Доступність посилання

ТОП новини

Якби не міліція, журналістів одразу зрівняли б із жорствою – поранений кореспондент


Поранені журналіст і військовий розповідають про сутички під Верховною Радою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

З боку «Свободи» летіли дерев’яні палиці, незрозумілі предмети, димові шашки, вибухові пристрої – свідок

Унаслідок сутичок біля Верховної Ради у понеділок боєць Національної гвардії помер від осколкового поранення, ще 126 людей звернулися за допомогою через різні ураження, повідомили Радіо Свобода у Міністерстві оборони. Заворушення розпочалися після того, як Верховна Рада підтримала зміни до Конституції щодо децентралізації влади. З боку мітингувальників, які стояли під прапорами партії «Свобода», полетіли димові шашки, петарди та каміння. Крім того, у групу силовиків кинули бойову гранату. Пізніше міліція затримала підозрюваного у цьому вчинку.

Якби не міліція, журналістів зрівняли б із щебнем – поранений
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Майже всі постраждалі під час вибуху – співробітники Міністерства внутрішніх справ та Національної гвардії. Однак зазнав ушкоджень внаслідок сутичок під Верховною Радою і журналіст інформаційного агентства «Правий» Роман Малко. Коли біля Верховної Ради розпочалися сутички, він якраз збирався повертатися до редакції. Після вибуху гранати Роман Малко був поранений у обидві ноги.

«Міліція, коли побачила, що я впав з камерою та апаратурою, відразу ж взяла мене під руки і почала виносити, а хлопці з Національної гвардії почали надавати першу допомогу», – розповідає він.

Журналіста евакуювали автомобілем патрульної поліції. Мітингувальники провокували на сутичку силовиків, які, у свою чергу, поводилися адекватно, твердить Роман Малко.

Силовики захищали журналістів – свідок

«Вони не кидались, нікого з натовпу не били. Вони захищали себе, захищали нас, журналістів, ми столи на задньому «фланзі». Якби не вони, нас би одразу зрівняли зі жорствою. З боку «Свободи» летіли дерев’яні палиці, якісь незрозумілі предмети, димові шашки, вибухові пристрої», – ділиться емоціями журналіст.

Натомість інший свідок сутичок під Верховною Радою Ярослав Радонь припускає, що гранату могли кинути і силовики – заради провокації.

«Я бачив у першу чергу, коли гранату кинули з боку «спецпризначенців». Я так побачив це. Я думаю, що це була провокація. Скоріш за все, це була шумова граната. Був дим і хлопок. Як у нас на Грушевського тоді кидали газові, так само і тут», – каже свідок.

Більше того, додає Ярослав Радонь, силовики кидали бруківку в бік натовпу і нібито влучили комусь у голову.

Поліцію треба навчати парамедицині – Богомолець

Народний депутат Ольга Богомолець планує звертатися до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, щоб ініціювати навчання нової поліції парамедицині. У майбутньому, зазначає парламентар, це сприятиме швидшому наданню пораненим допомоги у надзвичайних ситуаціях.

«Сьогодні завдяки тому, що ми створили військово-цивільний штаб, який координує діяльність всіх медичних структур, і евакуацію провели максимально оперативно, до неї були залучені машини нової поліції. Сто карет швидкої допомоги не могли фізично прибути в одне місце, бо є поточна робота», – зазначила лікар у коментарі Радіо Свобода.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуці», що той, хто кидав гранату у правоохоронців, затриманий. За його словами, це – член партії «Свобода», боєць батальйону «Січ», який перебуває у відпустці. У нього вилучені гранати, зокрема – граната максимального ураження Ф-1.

На цю ж тему:

31.08.2015
Сутички під Радою: один загиблий і близько 100 поранених правоохоронців (фотогалерея)

31.08.2015
Радіо Свобода зафіксувало на відео людину, яка кидає гранату під Радою – зйомка МВС підтверджує

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG