Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі затишшя, бо Кремль боїться посилення санкцій (огляд преси)


Путін притихнув перед своїм виступом на Генасамблеї ООН

Нинішнє затишшя на Донбасі пов’язане з можливістю посилення санкцій проти Кремля, стверджує газета «День». Але тільки-но зміниться світова кон’юнктура щодо нафти, або зникне загроза нового пакету санкцій, російські війська активізують свої напади. У довгостроковій перспективі, пише видання, Україну чекає ізраїльський варіант, за якого вона розвиватиметься і воюватиме одночасно. Що ж до ситуації всередині країни, то відносини сил-опонентів відчутно потеплішають після місцевих виборів, прогнозує газета. Тобто відбудеться примирення між представниками старої влади – «Опоблоку» і президентською командою, прогнозує видання. Це відбуватиметься об’єктивно через створення спільних більшостей в обласних і міських радах. І станеться це офіційно, а неофіційно таке потепління триває давно. Свідчення цього, наголошує газета, – голосування щодо генпрокурора, СБУ і змін до Конституції.

Президент Петро Порошенко та його союзники будуть змушені піти на дочасні парламентські вибори, щоб уникнути масштабних потрясінь в Україні, переконує газета «День». Однак, як зазначає видання, нова Верховна Рада буде гіршою і складнішою – не тому, що там опиняться старі кадри (хоча їх може виявитися більше), а тому, що там не буде провідної політичної сили. І в новій коаліції суперечностей стане набагато більше, ніж зараз. На цьому «День» наголошує у статті «Коаліція – «на шпагаті».

Довіри до «стійкого» миру на Донбасі немає і в журналістів газети «Голос України». Видання пише, що нині Путін притихнув перед своїм виступом на Генасамблеї ООН. Щоб домогтися скасування санкцій проти Росії, йому треба показати себе миротворцем стосовно України. Видання, посилаючись на аналітичні західні компанії, констатує, що увага Кремля нині переключилася ще й на інші стратегічні об'єкти його геополітичного апетиту. Відносне перемир'я на Донбасі, ескалація в Сирії – частини одного масштабного плану Росії. На цьому газета наголошує в статті «Провокаційна тиша напередодні великих торгів».

Реформи нині в Україні втілюють, здебільшого, ентузіасти. Зокрема, як стверджує експерт тижневика «Країна», без старань заступниці міністра внутрішніх справ Еки Згуладзе поліція б в Україні з’явилася нескоро. Гроші на цю реформу шукали двоє – вона і колишній міністр освіти Грузії Хатія Деканоїдзе. Загалом же, переконує експерт, глибинні реформи треба робити швидко, щоб ніхто не встиг чинити спротив. Або – коли є велика коаліція. Якщо ж коаліція латана, то йде дуже багато часу на домовленості. Тим паче зараз, коли владу через власні ЗМІ атакує фінансова олігархія, наголошує тижневик.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG