Доступність посилання

ТОП новини

Як далеко сягають «хештег-шторми» МЗС?


Плакат Міністерства закордонних справ України
Плакат Міністерства закордонних справ України

«Мені на дописи в Twitter відповідають провідні ЗМІ» – посол України у Фінляндії

Київ – МЗС України проводить 8 вересня міжнародну онлайн-акцію на підтримку незаконно ув’язнених українців у Росії. Всі українські дипломатичні установи дружно оновили титульні фото своїх сторінок у соціальних мережах, розмістивши на їхньому місці зображення кінорежисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка. Паралельно з цим зовнішньополітичне відомство ініціювало хештег-шторм із закликом звільнити українських політв’язнів. Дипломати закликали міжнародні організації та дипломатів інших країн, а разом із ними всіх небайдужих взяти участь в акції у соціальних мережах.

Українські посли не надто активно долучилися до міжнародної онлайн-акції на підтримку політичних в’язнів. Її початок дописами з персональних сторінок у Twitter підтримали лише два українські дипломати ­– посол України у Франції Олег Шамшур та посол у Фінляндії Андрій Олефіров.

Твітти посла – це джерело для місцевих ЗМІ – Олефіров

Андрій Олефіров переконаний, що дипломати обов’язково мають активно користуватися соціальними медіа та доносити через них позицію своєї країни. Якщо дипломат активний у Facebook, Twitter, то поступово журналісти, які висвітлюють події в його країні, посилатимуться на нього все частіше, пояснює дипломат. Це створює своєрідний баланс до всюдисущих кремлівських тролів, російських англомовних новин та незбалансованих проросійських репортажів іноземних журналістів.

«Буквально після одного мого твітта щодо репортажу з Криму, в якому йшлося, що українці туди нібито тікають від війни у своїй країні, до мене звернулися п’ять різних ЗМІ, і через них я зміг донести українську позицію. Або інший приклад: є один маргінальний представник недержавного сектору Фінляндії, який стверджує, що треба підтримувати «Новоросію». Він уже абсолютно маргінальний, зокрема, і завдяки моїм твіттам. Мені на дописи в Twitter відповідають провідні ЗМІ», – розповів український амбасадор у Фінляндії.

За словами Андрія Олефірова, нинішня онлайн-акція МЗС має нагадати ще раз, що українці ув’язнені владою Росії незаконно й що повторювати заяви Росії про «українських терористів» не припустимо, – це політв’язні. Крім того, це ще один метод публічного тиску на російську владу.

Тим часом інші українські дипустанови обмежилися формальним перепощуванням тематичного зображення Олега Сенцова та Олександра Кольченка, запропонованого МЗС спільно з громадськими активістами.

Інші креативні зображення поневолених у Росії Олега Сенцова та Олександра Кольченка запропонували в соцмережах посольства України у Великобританії та Ватикані.

МЗС закликав використовувати в соцмережах хештеги: #LetMyPeopleGo, #FreeSavchenko, #FreeSentsov, #FreeKolchenko.

Координатор проектів Центру громадянських свобод, волонтер «Євромайдан SOS» Олександра Романцова брала участь у розробці цієї інформаційної компанії. Саме волонтери «Євромайдан SOS» запропонували хештег #LetMyPeopleGo. Олександра пояснює, що він стосується всіх українських громадян, ув’язнених у Росії за політичними мотивами.

Епохальні слова з пісні американського джазового музиканта Луї Армстронга Let my People Go історично символізують звільнення єврейського народу з єгипетської неволі. Звідси – широке поле для символічного узагальнення.

«Суть цього хештегу в тому, що, на жаль, це системна проблема. Це не персональна ненависть до Савченка, Кольченка, Сенцова. Це системна тактика Російської Федерації утримувати громадян України за політичними мотивами. На даний момент таких людей не один і не два – їх десять», – наголошує Олександра Романцова.

З-поміж закордонних інституцій першим до хештег-шторму приєдналося МЗС Литви.

Український рок-музикант і композитор Тарас Чубай перепостив допис посла з особливих доручень МЗС Дмитра Кулеби у Facebook із поясненнями мети онлайн-акції, закликавши ширшу аудиторію повторити це. Результати можна побачити нижче.

Втім, як відзначає Олександра Романцова, за допомогою таких онлайн-акцій вдається залучати через соціальні мережі лише українсько- та російськомовну аудиторію.

«Частіше на наші інформаційні акції реагують ті, хто є російськомовними чи українськомовними. Або ж в їхньому оточенні є люди, які володіють цими мовами й пояснюють їм усе. Але все ж таки ми відзначаємо, що в міжнародному інформаційному просторі все ще важко донести інформацію про те, що це така системна проблема», – каже волонтер.

Українські дипломати позиціонують нинішню онлайн-акцію як частину «масштабного світового марафону» й обіцяють продовження.

У Росії українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення у колонії суворого режиму, українського активіста Олександра Кольченка засудили до 10 років. Наразі триває процес над українською військовою та народним депутатом Надією Савченко. Офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін заявив, що їй загрожує до 25 років ув'язнення.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG