Доступність посилання

ТОП новини

НАТО має бути більш помітним у Балтійському регіоні – президент Латвії


Раймонд Вейоніс
Раймонд Вейоніс

«Мінські угоди, швидше за все, не будуть виконані» – Вейоніс

Марія Кугель

Згідно зі свіжим опитуванням громадської думки у Латвії, президент Раймонд Вейоніс зараз найпопулярніший політик в цій країні. В інтерв’ю Радіо Свобода він розповів, чи зустрічатиметься з Петром Порошенком та Володимиром Путіним, а також які існують виклики безпеці Європи, і те, чи потрібен російськомовний канал у Латвії.

– У Ваших планах візити до України і США. А до Росії Ви поїдете?

– Візити до лідерів великих держав, які впливають на світові процеси, планувати дуже важко, і робити це потрібно дуже заздалегідь. Тут немає різниці, Обама, Путін чи Порошенко. Іноді це вимагає декількох років. Я пам'ятаю, що візит до Росії Валдіса Затлерса почали планувати за 5-7 років, ще за попереднього президента. Я буду в США на сесії Генеральної асамблеї ООН, на яку приїжджають лідери більш-менш всіх держав, але з президентом Обамою не зустрінуся.

– Проте з Петром Порошенком Ви зустрічаєтеся?

– Із Петром Порошенком ми зустрічаємося, адже з Україною у Латвії дуже добра співпраця. Пан Порошенко особисто привітав мене з новою посадою і відразу запросив у гості. Я, звичайно, використовую це запрошення, і у нас запланований візит, ймовірно, на жовтень, ми коригуємо повістку.

– Але чи вважаєте Ви за потрібне, чи хочете зустрітися з Путіним?

Швидше за все, угоди, підписані в Мінську, не будуть виконані. Відносини з Росією дипломатичні, але не можна сказати, що конструктивні

– Відносини між Латвією і Росією і, якщо дивитися ширше, між Євросоюзом і Росією наразі не найкращі. Події в Україні і нові виклики безпеці Європи впливають на порядок денний. Є дипломатичні шляхи вирішення цього конфлікту, але вони не здійснюються гладко, і, швидше за все, угоди, підписані в Мінську, не будуть виконані. І це погано, тому що в Україні має бути стабільність, і Україна повинна функціонувати, як цілісна держава.

Все це має значення, коли ми думаємо про те, які відносини підтримувати з Росією. Вони дипломатичні, але не можна сказати, щоб вони були конструктивні. Водночас, наші експерти з демаркації кордону працюють разом з російськими. Міністри сільського господарства зустрічаються, щоб вирішувати питання щодо збуту сільгосптоварів на території Росії, йшлося про шпроти. Зустрічаються міністри закордонних справ.

– Про які виклики безпеці Ви говорите?

– Нові виклики пов'язані з ситуацією в Україні, з анексією Криму, військовими діями. Хоч і менш активно, але стрілянина на території України триває. Нас в Балтійському регіоні турбують досить активні військові вправи і дії російських збройних сил біля наших кордонів, широкі навчання з десятками тисяч військовослужбовців, бази.

За 27 кілометрів від латвійського кордону, в моєму рідному Острові, розташована база новітніх вертольотів. Це, звичайно, турбує наших людей. Завжди, в будь-якій державі, якщо сусід демонструє силу, і якщо він десь чинив в інших державах воєнні дії, це, як кажуть, не піднімає настрою. Україна не перша, була Грузія, і досі частина Грузії, фактично, окупована.

– Російська військова загроза в Балтійському регіоні існує?

Ризики військової агресії дуже низькі. Але наші політики, нарешті, зрозуміли, що важливо розвивати власні збройні сили. Представники НАТО повинні бути в регіоні більш помітні, повинні бути присутніми реально

– За нашою інформацією, ризики можливої військової агресії дуже низькі. Але наші політики, нарешті, зрозуміли, що для нас важливо розвивати власні збройні сили. Раніше здавалося, що ми завжди зможемо захиститися разом. Але у кожної держави повинна бути своя боєздатна армія, яка в будь-який момент готова захистити жителів.

Нам потрібно також зміцнювати співробітництво з партнерами по НАТО. Ми вважаємо, що представники НАТО повинні бути в регіоні більш помітні, повинні бути присутні реально. Це здійснюється різними способами, на основі ротації у нас постійно перебуває 150 військовослужбовців США. Зараз почалися навчання на території Латвії, в яких бере участь приблизно тисяча військових з різних натовських держав. Це робиться і для того, щоб наші збройні сили постійно тренувалися, і тому, що рівномірні дії з обох сторін сприяють зміцненню ефекту стримування.

– Чи потрібен російськомовний канал у Латвії?

– У нас державна мова латиська, так було і буде. Росіяни, які живуть в Латвії, особливо молодь, добре володіють латиською мовою, крім своєї рідної, російської, знають англійську, і, думаю, у них немає жодних проблем із спілкуванням ні в Латвії, ні за кордоном.

Але, водночас, частина населення, можливо, більш літні люди, незважаючи на те, що прожили в Латвії, як мінімум, 24 роки, все-таки не навчилися латиської мови. Звичайно, вони використовують російський інформаційний простір. Нові виклики безпеці в Європі показують, що ми повинні надавати їм об'єктивну інформацію російською мовою про те, що відбувається в Україні, в Європі, в світі. Уряд працює над цим, посилює російськомовне радіо і телепередачі російською мовою. Це не означає, що потрібен спеціальний канал.

Повний текст матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG