Доступність посилання

ТОП новини

Блокаду не зрозуміють ані ті, хто за Росію, ані ті, хто за Україну – кримський активіст


Кримчани проти продуктової «блокади» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Кримчани про продуктову «блокаду»

Це не стільки економічна блокада, скільки оголошення принципової позиції – заступник голови Меджлісу

Мирослава Канарська і Андрій Колокольцев

Рішення лідерів кримськотатарського народу ініціювати блокаду адміністративного кордону з Кримом для недопущення ввезення українських товарів на територію півострова отримало широкий резонанс як в Україні, так і в Росії. Представники різних політичних сил по-різному поставилися до цієї ідеї, яка може бути реалізована вже в 20-х числах вересня. Як сприйняли ініціативу на півострові, з'ясовували «Крим.Реалії».

«Влада республіки» одразу після появи інформації про можливу блокаду адмінкордону з Кримом оголосила, що півострів повністю готовий до блокування постачання продовольства з боку України.

«Ми не хочемо порушувати зв'язки господарюючих суб'єктів України і Криму, всі зацікавлені в тому, щоб працювати. Але націоналісти, як завжди, хочуть зробити щось погане республіці. Ми до всього готові, абсолютно ніякого страху в нас немає», – сказав журналістам «голова республіки» Сергій Аксьонов, повідомляє «Крыминформ».

Він додав, що в Крим прийдуть великі компанії, які будуть у повному обсязі забезпечувати постачання продовольства. Крім того, за його словами, на півострові сформований достатній запас продуктів харчування.

Аксьонов вважає, що громадянам України невигідна блокада півострова. «Крим – це величезний ринок. Так що, можливо, громадяни України їх (ініціаторів блокади – ред.) самі там зв'яжуть», – відреагував Аксьонов.

«Голова державної ради» Володимир Константинов повідомив, що у разі продовольчої блокади Крим не постраждає, оскільки готовий до «українозаміщення».

«Ми сьогодні готові до будь-якого розвитку подій у відносинах з Україною. У нас працює «українозаміщення». Тому для економіки Криму жодних наслідків не буде», – цитує Константинова «Кримінформ».

Грач: Як це так? Кримські татари проти Криму!

Представники опозиційних сил Криму, як і влада, негативно поставилися до ідеї блокади півострова. Екс-спікер парламенту автономії, перший секретар комітету кримського відділення партії «Комуністи Росії» Леонід Грач у коментарі для «Крим.Реалії» сказав, що його «дуже стривожила інформація про те, що Мустафа Джемілєв (народний депутат – ред.) і Рефат Чубаров (голова Меджлісу – ред.) виступили ініціаторами цієї блокади. Вона мені десь нагадує історичну паралель – блокаду Ленінграда», – сказав політик.

Леонід Грач про можливу «блокаду» Криму (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Це спричинить різке подорожчання продуктів на півострові
Леонід Грач

«Я визнаю, що з української території, особливо з її південних областей, надходить значна частина продуктів харчування у вигляді м'яса, м'ясних продуктів, молочних товарів, овочів, фруктів. Блокада може сильно вдарити по кримському ринку. Це спричинить різке подорожчання продуктів на півострові», – пояснив Грач.

На його думку, подібна ініціатива «генетично протипоказана Джемілєву і Чубарову». «Як це так? Кримські татари проти Криму, проти кримськотатарського народу! Вони забули, що кримські татари, як і всі кримчани, їдять, торгують, виробляють продукцію з цих продуктів, у кафе, ресторанах і таке інше», – зазначив екс-спікер парламенту.

Крім того, він не бачить правових підстав для блокади Криму. «Власне кажучи, яка правова основа там, на території України, не пропустити українського громадянина, який їде в Крим реалізувати те, що він виростив? Поза всяким сумнівом, ця акція викличе невдоволення українських громадян на території України», – упевнений Грач.

Кузьмін: «Влада» почне закручувати гайки

Активіст Українського культурного центру в Криму, політолог Леонід Кузьмін негативно сприйняв ініціативу керівництва Меджлісу.

«У нас відсутнє транспортне сполучення, щоб люди могли спокійно перетинати кордон. У нас не налагоджена взаємодія між активістами, волонтерами і цивільними, які допомагають з оформленням документів, захищають права тут у сфері освіти. Нічого цього немає. У результаті ми отримаємо блокаду. Це «китайська стіна», яка виросте. Незрозуміло, як довго це буде. Кого блокада стосуватиметься? Чи це тільки стосуватиметься вантажівок з продуктами...», – сказав Кузьмін у коментарі для «Крим.Реалії».

На кримчан чекає «китайська стіна» – Леонід Кузьмін (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

На думку Кузьміна, в Криму до цієї ідеї багато хто поставиться негативно: «Особливо ті, хто голосував за Росію. Вони сприймуть це так: Аксьонов правий, і нам українці заздрять, що, мовляв, у Криму добре. Ті ж, хто розчарувався в Росії, не зрозуміють цих дій. У багатьох там родичі бізнес».

Активіст вважає, що, якщо на півострові почнеться штучна продовольча криза, «влада» почне закручувати гайки ще тугіше». «Може статися не звільнення тих політв'язнів, а з'явиться ще більше політв'язнів у цих реаліях», – сказав Кузьмін.

Джелял: Це цілком логічний крок

Я сприймаю цю акцію не стільки як реальну економічну блокаду, скільки як оголошення принципової позиції
Наріман Джелял

Перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял у коментарі для «Крим.Реалії» зазначив, що в представницькому органі рішення про блокування транспортного торгового потоку до Криму обговорювалося давно.

«На мій погляд, це цілком логічний крок, але трохи запізнілий, – вважає Джелял. – До Криму вже направлені альтернативні продуктові потоки з Росії. Я сприймаю цю акцію не стільки як реальну економічну блокаду, скільки як оголошення якоїсь принципової позиції».

Джелял: «блокада» Криму – логічний крок (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Перший заступник голови Меджлісу підкреслив, що головний акцент, який був зроблений на прес-конференції ініціаторами, полягав у тому, що це «певна спроба відповісти на порушення прав людини в Криму, на те, що у в'язниці перебувають незаконно звинувачені люди, серед яких – заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз» (утримується в СІЗО через «справу 26 лютого» – ред.)

Разом з тим, за словами Джеляла, в Криму та на материковій Росії відповідь на подібну акцію буде «вельми негативною».

Не думаю, що це вдарить по обивателях. А ось щодо співпраці великих українських бізнесменів з російськими клієнтами, де Крим виступає транзитною зоною, вдарить серйозно
Наріман Джелял

«Насправді, тут треба правильно сприймати цю ситуацію. Я не думаю, що це вдарить по обивателях. Досить походити кримськими супермаркетами, щоб переконатися, що українська продукція складає 5% від усього торгового асортименту. На ринках основні товари – з Росії. Це ж стосується побутової техніки. А ось щодо співпраці великих українських бізнесменів з російськими клієнтами, де Крим виступає лише транзитною зоною, вдарить серйозно. Тобто ця економічна блокада, з погляду України, вдарить по тій відомій формулі: чому ми годуємо окупанта?» – пояснив Джелял.

Сам він як обиватель до цієї ситуації ставиться спокійно. Наріман Джелял також зазначив, що основною рушійною силою цієї акції будуть представники Меджлісу, які вимушено перебувають на материковій Україні, та кримські татари.

Лідери кримських татар оголосили 8 вересня, що ініціюють блокаду адміністративного кордону з окупованим Росією Кримом. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров анонсує появу активістів на адміністративному кордоні з Кримом у третій декаді вересня.

Режим вільної економічної зони в Криму дозволяє ввозити вантажі, що можуть бути використані проти інтересів держави, заявив наприкінці серпня колишній депутат Верховної Ради України, кримчанин Андрій Сенченко. Він підтвердив «Крим.Реалії» інформацію про постачання на територію півострова будівельних матеріалів, які використовуються для спорудження військових об'єктів. Ішлося про пісок і щебінь.​

Повний текст матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG