Доступність посилання

ТОП новини

Не відкидаю, що це міг бути крок відчаю – заступник комбата «Січі»


Під стінами Верховної Ради, 31 серпня
Під стінами Верховної Ради, 31 серпня

Побратими Ігоря Гуменюка, підозрюваного у киданні гранати у правоохоронців під Радою, не виключають: служба на передовій могла позначитись на здоров’ї чоловіка

Печерський районний суд Києва арештував на два місяці без права на внесення застави Ігоря Гуменюка, якого підозрюють у киданні гранати в правоохоронців 31 серпня біля будівлі Верховної Ради. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що підозрюваний уже зізнався у злочині. Натомість керівництво батальйону особливого призначення «Січ», де ще донедавна служив Гуменюк, характеризує його як дисциплінованого і надійного бійця, а тому просять не поспішати з висновками і дочекатись результатів розслідування.

Не відкидаю, що це міг бути крок відчаю – заступник комбата «Січі»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Уже після затримання Ігор Гуменюк у невеликому інтерв’ю повідомив, що пройшов Майдан, був на Інститутській у день розстрілу мітингувальників і вже рік служить у зоні АТО. Попри те, що в тому ж інтерв’ю підозрюваний заперечує причетність до партії «Свобода», участь в АТО він брав як боєць батальйону МВС «Січ», який формували здебільшого зі «свободівців».

Так само близьким до партії є ще один підрозділ – окрема штурмова рота «Карпатська Січ», яка входить до складу 93-ї механізованої бригади. Командир роти Олег Куцин, який водночас є керівником донецького осередку партії «Свобода», добре знає Гуменюка. Каже, що неодноразово перетинався з ним у зоні АТО, бачив у боях і загалом позитивно характеризує підозрюваного.

Гуменюк абсолютно безстрашний воїн – командир «Карпатської Січі»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

«Це абсолютно безстрашний воїн, прекрасна людина, виконавець. Він дисциплінований. Не п’є, не вживає абсолютно, ніяких наркотиків. Тобто якщо це справді він, то мені його мотивацію зрозуміти дуже важко», – зазначив командир.

Можливо, це вже питання психіки – заступник комбата «Січі»

29 серпня Ігор Гуменюк написав рапорт на звільнення з батальйону «Січ». За словами представників батальйону, підрозділ відвели з передових позицій, а Гуменюк хотів воювати, тому вирішив перевестись у Збройні сили України. Заступник командира «Січі» Артем Лусєв не вірить в озвучені міністром обвинувачення і сподівається на об’єктивне розслідування, адже такі підозри кидають тінь на весь підрозділ, нівелюючи попередні досягнення.

Водночас Лусєв зазначив у коментарі Радіо Свобода, що підозрюваний провів не один місяць на передових позиціях у селі Піски, яке впродовж довгого часу було чи не найгарячішою точкою на карті АТО. Відтак, не відкидає, що такі складні умови могли вплинути на психологічний стан товариша по службі.

Можливо це вже питання психіки – заступник командира батальйону «Січ»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

«Бійцями, які приїжджають додому, на жаль, ніхто не займається. Наш боєць, який зараз під слідством, був чотири місяці на одній з передових позицій в Пісках. Виїхав на два тижні чи на місяць на ротацію і знову повернувся. Позиція у нього була дуже складна. Все може бути. Я не відкидаю, що це міг бути крок відчаю. Можливо, хтось його підговорив до цього. Можливо, це вже питання психіки», – вважає заступник комбата «Січі».

Психологічна робота на фронті ведеться слабо – психотерапевт

Попри те, що Ігор Гуменюк наразі лише підозрюваний, голова «Української асоціації фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій» Володимир Погорілий, який постійно працює з бійцями, що повертаються з Донбасу, розповів Радіо Свобода, що випадок під Радою не викликав у нього подиву. Мовляв, такі ситуації притаманні для країни, де тривають бойові дії. За словами психотерапевта, від часу початку АТО військові вже неодноразово застосовували зброю у мирних містах.

«Цінність життя змінюється. Вона значно менша, аніж для нас, які там не воювали. Цей випадок, з огляду на те, що у нас війна і вона буде тривати, він є закономірним. І, на жаль, психологічна робота ведеться слабо і на фронті, і серед тих, хто мобілізований також», – пояснює експерт.

За рішенням суду, під арештом Ігор Гуменюк перебуватиме, щонайменше, до 29 жовтня. Оскаржити ухвалу сторона захисту може впродовж 5 днів.

На цю ж тему:

02.09.2015
Колективний «тягнибок» і колективний «ляшко» так і не зрозуміли, чим їхні дії загрожують країні

02.09.2015
Людей обурює поведінка свободівців після конфлікту – політолог

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG