Доступність посилання

ТОП новини

Військові запустили реєстр власного майна, щоб унеможливити корупцію


Емблема Міністерства оборони України
Емблема Міністерства оборони України

Над проектом почали працювали 9 років тому, але у 2010 році його заморозили

Міністерство оборони запустило електроні реєстри нерухомого майна та черги на отримання квартир. Інформація залишиться під грифом «для службового користування», але будівельні компанії міністерство закликає до співпраці з військовими, а самі офіцери вітають рішення про надання грошової компенсації замість квартири.

Квартирна черга військових та нерухоме майно Міністерства оборони отримали електронний реєстр. Заступник міністра оборони Юрій Гусєв обіцяє, що це унеможливить корупцію та зробить процедуру прозорою.

Як розповів Радіо Свобода завідувач наукового відділу Інститут програмних систем НАНУ Ігор Сініцин, старт розробці інформаційної системи на базі високотехнологічних захищених програмних рішень SAP ERP дали ще в 2006 році, коли міністром оборони був Анатолій Гриценко. Втім, незабаром після його відставки програму сховали «під ковдру» та повернулися до неї лише завдяки політичній волі нинішнього міністра та зусиллям так званого волонтерського десанту Міноборони, говорить Сініцин.

«Хочу відзначити професійність тієї команди. Сьогодні багато хто намагається зробити все на швидку руку, а це неможливо. Такі речі як автоматизація Збройних сил потребують зваженого підходу. Мабуть, взяття на озброєння системи управління майном та житлом – це лише початок шляху», – заявив Сініцин.

Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко

Як розповів Радіо Свобода сам Анатолій Гриценко, він не знає причин призупинення роботи над реєстрами. Він також розповів, що тоді йшла робота над реєстрами військової техніки та особового складу. Над ними працювали протягом двох років, говорить екс-міністр оборони, та закінчили частково. Якщо запустити ці реєстри, якість мобілізаційного процесу має підвищитися, впевнений екс-міністр оборони.

Якщо міністр оборони відродить ці зусилля і швидко їх впровадить, це буде великий знак плюс
Анатолій Гриценко

«Коли я був міністром, то поставив завдання забезпечити повністю прозорий облік усього, починаючи від кожної людини, від моменту призову, до звільнення, щоб в необхідних випадках швидко знаходити людей за тими військово-обліковими спеціальностями, які потрібні для виконання тих чи інших завдань. Ми бачили, що, коли почалася мобілізація, були дуже великі проблеми з формування особового складу, призивали не за певними спеціальностями, а усіх підряд. Якщо міністр оборони відродить ці зусилля і швидко їх впровадить, це буде великий знак плюс», – заявив Гриценко.

Давид Арахамія
Давид Арахамія

Голова Ради волонтерів при Міноборони України Давид Арахамія зазначив, що на впровадження систем в ті роки витратили 44 мільйони гривень.

Реєстри працюватимуть для внутрішнього користування

Електроні підсистеми «Майно» та «Житло» офіційно почали роботу 3 вересня. В міністерстві говорять, що швидкість введення систем у дію є винятковою. Для остаточного запуску проекту треба було розробити комплексну систему захисту інформації, що й зробив Інститут програмних систем без залучення додаткових бюджетних коштів.

Наразі до бази внесено близько 80 тисяч облікових записів. Працювати з нею можуть 107 співробітників Міністерства оборони. Втім, відкритою інформація про армійське майно не буде. За словами заступника начальника науково-дослідного управління центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони Максима Голобородька, доступ до неї матимуть працівники відповідних відділів.

Для внутрішнього користування в рамках Міністерства оборони це буде відкрита інформація
Максим Голобородько

«Об’єкти нерухомості – це внутрішньовідомча інформація. Для внутрішнього користування в рамках Міністерства оборони це буде відкрита інформація, але більшість (співробітників – ред.) зможе цю інформація лише переглядати», – зазначив Голобородько.

Вирішувати, чи матимуть громадяни та журналісти доступ до інформації про власність Міноборони, будуть за кожним окремим запитом. Волонтер Давид Арахамія зауважив, що, швидше за все, інформація щодо окремих об’єктів не буде закритою, а ось отримати інформацію в сукупності, ймовірно, не вдасться – через політику безпеки.

До реєстру не вносять ті одиниці нерухомого майна, яке Міністерство оборони продало чи втратило за попередні роки. За словами заступника міністра Гусєва, наразі військові намагаються або повернути собі об’єкти, або домовитись із власниками про вигідні умови оренди.

Миноборони намагається відсудити втрачене за 20 років майно
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00


«Наприклад, в Одесі ми ведемо переговори про повернення частини комплексу Академії сухопутних військ на баланс Міноборони – раніше його передали Південноукраїнському національному педагогічному університету. Ми там плануємо створити військово-морську академію», – розповів Гусєв. Також ідуть переговори про землю біля одеського ринку «Сьомий кілометр» – щоб військове відомство отримувало орендну плату за нього.

Замість квартири військові зможуть отримати грошову компенсацію – заступник міністра оборони

Щодо запуску квартирного реєстру, ініціатори говорять, що новий порядок скоротить час на управління процесами ведення квартирного обліку та розподілу вільного житлового фонду, аналіз стану черги військовослужбовців та формування звітів різних форм щодо обліку військовослужбовців, які потребують поліпшення житлових умов.

Хочу запросити усі будівельні компанії та організації, які можуть реалізовувати житло для потреб військовослужбовців, брати участь у конкурсах
Юрій Гусєв

«Користуючись нагодою, хочу ще раз запросити усі будівельні компанії та організації, які можуть реалізовувати житло для потреб військовослужбовців, брати участь у конкурсах. Ми змінили керівництво департаменту капітального будівництво, щоб будувати абсолютно прозору антикорупційну систему забезпечення житлом військовослужбовців», – заявив заступник міністра оборони Юрій Гусєв. Він також наголосив, що уряд вирішив надати військовим компенсації на купівлю квартир за рахунок частини коштів з бюджетної програми забезпечення житлом.

«Отримавши кошти, люди самі зможуть купити собі житло в тому місті, де вони мають бажання проживати», – заявив Гусєв.

У розмові із Радіо Свобода один з офіцерів Збройних сил України висловив обурення створенням подібного реєстру.

Їм просто потрібно показати, що вони працюють. Але ж це ніяк не змінить ситуацію, в мене два десятка років вислуги, а квартири так і немає

«Їм просто потрібно показати, що вони працюють. Але ж це ніяк не змінить ситуацію – всі знають, що в черзі дуже багато людей. Наприклад, в мене два десятка років вислуги, а квартири так і немає. Грошова компенсація – це гарна новина, але ж там буде лише 500-600 тисяч гривень, цього, мабуть, лише на квартиру в райцентрі вистачить», – заявив офіцер.

Зупинятися на цих двох реєстрах у Міністерстві оборони не планують. За словами Ігоря Сініцина, в розробці є ще багато проектів та програм з автоматизації.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG