Доступність посилання

ТОП новини

Санкції: естонський журналіст «тримає кулаки за Новоросію» і любить вареники


Акція протесту у Варшаві. Липень 2014 року. Ілюстраційне фото
Акція протесту у Варшаві. Липень 2014 року. Ілюстраційне фото

388 людей і 105 юридичних осіб потрапили під санкції України

Санкційний список представників медіа, яким заборонили в’їзд в Україну рішенням президента, став резонансним. Окрім одіозних російських пропагандистів як то Дмитро Кисельов, небажаними стали і низка журналістів відомих європейських медіа. Утім, Банкова та РНБО швидко передумали і забрали імена працівників «Бі-Бі-Сі» та ще кількох європейських журналістів із переліку. Радіо Свобода додзвонилось до журналіста естонської газети, який залишився у списку. Він говорить, що шокований тим, що тепер небажаний гість в Україні.

ЗАВАНТАЖИТИ

Андрія Бабіна, журналіста естонського щотижневика «День за Днем», залишили в списку санкцій. У його матеріалі «Тримаю кулаки за тебе, Новоросіє!», він висловлює співчуття жителям окупованих територій. Та додає: «Чинна київська влада викликає лише ненависть. Ми тут, у сонній Естонії, не маємо жодного права дорікати жителям Новоросії».

В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода Бабін говорить, що здивований і засмучений, що його додали до списку.

«Я не ворог України як держави, українського народу. Я багато разів там був, у мене там родичі живуть. І я дуже люблю Україну», – говорить він.

Україна, зауважив Бабін, викликає у нього «найтепліші почуття»: «Синє небо, жовті ниви, як ваш прапор символізує», – каже він.

Згадує автор статті «Тримаю кулаки за тебе, Новоросіє!» і про смачні вареники з вишнями і про гостинність українців. А те, що йому приписують загрози національним інтересам та безпеці держави взагалі викликало у нього шок, резюмує він.

«Я мабуть вимагатиму пояснень» – журналіст із санкційного списку

Висловив жаль, що його ім’я потрапило в загальний список і Дьoні Габор, редактор аналітичного сайту, що пише про політику. РНБО звинувачує його в тому, що Габор є у переліку «міжнародних спостерігачів» на так званих «виборах» у Донецькій та Луганській областях. У коментарі Радіо Свобода він пише, що «мабуть, вимагатиме пояснень».

«Людей, які страждають шкода. Лізти в політику не хотів і не хочу. Щиро бажаю Україні миру та благополуччя. З якими керівниками – це ваша, громадян України, справа», – відписав він.

Заборонили в’їзд блогеру, який пише про «блошине гніздо Галіцію»

Окрім цього, заборонено в’їзд до України Володимиру Букаровському, керівнику центра «Eurasia Inform» та активному блогеру в молдовському сегменті соцмереж.

На його особистому блозі легко знайти роздуми про «русофобію в Україні», «блошине гніздо Галіцію» і «відмашку США для Києва». Рішення української влади він назвав «найкращою оцінкою діяльності на благо православ’я та євразійської ідеї».

Дмитро Кисельов
Дмитро Кисельов

Із кількох десятків медійників у списку більшість – російські журналісти, що неодноразово поширювали пропагандистську і дуже негативну щодо України інформацію. Зокрема, голова інформагентства «Росія сьогодні» Дмитро Кисельов, який після революції заявив, що «України немає, це віртуальне поняття».

Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Також працівники російських та просепаратистських «НТВ», «РИА Новости», «ТАСС», «Вести сегодня», «Eurasia inform», «RUPTLY», «Украина.ру», «Novorossia News Agency». Дмитро Пєсков, речник президента Росії, уже заявив, що такий крок української влади «не відповідає принципам свободи». А віце-прем'єр Росії Аркадій Дворкович навіть анонсував зустрічні кроки Кремля.

Кількох журналістів, зокрема, з «Бі-Бі-Сі» – видалили зі списку

Санкційний список упродовж доби «схуд»: рішенням президента Петра Порошенка та РНБО з нього забрали кількох іноземних журналістів. Зняли заборону на в’їзд трьом журналістам британської телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі». Також двом медійникам із Іспанії, одному – з Німеччини.

Від початку їхня поява в списку викликала резонанс. Редактор служби іноземних новин «Бі-Бі-Сі» Ендрю Рой заявив Радіо Свобода, що вважає це за «ганебний напад на свободу засобів інформації». Не схвалили це і в Міністерстві інформаційної політики, закликавши відомство, яке внесло їх до переліку, роз’яснити мотиви та причини. Представник Організації з безпеки і співпраці в Європі Дуня Міятович також закликала Україну переглянути перелік. Цю позицію відстоювали і профільні журналістські організації України.

На це відреагували на Банковій: президент Петро Порошенко доручив РНБО вилучити прізвища журналістів «Бі-Бі-Сі» зі списку санкцій та прокоментував: «Як український президент я відстоюю свободу слова. Навіть зважаючи, що вони порушили правила перетину кордонів і проїхали на непідконтрольні території, я розпорядився зняти санкції».


Народ вимагає хоч якихось санкцій, а потім говорить навпаки – Аласанія

Медіаексперт та генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія вважає неефективним та загалом хибним кроком України укладати списки заборон. На його думку, це є недемократичним способом впливу на інформаційне середовище.

Зураб Аласанія
Зураб Аласанія

Він зазначає, що зовсім не дивно, що Україна довго формувала цей перелік: «Так працює апарат чиновників», говорить Аласанія. Водночас, експерт вказує на те, що такі кроки влади часто є затребуваними в українському суспільстві.

«Пригадайте, як народ, як люди вимагають хоч якихось санкцій. І як тільки санкції приймають, хоч і повільно – люди починають говорити навпаки», – коментує він невдоволення частини суспільства щодо змісту списку.

У середу, 16 вересня, президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 вересня, що запроваджує розширений список фізичних і юридичних осіб, яких стосуються санкції України через їхню причетність до дестабілізації в державі.

Мова йде перелік із 388 осіб, серед них – екс-регіонал Олег Царьов, міністр оборони Росії Сергій Шойгу, бойовик Ігор Гіркін, глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров. А також 105 юридичних компаній, у тому числі – батальйони бойовиків.


На цю ж тему:

16.09.2015
Порошенко затвердив нові санкції проти Росії

Йдеться про санкції проти понад 400 фізичних і 90 юридичних осіб, які відповідальні за агресію проти України далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG