Доступність посилання

ТОП новини

Сутички під Радою можуть розвалити постмайданну коаліцію (преса)


«В той час, як заголовки газет описували сутички під парламентом, те, що відбувалося всередині Ради, можливо, матиме більші наслідки» – The Economist

Світова преса активно коментує сутички під українським парламентом на початку цього тижня, але зазначає, що події всередині Ради – а саме, можливий розкол правлячої коаліції – можуть мати більший вплив на ситуацію в Україні. Також є публікації про плани США посилити і продовжити санкції проти Росії до середини 2016 року, і що Вашингтон в цьому питанні діє в унісон з Євросоюзом. А спеціалізовані видання пишуть про поновлення з наступного року, після кількарічної перерви, круїзів Дніпром від Києва до Чорного моря.

Журнал The Economist пише про те, як невдоволення деякими положеннями мирних угод може внести розкол в український уряд. Часопис зауважує, що понеділкові сутички під українським парламентом були викликані законопроектом, яким надається більша автономія утримуваним сепаратистами територіям Донецької та Луганської областей.

Президент Петро Порошенко наполягав на ухваленні цих кроків, які, як він каже, йдуть в руслі виконання мінських мирних домовленостей, підписаних раніше цього року.

Західні союзники Києва підштовхували його до односторонніх дій на виконання зобов’язань України за мирними угодами. «Ми маємо продемонструвати світові, що Україна є надійним партнером», – цитує видання Ганну Гопко, голову парламентського комітету у закордонних справах.

Опоненти наполягають на неприйнятності поступок, надто ж – коли Росія та її маріонетки-сепаратисти не повністю припинили бойові дії на сході України. Протестувальники під стінами парламенту зібралися під прапорами ультранаціоналістичної партії «Свобода», яка брала активну участі в протестах на Майдані, але з того часу, як зауважує видання The Economist, була маргіналізована. Людина ж, яка кинула гранату під парламентом, є бійцем одного з добровольчих батальйонів, що є нагадуванням того, які проблеми може становити все більша кількість травмованих війною ветеранів, пише видання.

Але в той час, як заголовки газет описували сутички під стінами парламенту, те, що відбувалося всередині Верховної Ради, можливо, матиме більші наслідки, пише видання. Голосування за закон про конституційні зміни розділило й без того крихку правлячу коаліцію. Три з п’яти партії, які входять до коаліції, активно голосували проти законопроекту, і президентові Порошенку довелося заручитися голосами «Опозиційного блоку» для простої більшості.

Має ще бути голосування за закон у другому читанні, для якого потрібно 300 голосів, наголошує часопис. І хоча голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що «коаліція буде існувати, й питання лише в тому, чи буде вона працювати», але все ж один учасник коаліції – Радикальна партія – вже оголосила про вихід з неї.

Видання цитує відомо політолога Балаша Ярабіка з Центру Карнегі, який називає голосування в парламенті 31 серпня «віхою», яка позначає кінець пост-Майданного політичного устрою в Україні.

Інтернет-видання International Business Times пише, що США розширюють свої санкції проти Росії.

За інформацією видання, міністерство торгівлі США додало нові російські компанії та компанії інших країн до свого санкційного списку через конфлікт в Україні.

Усього до списку додано 39 осіб і 33 компанії, і його мають опублікувати цього тижня. Серед нових у списку – компанії з Росії, України, Румунії, Фінляндії, Кіпру, Швейцарії та Великої Британії. Також є й компанії з анексованого Росією Криму.

Міністерство торгівлі США пояснює свої дії тим, що хоче «впевнитись у дієвості існуючих санкцій проти Російської Федерації».

Раніше вже повідомлялося, що майже 200 російських компаній та підприємств, розташованих на окупованій частині Донбасу, а також фізичних осіб підпадають під дії санкцій ЄС та США, які запроваджені до 15 березня наступного року.

«Метою є продовження тиску на Росію задля повної імплементації припинення вогню згідно з Мінськом до кінця 2015 року», – зауважує видання.

Міжнародне видання Cruise Critic пише про поновлення річкових круїзів на Дніпрі з наступного року.

«Після дворічної перерви Viking River Cruises повернуться в Україну з круїзами по Дніпру в 2016 році», – пише спеціалізоване видання.

10-денні круїзи від Києва до Чорного моря заплановані на травень та червень 2016 року на кораблі Viking Sineus, який вміщує 196 пасажирів і збудований в 1979 році. Раніше судно мало назву Viking Lomonosov, але було перейменоване і відремонтоване в 2014 році.

Круїз, пише видання, включатиме три дні у Києві, а також чотири дні в Одесі. Під час маршруту Дніпром будуть зупинки в Кременчузі, Дніпропетровську, Запоріжжі (яке видання називає «давньою оселею козаків»), а також у Херсоні.

«Хоч Одеса розташована на Чорному морі, вона не є частиною Кримського регіону, який був анексований Росією в 2014 році», – пише видання.

І хоча Державний департамент США виступив із застереженням щодо поїздок в Україну громадянам США в липні цього року, однак це стосувалося лише Криму та Донецької й Луганської областей на сході України, наголошує видання.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG