Доступність посилання

ТОП новини

Кремль може розігнати «ДНР» і «ЛНР»? (Огляд преси)


Однак принципово йти з Донбасу Путін не збирається

Сьогодні у переговорному процесі Заходу з Росією, здебільшого проблема Донбасу. Це не тому, що про Крим забули, переконує «Газета по-українськи». Це така прагматична позиція, що коли обговорювати в одному пакеті і Донбас, і Крим – ніякого розв’язання не буде. Росія готова домовлятися лише щодо Донбасу. Водночас, якщо внаслідок мінських домовленостей буде більш-менш позитивна перспектива, деякі європейські країни захочуть пом’якшити санкції проти Росії. Довіра Заходу до Путіна втрачена, але є об’єктивні економічні інтереси. Європа зазнає збитків від санкцій. На уряди Німеччини, Італії, Франції тисне бізнес. Тому вони хотіли б зняти частину санкцій. Але повернення до стосунків, які були між Заходом і Росією до анексії Криму, навіть у довгостроковій перспективі не буде, переконує газета.

Про те, з чим Україна їде на ювілейну сесію Генасамблеї ООН, розповідає газета «День». Видання стверджує, що головне завдання української делегації – сприяти досягненню миру на сході і якнайшвидшому відновленню територіальної цілісності України в довоєнних межах, тобто включаючи Крим та Донбас. А для цього необхідно пояснити – що це агресія не тільки проти України, а й проти Європи і всього цивілізованого світу. Адже під сумнів поставлено такі основоположні документи, що регулюють сьогодні міжнародне життя, як Статут ООН і Гельсінський заключний акт. Ніхто не може в 21-му столітті вирішувати питання кордонів силою, бо це є грубим порушенням міжнародного права, наголошує видання у статті «Унікальний шанс звернутися до всіх держав».

Доля Донбасу залежатиме від того, які сигнали отримає Путін від світових лідерів в Нью-Йорку, стверджує газета «Сегодня». Однак принципово йти з Донбасу він не збирається. Може бути підготовлений сценарій розгону «ДНР» і «ЛНР», але Кремль обов’язково залишить для себе можливість впливу, щоб у разі чого знову роздмухати пожежу на Сході. Якщо ж у короткостроковій перспективі Росія до кінця року так і не виконає обіцянок, даних в Мінську, Україні потрібно буде або шукати новий формат переговорів, або реанімувати чинний. Наприклад, через введення миротворців. Зважаючи, що затягування конфлікту за принципом «ні миру, ні війни» вигідне Кремлю, тому головне зараз для Києва – унеможливити перенесення реалізації мінських угод. Про це наголошується в статті у статті «Майбутнє Донбасу і маневр президента».

Кабінет міністрів планує до кінця цього року створити холдингстратегінч із управління стратегічними державними підприємствами, які не підлягають приватизації. Наміри гарні, однак, як зауважує газета «День», тут є важливий нюанс – кому буде підпорядкований цей холдинг. Нині на роль керманича претендують Мінекономрозвитку, Фонд держмайна і власне Кабмін. Хто з них має більше шансів, йдеться в статті «Усі стратегічні підприємства – у державний холдинг!».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG