Доступність посилання

ТОП новини

Більшість чехів на боці України – Шварценберґ


Акція громадських активістів у столиці Чехії проти агресії Росії проти України. Прага, 25 лютого 2015 року
Акція громадських активістів у столиці Чехії проти агресії Росії проти України. Прага, 25 лютого 2015 року

«А з другого боку, чехи обрали собі президента, який є очевидним прихильником Росії» – екс-керівник МЗС Чехії

Колишній міністр закордонних справ Чехії, а нині голова комітету у закордонних справах чеського парламенту Карел Шварценберґ попередив про небезпеку «забуття« Криму та проблеми окупації півострова Росією. В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода Шварценберґ визнав, що питання Криму відійшло нині на другий план у міжнародній політиці. І хоча ЄС у понеділок подовжив ще на півроку санкції проти майже півтори сотні підприємств та майже чотирьох десятків політиків Росії, України та Кримського півострова, однак , на його думку, є небезпека, що санкції проти Росії буде послаблено, якщо західні політики вирішать, що Москва виконала умови Мінської угоди. У розмові з Радіо Свобода, яка відбувалася в кулуарах щорічної празької конференції з питань демократії «Форум-2000», Шварценберґ наголосив, що демократичні сили в Чехії програють дискусію через те, що його колишній конкурент на президентських виборах президент Чехії Мілош Земан зайняв проросійську позицію.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Карел Шварценберґ
Карел Шварценберґ
Більшість чехів на стороні України. А з другого боку, чехи обрали собі президента, який є очевидним прихильником Росії

– Для багатьох українців позиція Чехії щодо воєнної агресії Росії в Україні залишається незрозумілою. З одного боку, урядовці від імені країни та в межах Європейського союзу підтримують Україну, недержавні організації допомагають українцям, які постраждали внаслідок війни. А з іншого боку, президент Чехії Мілош Земан демонструє протилежну позицію, фактично покладаючи вину за конфлікт на український уряд. Як Ви можете це пояснити?

– Ситуація не є аж такою складною. Більшість чехів, громадян нашої країни, є на стороні України. А з другого боку, чехи обрали собі президента, який має інший погляд. Він є очевидним прихильником Росії у цій справі. І в цьому вся складність цієї ситуації.

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та президент Чехії Мілош Земан під час зустрічі у Москві. 9 травня 2015 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та президент Чехії Мілош Земан під час зустрічі у Москві. 9 травня 2015 року

– Чехія є також однією з небагатьох європейських країн, які ще не ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Чи не свідчить це про те, що проблема не в самому лише президенті?

Переконаний, що нам вдасться подолати спротив комуністів, які чітко стоять на стороні Росії

– Цей процес був заблокований комуністами. Ми тепер візьмемося за нього ще раз. І я сподіваюся, що нам це вдасться. В демократії найважливіше є дотримуватися правил. Але я переконаний, що нам вдасться подолати спротив комуністів, які чітко стоять на стороні Росії і хочуть цей процес продовжити якнайдовше.

– Ви були глибоко залучені до справи Криму та кримських татар, неодноразово зустрічалися з їхніми лідерами. Нині керівництво Меджлісу закликає українців та українську владу блокувати Крим, щоб вплинути на окупаційну владу і повернути тему анексії Криму до міжнародних дискусій. Чи ці заклики були почуті?

– Мене дуже турбує, що говориться про те, що санкції щодо Росії будуть зняті, якщо буде дотримана Мінська угода. Тобто ніхто вже про Крим не турбується, і мені це просто ясно. Не впевнений, що блокування Криму зможе підняти цю тему до високого міжнародного рівня. Потрібно серйозно замислитися про те, які б могли бути зроблені кроки, щоб питання Криму залишилося в міжнародній дискусії. Але зараз маю дуже гидке відчуття, що всі вже сказали, що з Кримом вже нічого не поробиш, то не будемо вже це і чіпати. Це є дуже небезпечна позиція. Бо постійно наголошується, що Мінська угода є умовою зняття санкцій, хоча запроваджувалися вони через окупацію Криму.

Деякі самотні політичні голоси, такі як мій, волають проти цього, але більшість говорить, що ми хочемо торгувати з Росією, тож свобода кримських татар, незалежність України та дотримання права нікого не цікавить.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG