Доступність посилання

ТОП новини

Зміни в Конституції: децентралізація під вигуки «ганьба!»


Засідання Верховної Ради у Києві. 31 серпня 2015 року
Засідання Верховної Ради у Києві. 31 серпня 2015 року

У парламенті замість коаліції – «розумна більшість»

Київ – Верховна Рада у першому читанні ухвалила зміни до Основного закону в частині децентралізації. Голосування засвідчило серйозні розбіжності в парламентській більшості, адже з п’яти фракцій коаліції президентську ініціативу підтримали лише дві. Також депутати сумніваються, що в парламенті знайдеться триста голосів, аби затвердити ухвалені зміни остаточно.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Уранці фракція Радикальної партії та деякі позафракційні депутати заблокували парламентську президію. Відтак, голова Верховної Ради Володимир Гройсман змушений був вести засідання не зі свого крісла, а з трибуни, яку завчасно взяли під охорону депутати від «Блоку Петра Порошенка».

Голосування за децентралізацію. Блокування трибуни, мегафон і крики «Ганьба»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
У Конституції України записано – ви можете перевірити кожне моє слово – що особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей здійснюються відповідно до закону!
Володимир Гройсман

Під вигуки «ганьба!» та «ні державній зраді!» спікер наголосив на необхідності децентралізації влади і запевнив, що в конституційних змінах не йдеться про особливий статус, який легітимізує окупацію окремих районів Донбасу.

«Жодного слова про особливий статус немає в Конституції України. У Конституції України записано – ви можете перевірити кожне моє слово – що особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей здійснюються відповідно до закону!», – заявив Володимир Гройсман.

Натомість, депутат від Радикальної партії Юрій Шухевич заперечив йому.

«Нам тут говорять: нема особливого статусу, але є особливий порядок місцевого самоврядування. То по-російськи називається «не в лоб, так по лбу», – зауважив він.

Децентралізація скасовує УРСР – Луценко

Юлія Тимошенко під час виступу у Верховній Раді 31 серпня 2015 року
Юлія Тимошенко під час виступу у Верховній Раді 31 серпня 2015 року

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко наголосила, що конституційні зміни повинні сприяти консолідації, а не вносити розбрат. Також вона зауважила, що запропоновані президентом конституційні зміни дадуть лише ілюзію децентралізації та миру. За її словами, «це, на жаль, діаметрально інший процес, який вводить нас в оману, який примушує нас втрачати території». Категорично проти внесення змін до Конституції виступила і фракція «Самопомочі».

У свою чергу, координатор групи «Воля народу» Андрій Деркач зазначив, що нічого спільного з децентралізацією запропоновані президентом конституційні зміни не мають. Але нова редакція Основного закону все одно краща за ту, що країна нині має.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Натомість, лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що підтримка децентралізації є виконанням вимог Майдану щодо зміни системи влади в Україні.

Це, нарешті, скасовує Українську Радянську Соціалістичну Республіку, де один вождь у Києві призначав керівників і розподіляв кошти для областей
Юрій Луценко

«Всі ми там стояли не за зміну президента, не за зміну Верховної Ради, а за зміну системи влади, а саме, – за передачу повноважень, коштів і права обирати керівників місцевим громадам. І сьогодні наша фракція буде голосувати «за», бо це, нарешті, скасовує Українську Радянську Соціалістичну Республіку, де один вождь у Києві призначав керівників і розподіляв кошти для областей», – каже він.

Юрій Луценко також висловив сподівання, що у Верховній Раді є «розумна більшість», яка підтримає децентралізацію.

У підсумку, внесення змін до конституції підтримали 265 депутатів. «За» голосували фракції «Блоку Перта Порошенка», «Народного фронту» та «Опозиційного блоку». А також депутатські групи «Воля народу», «Відродження» та деякі позафракційні.

Коаліції бракує діалогу – Тимошенко

Однак, у кулуарах депутати з різних фракцій визнавали, що 300 голосів, необхідних для того, аби остаточно затвердити конституційні зміни в частині децентралізації, знайти навряд чи вдасться.

Юрій Луценко зазначив, що остаточне голосування залежить від кількох факторів.

Якщо Путін і його терористи не зроблять жодного кроку зі свого боку, можливо, будуть і зміни з нашого боку
Юрій Луценко

«До грудня, коли відбудеться голосування остаточне, ми оцінимо виконання мінських угод. І якщо Путін і його терористи не зроблять жодного кроку зі свого боку, можливо, будуть і зміни з нашого боку», – зауважив лідер фракції «Блоку Петра Порошенка».

Коаліція існує лише номінально
Борислав Береза

Між тим, обговорення та голосування засвідчило, що всередині коаліції існують значно більші розбіжності, ніж між деякими фракціями більшості та опозицією. За словами позафракційного народного депутата Борислава Берези, «на даний момент ми бачимо, що коаліція існує лише номінально».

Зрештою, як визнають депутати із різних фракцій більшості, конституційні зміни перед голосуванням навіть не обговорювалися у коаліційному форматі.

«На жаль, у коаліції не вистачає діалогу. І стратегічні рішення, які мають ухвалюватися на раді коаліції, ухвалюються зовсім в іншому місці», – зауважила Юлія Тимошенко.

Утім, розпуск чи переформатування коаліції жодна з фракцій більшості ініціювати не має наміру.

Вибухи під стінами Ради. Мітингувальники кидали в правоохоронців шашки та гранати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

Сутички між мітингарями та правоохоронцями продовжились на Грушевського
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG