Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція пробує відновити довіру


Під час підписання коаліційної угоди, 21 листопада 2014 року
Під час підписання коаліційної угоди, 21 листопада 2014 року

Ляшко і Луценко не почули закликів спікера парламенту поважати одне одного. «З відходом Ляшка коаліція почне працювати спокійніше» – політтехнолог

Київ – Попри заклики до конструктивної дискусії, конфронтація у Верховній Раді наростає. Засідання 2 вересня почалося із обміну звинуваченнями між «Блоком Петра Порошенка» та Радикальною партією Олега Ляшка. Депутати та політологи говорять про два варіанти подальшого розвитку подій: відновлення довіри всередині коаліції або поглиблення конфліктів, яке може призвести до її розвалу і дострокових парламентських виборів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Відкриваючи засідання Верховної Ради України, спікер парламенту Володимир Гройсман закликав до порозуміння і поміркованої дискусії.

«Ще раз і ще раз закликаю до поваги один до одного і до конструктивної роботи», – звернувся спікер до депутатів.

Проте робота парламенту почалася із обміну дошкульними звинуваченнями. Виголошуючи заяву «Блоку Петра Порошенка», народний депутат Ірина Луценко виступила із різкою критикою Радикальної партії та її очільника Олега Ляшка, поклавши на них відповідальність за загибель нацгвардійців під парламентом 31 серпня.

«Заява про вихід із коаліції – не просто втеча, це уникнення політичної відповідальності. Це намагання зберегти свою незаплямовану репутацію. Але, забруднивши руки в кров, вам цього не вдасться. Ваші маніпуляції і ваші дії вклали гранату тій людині в руки. Ця кров на ваших руках!» – заявила вона.

У свою чергу, Олег Ляшко відповів не менш категоричною критикою на адресу президента. За його словами, «Петро Порошенко поховав 31 серпня європейську демократичну коаліцію у Верховній Раді».

«Самопоміч» просить не шукати голосів «Опозиційного блоку»

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Попри заклики до конструктивної роботи, емоційні суперечки задаватимуть тон парламентським дискусіям.

На жаль, пристрасті будуть. І оця атмосфера конфліктності буде, особливо під час виборів і в такій складній соціально-економічній ситуації
Володимир Фесенко

«На жаль, пристрасті будуть. І оця атмосфера конфліктності буде. Неможливо уникнути її, особливо під час виборів і в такій складній соціально-економічній ситуації», – вважає політолог Володимир Фесенко.

Після виходу з коаліції Радикальної партії там залишилося чотири фракції. 2 вересня відбулося засідання ради коаліції, на якому обговорили перепідписання коаліційної угоди. Представники більшості домовилися за тиждень продовжити консультації у розширеному колі, залучивши президента та прем’єр-міністра.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Заступник голови фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв визнає, що зараз парламентська більшість існує, радше, формально. За його словами, замість домовлятися із колегами по коаліції, пропрезидентські та проурядові фракції дедалі частіше знаходять порозуміння із «Опозиційним блоком» та позакоаліційними депутатськими групами. Проте можливість відновити довіру всередині коаліції ще залишається, каже він.

Прохання до сили президента і сили прем’єр-міністра: припиніть шукати голоси «Опозиційного блоку». Якщо у нас немає консенсусу, треба далі сперечатися
Єгор Соболєв

«Прохання до сили президента і сили прем’єр-міністра: припиніть шукати голоси «Опозиційного блоку». Ми домовлялися при об’єднанні: якщо у нас немає консенсусу, треба далі говорити, треба далі сперечатися, але не ухвалювати за їхній рахунок важливі для країни рішення, а тим більше – Конституцію», – зазначає Єгор Соболєв.

«Коаліція – шлюб без любові, але із раціональним партнерством»

Тарас Березовець
Тарас Березовець

На думку політтехнолога Тараса Березовця, після виходу радикалів у коаліції побільшало можливостей для конструктивної роботи.

З відходом Ляшка коаліція почне працювати спокійніше
Тарас Березовець

«З відходом Ляшка коаліція почне працювати спокійніше. Відхід Ляшка, якому була обіцяна посада міністра екології, дає нові кадрові можливості для «Батьківщини» та «Самопомочі». Як мінімум – посади міністра екології та віце-прем’єра, яку досі обіймав делегований радикалами в уряд Валерій Вощевський», – зазначає він.

​Натомість Володимир Фесенко вважає, що коаліція досі залишається політичним шлюбом без любові, а суперечності нікуди не зникли і надалі матимуть вирішальний характер.

Замість трьох напівопозиціонерів залишається два
Володимир Фесенко

«Замість трьох напівопозиціонерів залишається два. Буде така ж напівопозиція з боку «Самопомочі» й «Батьківщини», і буде таке ж раціональне партнерство «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту». Щоправда, не буде потреби домовлятися із радикалами Ляшка», – каже Володимир Фесенко.

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

Експерти припускають, що нова криза всередині коаліції можлива після місцевих виборів, які мають відбутися наприкінці жовтня.

Коаліція буде, але до місцевих виборів
Вадим Карасьов

«Коаліція буде, але до місцевих виборів. Після місцевих виборів «Батьківщина» і «Самопоміч» гратимуть на вихід з коаліції і на нову парламентську кампанію», – припускає політолог Вадим Карасьов.

Однак багато залежатиме від того, як пройде передвиборна кампанія і від результатів голосування.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG