Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України проводить глобальну акцію на підтримку Сенцова та Кольченка


Плакат Міністерства закордонних справ України
Плакат Міністерства закордонних справ України

Міністерство закордонних справ проводить глобальну онлайн-акцію на підтримку ув’язнених у Росії громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

«8 вересня всі закордонні дипломатичні установи України, організації української діаспори, правозахисні спілки, а також представники іноземних держав і міжнародних організацій від Канберри до Сан-Франциско по черзі приєднуватимуться до кампанії через офіційні сторінки в соціальних мережах», – повідомляє українське зовнішньополітичне відомство на своїй сторінці у Facebook.

У Києві акція стартує о 10:00 ранку.

У міністерстві запросили всіх користувачів Facebook приєднатися до міжнародної кампанії – донести сигнали про неправомірні дії з боку Росії і закликати звільнити незаконно утримуваних українських громадян; використовувати тематичні зображення на своїх сторінках в соціальних мережах; активно використовувати хештеги #FreeSavchenko, #FreeSentsov, #FreeKolchenko, #LetMyPeopleGo.

25 серпня російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Активістові Олександрові Кольченку російський суд дав 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Обидва звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.

У ЄС засудили вирок Сенцову і Кольченку. Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні заявила, що «російські суди не мають компетенції вершити правосуддя щодо дій, вчинених за межами міжнародно визнаної території Росії».

У ЄС розцінюють цю справу як порушення міжнародного права і елементарних стандартів правосуддя, закликають негайно звільнити Сенцова і Кольченка і гарантувати їм безпечне повернення в Україну.

XS
SM
MD
LG