Доступність посилання

ТОП новини

Референдум про вступ у НАТО відбудеться у найближчі роки – президент


Президент України Петро Порошенко (праворуч) та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час засідання РНБО. Київ, 22 вересня 2015 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час засідання РНБО. Київ, 22 вересня 2015 року

Петро Порошенко вважає, що це станеться за часів його президентського терміну

Співпраця НАТО з Україною буде підсилена – зокрема у напрямку технічного співробітництва. За словами генерального секретаря Північноатлантичного альянсу, Україна може й надалі покладатися на підтримку НАТО у захисті від агресії. Але для глибинної реформи армії треба спочатку зупинити війну, вважають експерти.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вперше відвідав Київ, де підписав три угоди про новий рівень співпраці з Україною та отримав нові докази присутності російських військ на сході України. Він також взяв участь у засіданні Ради національної безпеки та оборони України.

Захід не визнає вибори сепаратистів – генсекретар НАТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
Інформація, яку ми отримали на засіданні РНБО, підтверджує наявність російських військ на сході України та надає більше деталей з цього приводу
Єнс Столтенберґ

«Інформація, яку ми отримали на засіданні РНБО, підтверджує наявність російських військ на сході України та надає більше деталей з цього приводу. Росія продовжує підтримку сепаратистів технікою, вишколом та командирами. Це підтверджується і нашою розвідувальною інформацією, і інформацію з відкритих джерел, зокрема від родин російських військовослужбовців», – наголосив Столтенберґ.

Між НАТО та Україною були підписані три нові угоди – дорожня карта Партнерства в галузі стратегічних комунікацій, угода про статус українського представництва НАТО та декларація про підсилення оборонно-технічного співробітництва Північноатлантичного альянсу та України.

Як наголосив президент Петро Порошенко, інвестиції НАТО в Україну – це інвестиції у власні східні рубежі.

Реформований сектор безпеки України на основі стандартів НАТО стане вагомим чинником зміцнення європейської безпеки, європейської стабільності
Петро Порошенко

«Не маю сумнівів, що реформований сектор безпеки України на основі стандартів НАТО стане вагомим чинником не лише національної безпеки нашої країни, але й запорукою зміцнення європейської безпеки, європейської стабільності», – наголосив Порошенко. Президент також зазначив, що загроза продовження російської агресії не зникає, але наразі Україні потрібна не летальна зброя, а можливості для ефектного захисту власної території.

Особливий статус Донбасу – складне, але необхідне політичне рішення – НАТО

Захід не визнає вибори сепаратистів – генсекретар НАТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

​Генеральний секретар у свою чергу зазначив, що єдиним сценарієм розв’язання конфлікту на сході країни є Мінські угоди, які Україна продовжує виконувати.

«Україні довелося ухвалити складні політичні рішення, зокрема щодо статусу окремих районів Східної України. Але це показує, що Київ продовжує виконувати Мінські угоди, виконання яких у повному обсязі є вкрай важливим для миру для поновлення контролю над власним кордоном. Тепер черга за Москвою та сепаратистами, які мають виконати свою частину – дотримуватися перемир’я, відвести важку зброю та надати спостерігачам ОБСЄ можливість працювати без обмежень», – наголосив Столтенберґ. Він також повідомив, що НАТО та міжнародне співтовариство не визнають місцевих виборів на території, що нині підконтрольна угрупованням «ДНР» та «ЛНР», якщо ті не будуть проводитися згідно українського законодавства.

Зліва-направо: голова українського уряду Арсеній Яценюк, генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Київ, 22 вересня 2015 року
Зліва-направо: голова українського уряду Арсеній Яценюк, генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Київ, 22 вересня 2015 року

Генеральний секретар заявив, що наразі радники НАТО надають практичну допомогу українським правоохоронцям та військовим, зокрема офіцерам Генштабу та Міністерству оборони, щоб зробити українську армію більш сучасною та ефективною.

Насправді реформувати армію можна лише після війни – координатор «Інформаційного спротиву»

На думку координатора групи «Інформаційний спротив» Костянтина Машовця, НАТО буде допомагати Україні створити професійну армію, причому вимагатиме не лише скасувати призов та мобілізацію.

Професійна армія – це один з елементів будь-якого демократичного суспільства
Костянтин Машовець

«Професійна армія – це один з елементів будь-якого демократичного суспільства. Я вважаю, що якщо ми проводимо глибинні реформи, це не може не торкнутися сфери безпеки та оборони. Мають змінитися система комплектування, система управління, оперативна та адміністративна, а також військово-технічна складова – ось такі пріоритети», – зауважив Машовець у розмові з Радіо Свобода.

Експерт наголосив, що НАТО може допомогти запровадити нові методи управління та координації військами, але провести корінні реформи під час війни фактично неможливо.

«Це політичне питання, як це назвати – припиненням агресії чи заморожуванням конфлікту. Але після цього нам так чи інакше доведеться реформувати армію», – заявив Машовець. Він також наголосив, що сьогодні заморожування конфлікту є найбільш ймовірним розвитком подій.

Україна готується до референдуму про вступ до НАТО

Під час засідання РНБО президент України фактично пообіцяв, що рішення про вступ до НАТО буде ухвалюватися найближчими роками – до кінця його каденції. Відповідні реформи вже розпочалися, заявив Порошенко.

Столтенберґ і Порошенко: Росія має припинити ескалацію конфлікту на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

«І коли ми створимо всі умови через реформування країни для відповідності нашої країни критеріям про членство в НАТО, мною буде прийнято рішення про проведення всенародного референдуму і таким чином буде зафіксована воля українського народу», – зазначив президент.

Він наголосив, що в останні роки підтримка євроатлантичного курсу українцями стрімко зростає і на сьогодні становить близько 60%, згідно з соціологічними опитуваннями.

Україна приймає міжнародні навчання НАТО з протидії катастрофам
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG