Доступність посилання

ТОП новини

Сироїд: «Самопоміч» обговорить можливість виходу з коаліції


Оксана Сироїд
Оксана Сироїд

Заступник голови Верховної Ради вважає профанацією зміни до Конституції, ухвалені раніше цього тижня

Коаліція була проти внесення змін до Конституції, оскільки дала менше 226 голосів. На цьому наголошує віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд. Як вона сказала в інтерв’ю «Голосу Америки», у фракції «Самопоміч» поки що не обговорювали можливість виходу із владної коаліції, але таке питання постало. Сироїд називає прийняті зміни профанацією децентралізації. Як стверджує віце-спікер, парламент ухвалив ці зміни під тиском президента. На якого, своєю чергою, натиснула Європа.

– Я розумію, чому це відбулося. Тому що Європа і Венеційська комісія отримали оцей пункт 18 Перехідних положень, що стосується, як вони називають, «особливого порядку здійснення місцевого самоврядування», а насправді – особливого статусу окремих районів Донецької і Луганської областей, тобто окупованих територій. Я розумію, що для них це була битва за цей пункт. І вони були готові столерувати весь ганебний зміст отої частини, яка стосувалася начебто децентралізації.

– Ви кажете, що це ганебний документ, ганебні зміни і, в якійсь мірі, підміна понять децентралізації. Що конкретно не влаштовує в цьому документі, що зроблено неправильно?

Було 7 повноважень в органів місцевого самоврядування, і 7 залишилося. Це в той час, коли постійно публічно озвучується, що «нарешті громади отримують повноваження»

– Коли велася мова про децентралізацію, то в моєму і повноцінному розумінні цього слова перше, що мало би відбутися, – громада мала би стати повноцінною і отримати повноваження відповідно до принципу субсидіарності, тобто робити все, що не робить держава. Саме так сформульовані повноваження місцевого самоврядування в усіх демократичних країнах. Якщо взяти стосовно цього пункту і подивитися зміни, які запропоновані, то вони не пропонують принципу субсидіарності. Тобто було 7 повноважень в органів місцевого самоврядування, і 7 залишилося. Це в той час, коли постійно публічно озвучується, що «нарешті громади отримують повноваження». Точно ті самі 7 пунктів! Стаття 143 і зміни до статті 143, подивіться редакцію. Один в один!

Друге. Пропонується створення префектів, які, по-перше, будуть мати управлінські функції, і обсяг їхніх повноважень невизначений. А по-друге, вони підпорядковані президенту, а не уряду.

Нововведення, яке абсолютно позбавлене здорового глузду, – повноваження президента достроково зупиняти повноваження органів місцевого самоврядування. Тобто фактично зупиняти повноваження мерів і громад

І ще одне нововведення, яке, як на мене, абсолютно позбавлене здорового глузду, – це повноваження президента достроково зупиняти повноваження органів місцевого самоврядування. Тобто фактично зупиняти повноваження мерів і громад. Нам сьогодні пропонують величезну частину виконавчої влади, важливу функцію адміністративного нагляду забрати з виконавчої влади і передати її президенту.

– Чи вважаєте Ви, що сьогодні на часі проводити ці конституційні зміни? Наскільки і чи справді вони такі важливі, що їх треба саме сьогодні проводити, як про це говорить президент?

– Чи можна здійснювати децентралізацію без цих конституційних змін? Усі експерти погодяться, що можна. І ми її розпочали. Тобто фінансова децентралізація для того, щоб передати на місця кошти. А це головне! Це можна зробити через Бюджетний кодекс. І це вже сталося. Минулого року, в кінці 2014-го, ми внесли зміни до Бюджетного кодексу, і фактично бюджетна децентралізація розпочалася.

Вже сьогодні в межах закону про місцеве самоврядування можемо дати органам місцевого самоврядування більше повноважень. І для цього не треба змін до Конституції!

Що стосується повноважень органів місцевого самоврядування. Знову ж таки: їхні обсяги після змін до Конституції не збільшуються. То ми вже сьогодні в межах закону про місцеве самоврядування можемо змінити і просто дати органам місцевого самоврядування більше повноважень. І для цього не треба змін до Конституції!

– Що буде далі з вашою фракцією? Чи будете ви залишатись у коаліції? Чи обговорюється питання виходу з коаліції?

– Це питання є для нас критичним вже досить тривалий час, тому що багато дуже принципових голосувань, які були у парламенті, зокрема, кадрові призначення – генерального прокурора, Служби безпеки України, а зараз зміни до Конституції – за таких обставин, коли коаліція не є єдина у своїй позиції. Дві великих фракції не гребують отримати підтримку фракцій дуже далеких. Для мене було б дуже непристойно заручатися їхньою підтримкою, скажімо, фракції «Опозиційного блоку». І в понеділок відбулося так само. Якщо ви подивитеся на голосування, в принципі коаліція дала менш ніж 226 голосів. Це означає, що коаліція була проти цих змін до Конституції. Тобто де-юре є одна коаліція, а де-факто у нас уже діє якийсь час інша коаліція.

Що буде зараз, після змін до Конституції? Ми ще фракцією цього питання не обговорювали. Яка буде відповідь на це питання – будемо обговорювати, будемо радитись із громадою і членами фракції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG