Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський опозиціонер та політв’язень Михалевич повернувся на батьківщину


Алесь Михалевич після реєстрації кандидатом у президенти Білорусі у 2010 році
Алесь Михалевич після реєстрації кандидатом у президенти Білорусі у 2010 році

Спершу його затримали на кордоні, втім, згодом випустили під підписку про невиїзд

Екс-кандидата у президенти Білорусі Алеся Михалевича затримали на литовсько-білоруському кордоні та, врешті, відпустили під підписку про невиїзд. Він намагався повернутись на батьківщину після тривалого переховування в Чехії, що дала йому політичний притулок. Захисту Михалевич потребував після безуспішного балотування в Білорусі та ув’язнення в 2010-2011 роках. Утім, 8 вересня, відразу після перетину кордону між Білоруссю та Литвою, його зняли з поїзда. Алесь Михалевич розповів Білоруській службі Радіо Свобода про своє затримання.

Алеся Михалевича відпустили під підписку про невиїзд після затримання на кордоні. Про це на сторінці у Фейсбуці повідомила його дружила. «Алеся відпустили без зміни запобіжного заходу (під підписку про невиїзд), при тому, що підписку він не давав», – написала вона.

«Я на Гудогай (прикордонна залізнична станція у Білорусі – ред.), офіційно затриманий під час повернення до Білорусі», – розповідав Михалевич Радіо Свобода, поки прикордонники з'ясовували, що з ним робити.

Думаю, що зараз найкращий момент повернутися
Алесь Михалевич

«Я розраховував на те, що рано чи пізно потрібно повертатися, і думаю, що зараз найкращий момент повернутися. Я дуже хочу бути з родиною, дуже хочу бути в Білорусі, і тому ухвалив таке рішення», – підкреслив Михалевич.

Алесь Михалевич заявив, що в Білорусі можливо все що завгодно, тому він був готовий до найгіршого варіанту – «що буде довго і наполегливо сидіти».

«Як воно буде – подивимося. Життя покаже», – говорив він.

Багато разів говорив, що повернуся в Білорусь одразу, коли випустять основних політв'язнів – Михалевич

За словами Михалевича, у нього дуже багато планів на життя і діяльність в Білорусі, але спершу потрібно з'ясувати, в якому статусі він перебуватиме на території рідної держави.

Повернення Алеся Михалевича не було сюрпризом для білоруських прикордонників. Про свої плани він офіційно заявляв на своїй сторінці у Фейсбук:

Знаю, що мене заарештують, оскільки залишаюся останнім обвинуваченим у справі про «масові заворушення»
Алесь Михалевич

«Повертаюся до Білорусі. Багато разів говорив, що повернуся в Білорусь одразу, коли випустять основних політв'язнів. Думав про Беляцького (правозахисник – ред.) і Статкевича (опозиційний політик – ред.) Вони на волі. Перетинаю кордон Білорусі, знаю, що мене заарештують, оскільки залишаюся останнім обвинуваченим у справі про «масові заворушення» у 2010 році, яку Слідчий комітет відмовляється закривати. Рано чи пізно вийду на свободу. Живе Білорусь!», – написав він.

Михалевич був політичним опонентом Лукашенка на виборах 2010 року

Алесь Михалевич брав участь у президентських виборах 2010 року. 19 грудня, після акції опозиції, він був затриманий, провів у слідчому ізоляторі КДБ близько двох місяців, його звинувачували у кримінальній справі про «організації масових заворушень».

Після звільнення з СІЗО під підписку про невиїзд Алесь Михалевич провів прес-конференцію, на якій повідомив, що умовою його звільнення є згода на співпрацю зі спецслужбами, яку він дав під тортурами.

На виборах 2010 року Михалевич був одним із кандидатів у президенти, яких заарештували за звинуваченням в організації масових заворушень.

Після свого звільнення з-під варти 2011 року Михалевич сказав, що його катували в слідчому ізоляторі КДБ, і що він відмовився співпрацювати зі спецслужбами. Потім він утік до Чехії, де отримав політичний притулок.

Білоруські прокурори внесли Михалевича до списку міжнародного розшуку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG