Доступність посилання

ТОП новини

Російська пропаганда готується до нового навчального року в Україні (огляд преси)


Підручник з російської мови містить багато пропагандистських матеріалів

Цього року перерва між двома сесіями Верховної Ради буде найкоротшою в її історії, констатує газета «Сегодня». У понеділок депутати зберуться на останнє засідання весняної сесії, а вже у вівторок відкриють осінню. Головною ж інтригою осені, як стверджує видання, стане пошук 300 голосів, потрібних для ухвалення змін до Конституції. Тим більше, що є підстави вважати: якщо цей парламент не проголосує за децентралізацію, то вже взимку його можуть розпустити. А поки нинішню Верховну Раду ще не розпустили, спікер має намір її реформувати, причому за допомогою Заходу. Як саме реформувати, поки не зрозуміло: Гройсман озвучив лише одну позицію європейців – права опозиції. Докладніше йдеться в статті «Реформи парламенту і реформи від парламенту».

До нового навчального року в Україні готуються не лише батьки та діти, а й російська пропаганда, констатує газета «Україна молода». Підтвердженням цього стала ситуація із підручником з російської мови, який отримали учні однієї з київських гімназій. Причиною стурбованості як серед батьків, так і в міністерстві стало те, що книга на першій сторінці має зображення герба Росії, а всередині містить багато пропагандистських розділів, у яких учням розповідають про «єдиный русский мир». Про те, чим вчителі аргументували вибір саме цього підручника, видання розповідає в статті «Ні – двоголовій «канарєєчці».

Минув місяць із моменту призначення волонтера Георгія Туки головою Луганської облдержадміністрації. Перед призначенням він поставив президентові умову – широкі повноваження і можливість не значитися членом президентської команди. Як зауважує газета «День», місяць – це дуже малий термін для оцінки діяльності очільника області, тим більше в регіоні, де йде війна. Проте, за спостереженнями газетярів, риторика Георгія Туки стала менш категоричною і більш виваженою. Зокрема, він не схвалює заклики «відрізати» окуповану територію Донбасу. Бо «на сьогодні інфраструктура області розташована таким чином, що ми сполучені з окупованою територією єдиною пуповиною. Це стосується і електропостачання, і водопостачання. Тому говорити про повну блокаду окупованих територій – це, щонайменше, означає або нерозуміння про що йдеться, або відверте маніпулювання свідомістю». Про те, як зустріла Луганщина волонтера, як вплинула на нього і які виклики ставить перед ним, розповідається в матеріалі «Без стереотипів».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG