Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори-2015: ризики та сподівання


Нову систему, за якою у жовтні відбудуться місцеві вибори, експерти і посадовці вважають складною, але не без позитивів

Київ – Майбутні місцеві вибори будуть конфліктними в багатьох регіонах, залишатимуть поле для маніпуляцій і створюватимуть нерівні умови для різних кандидатів, прогнозують експерти і громадські активісти. Серед переваг нової системи виборів вони називають можливість потрапити до місцевих рад для нових і маленьких партій, які ще не були в парламенті. Крім того, на цих виборах кандидати від однієї партії зможуть конкурувати між собою. Водночас однозначної оцінки нові умови проведення виборів не отримали навіть в ЦВК: частина членів Центральної виборчої комісії вважають закон про вибори заскладним, а окремі новації – безпідставними.

Місцеві вибори-2015: ризики та сподівання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Найбільш конфліктними цьогорічні місцеві вибори будуть у Дніпропетровській, Харківській, Київській областях та в столиці, прогнозують фахівці фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у своєму дослідженні. Найбільшими позитивами нового виборчого законодавства є вибори міських голів у містах, де мешкає більш ніж 90 тисяч населення, у два тури. А також – можливість потрапити до місцевої влади маленьким партіям, які не мають парламентського досвіду. Таких висновків дійшли дослідники, опитавши провідних українських експертів з питань виборів.

Водночас нова виборча система має численні слабкі сторони, пояснив журналістам Руслан Кермач, політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи».

Невизначеним залишається питання, де саме на територіях Донбасу, підконтрольних Україні, можна проводити вибори
Руслан Кермач

«Неоднозначно, але скоріше негативно, оцінюють експерти вплив законодавчих змін на чесність виборчого процесу. До того ж, невизначеним залишається питання, де саме на територіях Донбасу, підконтрольних Україні, можна проводити вибори. Більшість експертів зійшлася на думці, що головним критерієм має бути те, де місцева влада може гарантувати безпеку виборців», – наголошує Кермач.

До прикладу, за даними ЦВК, вибори на Донеччині проводитимуться в Маріуполі, але не відбудуться в Артемівську та в Костянтинівці: Центральна виборча комісія посилається на рекомендації Донецької обласної військово-цивільної адміністрації щодо цих населених пунктів.

Суттєвим недоліком «виборів по-новому» є фактична відсутність принципу «відкритих списків і те, що система є пропорційною: хоча в бюлетенях і вказані імена кандидатів, виборець голосує передовсім за партію, пояснює координатор виборчих програм мережі «Опора» Ольга Айвазовська. Вона згадує і про інші проблеми в підготовці цьогорічних виборів.

Система є пропорційною, в ній майже нічого немає від мажоритарної. У бюлетені ставитимуть одну галочку за партію і за кандидата від неї
Ольга Айвазовська

«Законодавство про вибори наразі не враховує всіх потрібних нюансів. Система є пропорційною, в ній майже нічого немає від мажоритарної. У бюлетені ставитимуть одну галочку за партію і за кандидата від неї. Однак вага мандатів є різною, оскільки різною є кількість виборців в округах. За новим законом, якщо в межі міста входить село чи селище, то там має бути окремий округ. У ньому, найчастіше, буде менше виборців, ніж у звичайних міських округах. – прогнозує Айвазовська. – І ця система не є «відкритими списками», не треба так її називати. Бо на один округ – один кандидат від партії, якого визначає сама партія».

Недоліки нової системи місцевих виборів визнає і частина членів ЦВК. Серед них – заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера.

Я не розумію, чому різко підняли прохідний бар’єр
Андрій Магера

«Наприклад, я не розумію, чому різко підняли прохідний бар’єр з трьох до п’яти відсотків. Автори цих змін казали, що це допоможе політично структурувати місцеві ради. Але для чого це? Адже місцеві депутати повинні визначати не політику щодо НАТО чи Митного союзу, а питання інфраструктури та комунального господарства», – наголосив він.

Переможе не обов’язково той, хто отримав більшість – експерт

Законодавство про місцеві вибори – ускладнилося, бо в ньому змішали кілька виборчих систем, наголошує в коментарі Радіо Свобода експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

Переможе не обов’язково той, за кого проголосують 90 відсотків виборців на окрузі, а той, чия партія отримала більший відсоток голосів, і хто потрапив до її квоти
Костянтин Матвієнко

«Справді, нова система – складна. Вона має елемент пропорційної виборчої системи: партія потрапляє до місцевої ради, подолавши 5-відсотковий бар’єр. А на окремих округах – нібито «мажоритарка»: голосують за конкретного кандидата. Але переможе не обов’язково той, за кого, наприклад, проголосують 90 відсотків виборців на окрузі, а той, чия партія отримала більший відсоток голосів, і хто потрапив до її квоти. Водночас, це дає змогу партіям продавати місця в округах грошовитим кандидатам, буде поле для «гречки» і корупції», – прогнозує Матвієнко.

Деякі експерти вказують на те, що за нових правил міський голова та більшість у міськраді не представлятимуть однієї політичної сили, і влада буде менш консолідованою. Інші говорять, що найважче доведеться не виборцям, а членам комісій: рахувати голоси і визначати переможців буде складніше, ніж минулого разу. Окремі аналітики визнають, що нова система не сформована до кінця: остаточний текст бюлетенів не затверджений, тож незрозуміло, як включатимуть до переліку партії, які не виставляють свого кандидата на конкретному окрузі.

На цю ж тему:

03.09.2015
Популізм процвітає, бо частина суспільства прагне простих рішень – Березовець

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG