання, можуть встановити знижку на тарифи
Єгор Давиденко

«Маємо так багато енергетичних проблем, що не варто звалювати все докупи. Ніщо не заважає продавати газ за ринковою ціною, зокрема, й теплокомуненерго. Тоді теплокомукненерго йде до регулятора і встановлює тарифи. А далі муніципалітети, якщо вони мають ресурси й бажання, можуть встановити знижку на ці тарифи. Приватні ж споживачі газу можуть редагувати споживання, якщо ціни для них зависокі. Наприклад, опалювати весь дім чи його частину, або придбати в лісника дрова, нарубати і топити дровами», – пропонує представник «Нафтогазу».

Навесні цього року уряд оголосив про наближення газових тарифів до ринкових, відтепер українці в опалювальний сезон платять від 3600 гривень до 7188 за тисячу кубометрів блакитного палива, залежно від обсягу споживання на місяць. Однак днями прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що тарифи варто переглянути, але в бік зниження.

Нинішня ціна газу для споживачів не просто перекриває витрати на видобуток українського газу, а й набагато перевищує вартість імпортного, визнає у коментарі Радіо Свобода експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. За його словами, максимальна вартість блакитного палива для українців – еквівалентна більш ніж 300 доларам за тисячу кубометрів. А це більше за ціну імпортного газу. Мінімальний тариф для споживачів – вищий за вартість газу українського видобутку.

Поняття «ринкової ціни» в Україні ще не визначили
Юрій Корольчук

«Насправді поняття «ринкової ціни» в Україні ще не визначили. Реформи газового сектору – не завершили. Підвищена ціна на газ вже не відображає ситуації на ринку. Більше того, в межах України немає конкуренції на газовому ринку: видобуває газ кілька компаній, але продає його споживачам один постачальник. В Україні потрібно створювати нафтові (газові) біржи. Але це питання не найближчих двох-трьох років. Тарифи на газ і тепло – довго будуть в сфері соціальної компетенції», – прогнозує Корольчук.

За словами експерта, вартість імпортного газу з ЄС до тарифів намагаються прив’язати штучно, оскільки громадяни споживають таку ж кількість газу, яку видобувають в Україні. Зі свого боку, в Центрі економічної стратегії стверджують, що саме занижена ціна українського газу і пільгові тарифи для громадян є основою для корупційних схем в Україні, коли окремі компанії купують газ за ціною як для домогосподарств, а продають його промисловості за вищими цінами. У перспективі, не виключають у Центрі, українські тарифи на газ можуть стати нижчими за ціну імпортного ресурсу, якщо держава суттєво збільшить власний видобуток, і це вплине на європейський ринок в цілому.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG