Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: прикордонники повідомили, що три бійці, які зникли на межі з Кримом, були викрадені


Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомила, що членам її Спеціальної моніторингової місії в Україні розповіли про силове захоплення невідомими трьох бійців, що зникли наприкінці минулого тижня на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом.

Як мовиться в повідомленні 8 вересня, того дня спостерігачі зустрілися із заступником командира 79-ї аеромобільної бригади, який підтвердив повідомлення преси про викрадення його бійців.

За словами цього неназваного командира, в суботу, 5 вересня, приблизно о 13:00–13:20 начальник зміни Прикордонної служби бачив, як трьох солдатів, неозброєних і в цивільному одязі, примусово посадили у два авта військового зразка близько десяти осіб в одностроях військового зразка, прикметні знаки на якому було здалеку не видно.

За словами прикордонника, це сталося на відстані 700–1000 метрів від українського прикордонного посту на мисі Кутара – місцевості в Херсонській області на материковому березі солоного озера Сиваш, від краю якого на кримський берег через озеро тягнеться двокілометрова дамба.

У понеділок, 7 вересня, Прикордонне управління Федеральної служби безпеки Росії в окупованому Криму заявило, ніби українські військові після вживання алкогольних напоїв захотіли поспілкуватися з російськими морськими піхотинцями й після затримання вже на окупованій території самі начебто заявили, що перетнули «кордон» із суто мирною метою: «поїсти кавуна з салом, випити горілки і поскаржитися на важку службу в українських Збройних силах» російським окупантам. Тоді окупаційна влада заявила, що українських військових притягнуть до адміністративної відповідальності за «порушення державного кордону Росії» і повернуть українській стороні, але їх досі не повернули.

Попереднього дня українські військові повідомляли про зникнення трьох десантників, які, змінившись зі спостережного посту, перевдяглися в цивільний одяг і сказали колегам, що пішли купатися до дамби, якою проходить адміністративна межа. Тоді ж військові припустили, що трьох солдатів могли незаконно затримати із застосуванням двох авт, які, як з’ясувалося, прибували на дамбу з тимчасово окупованої території Криму.

XS
SM
MD
LG