Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджанська журналістка Ісмаїлова випередила своє суспільство – Седлецька


Хадіджа Ісмаїлова
Хадіджа Ісмаїлова

«Це не зупинить Хадіджу: вона не замовкне, і чорнило в ручці не висохне. Вона боєць, і вона дуже сильна» – мати Ісмаїлової

Азербайджанську журналістку-розслідувачку Хадіджу Ісмаїлову засудили до 7 з половиною років ув’язнення. Процес тривав понад вісім місяців, врешті суд у Баку визнав її винною за чотирма економічними статтями. Колеги-журналісти та правозахисники переконані, що Ісмаїловій помстились за резонансні антикорупційні розслідування злочинів, які скоїла влада Азербайджану.

ЗАВАНТАЖИТИ

Розтрата коштів, ухилення від сплати податків, незаконна підприємницька діяльність, зловживання владою. У цих економічних злочинах суд визнав винною Ісмаїлову, яка співпрацювала з Радіо Свобода і прославилася своїми масштабними розслідуваннями економічних злочинів родини президента Азербайджану Ільхама Алієва. У серпні прокурор вимагав для журналістки дев’яти років позбавлення волі, утім, за однією зі статей – доведення до самогубства – її визнали невинуватою. Хадіджа Ісмаїлова проведе за ґратами 7 з половиною років.

У своїй прощальній промові в залі суду 31 серпня журналістка спростовувала звинувачення і наполягла: справа проти неї є суто політичною. Зокрема, вона вказала на те, що свідки не бачили жодного документа з її підписом, робили висновки на базі інформації, яку надав їм прокурор.

«Поки тривало слідство, ми бачили, що слова свідків вибивали під тиском, або їх підписували, не читаючи. Одному свідку запропонували хабаря. Ну що це за держава?» – сказала вона.

Суддя зупинив промову Ісмаїлової на словах про президента Азербайджану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Промову перервали на моменті, коли Хадіджа напряму вказала на корупційні злочини президента Азербайджану Ільхама Алієва.

Влада Азербайджану її боїться – мати Ісмаїлової

Адвокат засудженої Фаріз Намазлі після судового засідання запевнив, що захист обов’язково подаватиме апеляцію. За його словами, Хадіджу Ісмаїлову здивував вирок – вона думала, засудять надовше.

Виправдання за однією зі статей було сюрпризом
Фаріз Намазлі

«І звісно, виправдання за однією зі статей було сюрпризом. У моїй практиці не було подібного у такого типу справах», – сказав адвокат.

Мати журналістки, Ельміра Ісмаїлова, коментуючи вирок суду, заявила, що влада Азербайджану боїться її дочки, хоча й не хоче цього показувати.

Ельміра Ісмаїлова
Ельміра Ісмаїлова
Це не зупинить Хадіджу: вона не замовкне
Ельміра Ісмаїлова

«Вони зробили те, що і хотіли: прибрали її. Але це не зупинить Хадіджу, вона не замовкне і чорнило в ручці не висохне. Вона боєць і вона дуже сильна», – сказала мати.

Ісмаїлова постраждала за свої переконання – Седлецька

Весь світ визнав боротьбу Хадіджі Ісмаїлової за краще майбутнє Азербайджану. Про це говорить її українська колега, автор і ведуча спільної програми Радіо Свобода і «UA:Першого» телеканалу «Схеми. Корупція в деталях» Наталка Седлецька. На користь цього свідчить одна з найпрестижніших премій за поступ у боротьбі за людські права та антикорупційні розслідування:

«Я пригадую 2013 рік, коли ми перебували в Ріо-де-Жанейро під час всесвітньої конференції розслідувальної журналістики, на якій Хадіджа отримала нагороду Global Shining Light Award», – каже Седлецька.

Хадіджу Ісмаїлову ув’язнили через те, що вона хотіла донести правду до людей, говорить Наталка Седлецька. На думку української колеги, її зусилля недооцінили:

Сьогоднішній вирок свідчить, що вона випередила своє суспільство. Воно не готове до того, щоб дізнаватися правду
Наталка Седлецька

«Сьогоднішній вирок свідчить, що вона випередила своє суспільство. Воно не готове до того, щоб дізнаватися правду. І вона постраждала за свої переконання», – вважає Седлецька.

Правозахисники та Радіо Вільна Європа –Радіо Свобода вимагають звільнення журналістки

Суворий вирок Хадіджі Ісмаїловій обмежує свободу преси. Таку заяву зробили в міжнародній неурядовій організації Freedom House.

Сполучені Штати і Європейський Союз не понинні розглядати Алієва як союзника, якщо його уряд не почне поважати основні права своїх громадян
Марк Лагон

«Президент Алієв, схоже, хоче змусити мовчати критиків його корупційного уряду. Сполучені Штати і Європейський Союз не понинні розглядати Алієва як союзника, якщо його уряд не почне поважати основні права своїх громадян», – сказав президент організації Марк Лагон.

Звільнити журналістку закликає Парламентська асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Керівництво Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода вказує на те, що справа є суто політичною, адже Ісмаїлову вирішили «змусити замовкнути за будь-яку ціну».

«Ніколи не було підстав для звинувачень проти неї в рамках процесу», – заявив віце-президент Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Ненад Пеїч.

Ненад Пеїч тримає нагороду Вільної преси для Хадіджі Ісмаїлової, липень 2015 року
Ненад Пеїч тримає нагороду Вільної преси для Хадіджі Ісмаїлової, липень 2015 року

Окрім позбавлення волі, суд на 3 роки заборонив Хадіджі Ісмаїловій балотуватись і бути обраною на державну службу, а також змусив сплатити вартість експертизи – близько 300 доларів.

Журналістські розслідування Ісмаїлової були дійсно резонансними в Азербайджані. Зокрема, вона вголос говорила про порушення під час виборчого процесу, на якому втретє обрали президентом Алієва. Також змалювала, як родина глави держави заробила на будівництві концертного комплексу для конкурсу «Євробачення», яке її країна приймала у 2012 році. Хадіджа розслідувала корупційні угоди чиновників із підставними фірмами, через які уряд у Баку заробляв на золотих копальнях.

Хадіджа Ісмаїлова
Хадіджа Ісмаїлова

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG