Доступність посилання

ТОП новини

«Мене знову оббріхують» – Ландік про перегляд луганської справи 2011 року


Лaндiк про перегляд справи проти нього
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

«Тепер вони придумали, нібито учасників процесу було троє. Третя людина зараз на окупованій території»

Київ – Справа проти депутата Луганської міської ради Романа Ландіка через конфлікт у нічному клубі з луганчанкою Марією Коршуновою, який стався у липні 2011 року, знову реанімована. Апеляційний суд Луганської області спрямував її на повторний розгляд у суд першої інстанції, скасувавши виправдувальний вирок Ландіку, винесений Сватівським районним судом у лютому цього року. Хоча донедавна здавалося, що всі крапки в ній розставлені. Сам Роман Ландік заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що його переслідують за протидію корупції.

Так, іще 19 січня 2012 року Ленінський райсуд Луганська визнав сина народного депутата від Партії регіонів Володимира Ландіка, депутата міської ради Луганська Романа Ландіка винним і засудив до трьох років позбавлення волі зі звільненням від покарання на випробувальний термін у два роки. Захист Романа Ландіка донедавна не мав успіху в оскарженні цього рішення на жодному рівні судової системи. Зрештою, його адвокати звернулися до Сватівського райсуду в Луганській області у зв’язку з виявленням нових обставин справи.

Суддя Станіслав Юрченко ухвалив виправдувальний вирок: на його думку, Роман Ландік «діяв у стані необхідної оборони». Цей вердикт датується 4 лютого 2015 року. Проте, апеляція скасувала це рішення сватівського правосуддя. Депутат Верховної Ради від «Народного фронту» Антон Геращенко оголосив ще у квітні про підготовку звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів про притягнення судді Станіслава Юрченка до відповідальності за винесення ним неправосудного рішення. Народний депутат підтвердив Радіо Свобода, що таке звернення подане. Але про результати цього подання наразі нічого невідомо.

Нижче наведене відео з камер спостереження у клубі «Баккара», яке свого часу викликало резонанс у суспільстві й було взяте до уваги суддею при розгляді справи проти Романа Ландіка.

Марія Коршунова заявляє, що довідалася про новий розгляд її справи проти Романа Ландіка лише в грудні 2014-го, про це вона повідомила ТСН.

Нижче наводимо розмову Радіо Свобода з Романом Ландіком.

– З чим, на Вашу думку, пов’язана процедура притягнення до відповідальності тих суддів, які винесли Вам виправдувальний вирок?

– Нагадаю, що трапилося спочатку. Я звернувся до держави по допомогу – мене ж намагалися вбити. Написав заяву. По зведеннях пройшло, що депутатові п’яна розбила голову, і він написав заяву в міліцію. Наступного дня з Адміністрації президента Віктора Януковича подзвонили в прокуратуру. Наказали порушити справу проти мене ж. Підкупили чиновника – величезний хабар, близько одного мільйона доларів. І через канали АП (Адміністрації президента – ред.) всюди був тиск, щоб мене оббрехати. У своїй інформаційній атаці вони виправдовували злочини, видавали чорне за біле.

Роман Ландік
Роман Ландік

– А чому Ви вважаєте, що стали об’єктом такої атаки?

Отримував повно погроз. І досі отримую

– Виступив проти корупції. І корупція мені відповіла. Але я їх не боюся. Отримував повно погроз. І досі отримую.

– З Ваших слів випливає, що зараз уже нова влада вимагає…

– Корупція нікуди не поділася. Як тільки народ її притиснув після Майдану, певний час вони побоювалися. В цей час я, нарешті, отримав виправдовувальний вирок. Але як тільки корупція повернулася на свої початкові позиції, вони знову підкупили.

Минулого разу роль клоуна виконував Янукович. Вони йому начебто поставили запитання, він відповів – і всюди на каналах було, як вони казали. Янукович наказав мене катувати. Все, так сказав Янукович. Цього разу вони знайшли іншого – вони знайшли Геращенка (народний депутат Антон Геращенко – ред.) Очевидно, вирішили хабарем або в АП, або у фракції правлячої партії – Єфремов (колишній голова фракції Партії регіонів – ред.) знову заніс. І тепер вони виставляють начебто Геращенка.

– А чому Ви Олександра Єфремова ворогом вважаєте? Чи то він Вас?

– Я депутат двох скликань поспіль. Чинний. Як би вони мене не оббріхували, як би їм не хотілося. Ще за Ради 5-го скликання Єфремов скликав фракцію. І на цій фракції він сказав так: «Давайте красти з прибутків». Тобто не «не крадіть», а «давайте красти». Тоді депутати прийшли вперше, і я також. Ми були шоковані, у яких обсягах розкрадалися бюджетні гроші. Бо якщо ти бізнесмен, працюєш, то ти в цей бюджет платиш. Але коли ми бачили, куди все це іде, і що до народу потрапляє лише відсотків 10, а 90% розкрадається, то був скандал.

– І що, Марія Коршунова через це на вас напала?

– Спочатку Олександр Єфремов атакував Володимира Івановича, мого батька. Його зупинила машина ДАІ нібито за перевищення швидкості. Володимир Іванович звернувся до їхнього керівництва, що інспектор порушив закон. Не знаючи, що робити, як народний депутат, він просто протримав машину довгий час. Треба було виписати штраф і відпустити. І вирішили вдарити інформаційно. Сказали лягти цьому інспектору ДАІ (Володимира Ландіка затримав інспектор Олексій Косяков – ред.) в лікарню, начебто в нього струс головного мозку.

Друга атака була на моє весілля, на якому було 80 людей. Він роздав грошей, розкрутив це, як мега-мега щось. Коли в нього не виходило, бо рейтинг не падав ні у Володимира Івановича, ні мій, я отримав найбільше в центральному районі міста, і тут виходить стаття. Вони провели опитування: виходить, що Володимир Іванович є найпопулярнішою людиною в області. І тоді вони щодо мене вчиняють замах на вбивство. Але я звертаюся до міліції. Кажу, що мені розбили голову, прошу вирішити це питання.

– Тобто ви маєте на увазі, що в кафе «Баккара» Вас пробували вбити?

– Так, мені розбили голову пляшкою. Ну, графином.

– І це, на Вашу думку, була частина цілеспрямованої кампанії проти Вашої сім’ї?

Мене вимагають покарати, ніби не вона мене била, а я її

– Виходить, так. От дивіться: ви викликали міліцію, звернулися до неї з заявою. Що зазвичай міліція робить? Вона цю людину затримує на 48 годин до оголошення звинувачення. Але Марію Коршунову не затримали, відпустили в ту ж секунду. Потім міліція їде туди, не досліджує докази, тобто кров, графин. Нічого. Я прошу вилучити відео як доказ. Вони пишуть, що відео начебто з’явилося нізвідки, коли я прошу його вилучити як доказ. Якби там щось було проти мене, чи просив би я його вилучити? Ні. А видають це, ніби відео з’явилося, і мене вимагають покарати, ніби не вона мене била, а я її. В мене тоді народжується дитина. Вони посилають до мене різних гінців. І знову кажуть, що ти не побачиш дитини. «Давай так: ти мовчиш – ми тебе відпускаємо». А я кажу – ні!

– Під ними ви маєте на увазі «людей Єфремова»?

– Ну, це були і з керівництва МВС. Але я їм що кажу – ні. Я буду з вами боротися. Не на того напали. Не вийде у вас. Не лякайте мене. Я померти не боюся, ви мене не злякаєте. Тому який в них вихід? Інформаційний удар. Вони вирішили інформаційно неправдиво атакувати зі всіх сторін. Де можуть – підкуповують. І ми бачимо, як ця корупція працює.

Розгляд справи Ландіка у Ленінському районному суді Луганська, січень 2013 року
Розгляд справи Ландіка у Ленінському районному суді Луганська, січень 2013 року

– Скажіть, а зараз Вашу справу вже повернули на перегляд?

– Мене знову оббріхують. У нас преса працює за такою ж корупційною схемою. Все в державі робиться заради хабарів. Хто заплатить і як заплатить, оскільки закони не працюють, так вони і напишуть. Бо ж закони не працюють, суди не працюють, не працює прокуратура. Це знищили за часів Януковича повністю. Коли корупцію притиснули, ми, нарешті, змогли отримати виправдувальний вирок. Як ми це отримали? Процес заборонили знімати, щоб ніде не випливла правда. Але не знайшли свідків, які б сказали брехню. Всі казали, що Коршунова винна і повинна відповідати. Що не я її вдарив, а вона мене. Що я їй і відповіді не дав. На суді наказали з Адміністрації президента, до речі, тоді Портнов телефонував голові суду... Суддя переглянула запис і побачила (події – ред.) навпаки. Тоді ми звернулися в експертизу: одну, другу. І у вищі інстанції. У них була можливість відсудити. Але вони не хотіли.

– А яка була причина повернення справи в суд першої інстанції?

– Існує Харківський інститут вищої експертизи. Там декілька інстанцій. Ми всі пройшли. Звернулися в одну. Одразу подали вище, бо ми знали, що вони будуть оскаржувати. Пройшли всі інстанції до останньої. Всі вони сказали, що на записі чітко видно: Коршунова завдала всі удари і не отримала жодного у відповідь. На чому ґрунтується їхній вирок? Що начебто суддя інше бачить на відео. Але ж ось що експертиза бачить на відео. Тепер вони що придумали? Нібито учасників процесу було троє. То ось третю людину, яка зараз перебуває на окупованій території, неналежним чином запросили на засідання. Його не було. Він в «ЛНР».

Олександр Єфремов
Олександр Єфремов

​Радіо Свобода також звернулося до колишнього керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Він відмовився прокоментувати висловлювання Романа Ландіка на свою адресу.

Андрій Портнов
Андрій Портнов

Екс-очільник Адміністрації президента України часів Віктора Януковича Андрій Портнов відповів лаконічно, не коментуючи безпосередньо звинувачення: «Вся країна бачила відео, на якому депутат-мажор, що не має права називати себе чоловіком, б’є дівчину».

Не зрозуміло, яким чином я порушила громадський порядок або права Романа Ландіка. На дослідженому відео видно, що Ландік починає мене бити на очах у відвідувачів кафе
Марія Коршунова

2 травня 2015 року сайт Телевізійної служби новин каналу 1+1 оприлюднив лист-відповідь Марії Коршунової. Вона здивована виправданням Романа Ландіка: «Досі не зрозуміло, яким чином я порушила громадський порядок або права та інтереси самого Романа Ландіка, щоби він почав проливати на мене сік, хапати мене за ніс, завдавати ударів по голові кулаками. На дослідженому відео видно, що Ландік іде від туалету й перебуває там п’ять хвилин. Я перебуваю за столиком, не ховаюся і не тікаю. Громадський порядок не порушую, до прав та інтересів Романа Ландіка взагалі не маю жодного стосунку, однак він п’ять хвилин потому знову підходить за столик і починає мене бити на очах у відвідувачів кафе…», каже Марія Коршунова.

Марія Коршунова у суді, січень 2012 року
Марія Коршунова у суді, січень 2012 року

​До цього Марія Коршунова додає, що, за її даними, в матеріалах сватівської справи немає ніяких оригіналів, а експертиза проведена на основі записів з мережі інтернет, розміщених на каналі YouTube, про що йдеться в її матеріалах. Вона також висловила сумнів у появі нового запису конфлікту, на основі якого немовби проводилася експертиза.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG