Доступність посилання

ТОП новини

Український кіноринок паралізує «постколоніальний синдром» – Санін


70 відсотків українських стрічок виявляються комерційно непрокатними

Ірина Лазуркевич

Київ – Майже дві третини української кінопродукції не реалізує себе на ринку. Фахівці переконані, що поряд із фінансовими труднощами виникає проблема промоції та реалізації готового продукту. Держкіно, зі свого боку, скаржиться на піратство в мережі, нестачу екранів та несформованість національного ринку збуту. А кіномитці і режисери запевняють, що Україні передовсім потрібно припинити орієнтуватися на російський ринок і почати формувати власну стратегію.

Український кіноринок паралізує «постколоніальний синдром» – Санін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Більшість української кінопродукції не окуповує себе під час прем’єрного сезону. Комерційний успіх стрічки «Поводир» – це радше одиничний випадок в історії сучасного українського кіно. Проте експерти переконані, що український прокат страждає не від низької якості фільмів і навіть не від браку фінансування. Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко виокремлює низку причин такої ситуації:

Фактично відсутній ринок збуту. Мало залів, люди втратили звичку до такого соціального дозвілля як похід в кінотеатр, процвітає піратство в мережі
Пилип Іллєнко

«Для того, щоб окупити фільм, потрібно продати певну кількість квитків за певною ціною. Питання в тому, що фактично відсутній ринок збуту. Тому що мало залів, тому що люди втратили звичку до такого соціального дозвілля як похід в кінотеатр, тому що процвітає піратство в мережі», – розповів Радіо Свобода Пилип Іллєнко.

Голова Держкіно наголосив, що 410 кіноекранів, які є сьогодні в Україні, – це мізерна кількість в порівнянні з більш ніж двома тисячами екранів у сусідній Польщі. До того ж, телеканали за прем’єрний показ української стрічки не готові платити ринкової ціни. Він також заявив, що державна підтримка національного кіно має складати 80 відсотків і лише 20 відсотків повинна становити комерційна складова.

Проте Пилип Іллєнко зізнається, що 64 мільйонів державних коштів, які сьогодні є в розпорядженні Державного агентства України з питань кіно, не вистачає навіть на завершення розпочатих проектів.

Українському кіно бракує реклами – Батрух

З іншої позиції коментує ситуацію український дистриб’ютор, власник мережі «Кінопалац» Богдан Батрух. За його словами, проблема українського кіновиробника полягає в тому, що він не навчився жанрово грамотно презентувати свою продукцію і продавати її глядачам.

Реклама і самоосмислення того, який ми продукт робимо, є страшенно важливими
Богдан Батрух

«Реклама і самоосмислення того, який ми продукт робимо, є страшенно важливими. В більшості говориться про те, що немає грошей. Але треба було б почати з того, чи варто робити фільм, що це має бути за фільм, для кого він має бути і як пізніше ми його представимо для публіки», – коментує дистриб’ютор.

Щоб фільм виправдав себе у кінопрокаті, перед показом у кінотеатрі кожен потенційний глядач мінімум п’ять разів повинен побачити його рекламу, підрахували експерти.

Менше сподівань на рекламну кампанію покладає режисер, автор стрічки «Поводир» Олесь Санін.

«Переконаний, що абияке кіно, незважаючи на кількість реклами, не може розраховувати на глядацький інтерес. Перш за все, це має бути закладено в історії, в сценарії, і в фахівцях, які роблять це кіно», – стверджує режисер.

Ми говоримо про рекламні збори і про єдність ринку, яким керують із Москви
Олесь Санін

До того ж, глибинну проблему українського кіно режисер бачить у його історичній залежності від тенденцій ринку сусідньої держави. «Це є постколоніальна абсолютно історія, де в середовищі однієї мови ми говоримо про рекламні збори і про єдність ринку, яким керують із Москви», – додав Олесь Санін.

За його словами, сьогодні є лише один шлях реабілітації українського кіно – вихід з-під сфери впливу російського ринку і творення національного продукту з орієнтацією на європейські стандарти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG