Доступність посилання

ТОП новини

Українські студенти та робітники бажані у Польщі


Польські підприємці подали близько 400 тисяч заяв про бажання взяти на роботу українців

Львів – Європа шукає можливості вирішення проблеми з біженцями з Сирії. У ці вихідні кілька тисяч мігрантів прибули в Австрію і Німеччину через Угорщину. Однак угорська влада заявляє, що це був виняток. Тим часом Німеччина і Австрія домовились про те, що біженці зможуть обирати собі країну проживання самі і німецький канцлер Анґела Меркель закликали лідерів європейських країн реформувати політику щодо біженців, що притулок для біженців не може надати лише кілька країн Європи. Тим часом у Польщі заявляють про великий наплив мігрантів з України. Про міграцію у кризових умовах говорили фахівці України і Польщі у Львові.

Українські студенти та робітники бажані у Польщі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Польські урядовці заявляють про те, що посилення збройного конфлікту на Донбасі збільшить число біженців з України. І пояснюють, що не можуть приймати ще й утікачів з Близького Сходу та Азії, бо нині країна вже відчуває економічний тиск з боку українських мігрантів.

Польські експерти, які взяли участь у симпозіумі «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» (організованому Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою університету «Львівська політехніка»), говорили про зростання числа трудових мігрантів з України і студентів, які здобувають освіту у сусідній державі. Таких на сьогодні понад 24 тисячі.

Переважна більшість українців їде у Польщу на сезонні роботи, але все більше охочих працевлаштуватись на постійну основу. Однією з причин є не стільки збройний конфлікт на Сході України, а як те, що Польща спростила процедуру реєстрації іноземних громадян і зріс попит на робочу силу саме з України, бо польські роботодавці охоче беруть на роботу українців. Від початку року польські підприємці подали близько 400 тисяч заяв про бажання заангажувати до праці українських громадян.

Польський спеціаліст з легалізації працевлаштування Моніка Олув розповіла, що за перше півріччя цього року агенство зайнятості EWL працевлаштувало 3,5 тисячі людей, 95% з яких – українці.

На ЄС потрібно тиснути у справі України

Віце-маршалок Сейму Польщі Марек Кухцінський у коментарі Радіо Свобода наголосив, що слід посилювати економічну співпрацю між обома сусідніми країнами. Бо міграція з України позитивно впливає на економіку обох країн.

На сьогодні потрібно поліпшти процедуру працевлаштування українців і умови праці. Мають бути подолані всі бар’єри для євроінтеграції України
Марек Кухцінський

«Україна у Польщі сприймається як східний сусід, якому ми маємо допомагати, щоб там було безпечно, щоб це був передбачуваний у своїх діях сусід. А кордон не може бути перепоною між обома державами. У нас немає жодних проблем з міграцією з України. Рівень безробіття у Польщі знижується. Українці у прикордонній зоні витрачають мільярди євро і польські фірми мають великий зиск. На сьогодні потрібно покращити процедуру працевлаштування українців і умови праці. Мають бути подолані всі бар’єри для євроінтеграції України. Якщо ми спільно подолаємо конфлікт на Донбасі цей процес буде швидким», – каже Марек Кухцінський.

За словами польського політика, Польща має вплинути на Європейський Союз щодо полегшення перетину кордону, варто збільшити кількість пунктів пропуску, бо людям доводиться по 4-6 годин стояти у черзі, щоб переїхати кордон.

«Треба полегшити візовий режим для українців, зменшити оплату або ж взагалі її cкасувати, розширити малий прикордонний рух аж до Львова. Це наші пріоритети, це дає економічний зиск. Найбільший противник цьому – Німеччина. Ми маємо спільно працювати, щоб переконати німців і французів, щоб вони не чинили перепон», – каже польський політик.

Тим часом щороку збільшується число молодих українців, які їдуть навчатись у Польщу. У Львові створено спеціальний центр, який усіляко цьому сприяє і допомагає, зокрема у візових питаннях.

Ректор університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало каже, що тенденція до зростання числа українців, які здобуватимуть освіту у сусідній країні, посилюватиметься.

Рано чи пізно Україна прирівняє польські та українські дипломи і держава має на це звернути увагу
Юрій Бобало

«Держава має думати, чому вони їдуть і робити якісь речі, які б змусили залишитись тут молодь. Молода людина там отримує польський диплом, це дає змогу працевлаштуватись у Польщі. Рано чи пізно Україна прирівняє польські та українські дипломи і держава має на це звернути увагу. Зараз це односторонній процес», – зауважив ректор.

Згідно з дослідженням Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою університету «Львівська політехніка», понад 80% студентської молоді з України бажають виїхати за кордон на навчання, роботу чи проживання. Однак реально такі можливості є у понад третини опитаних і з того числа переважна більшість бажає залишитись за межами батьківщини.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG