Доступність посилання

ТОП новини

Справа Савченко – початок суду


Надія Савченко під час засідання Донецького міського суду Ростовської області. 22 вересня 2015 року (фото з відеотрансляції)
Надія Савченко під час засідання Донецького міського суду Ростовської області. 22 вересня 2015 року (фото з відеотрансляції)

Надія Савченко наполягає на свідченнях під детектором брехні. А прокуратура намагалася відсторонити від справи її адвокатів

У Росії Донецький міський суд Ростовської області розпочав розгляд по суті кримінальної справи громадянки України, депутата українського парламенту Надії Савченко. Хоча слухання відбуваються у відкритому режимі, на засідання не пустили журналістів, а більшість місць у залі суду зайняли російські «казаки».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Навіть невиправні оптимісти не очікували, що процес цей буде ординарним, проте вже в перший день відзначилися представники прокуратури, вони заявили клопотання про відсторонення від процесу адвокатів Надії Савченко.

Віра Савченко
Віра Савченко

Її сестра Віра Савченко, яка була присутня в залі суду, розповіла Радіо Свобода про свої перші враження.

– Цей суд був найзакритішим із усіх тих, які я тут в Росії спостерігала. Плюс заява прокурора про те, що потрібно прибрати цих адвокатів була «вишенькою на цьому торті».

У суді в Росії Савченко провини не визнала
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00


– Це Ви маєте на увазі заяву державного обвинувача, яку він зробив під час обговорення клопотання захисту про повернення справи прокурору. І він сказав, що вважає, що адвокати порушують право Вашої сестри Надії Савченко на захист, й тому їх потрібно вивести з процесу, щоб у неї був належний захист.

– Здоровій людині повторювати думки, які в голові у цього прокурора – це дуже складно».


Врешті-решт суддя відхилив клопотання прокурора. Проте, останнім часом це вже не перший випадок спроби відсторонення адвокатів. І тут можна говорити про якусь тенденцію.

«Небезпечні» адвокати

Відомий російський адвокат Ганна Ставицька у вересні цього року була відсторонена судом від справи екс-депутата краснодарського Законодавчого зібрання Сергія Зірінова. На думку Ставицької, нова колізія у справі Савченко є свідченням того, що адвокати, мабуть, непогано працюють у російських судах.

Якщо адвокати з погляду суду або прокуратури борються з обвинуваченням, то, на їхніх погляд, такий адвокат не повинен брати участь у процесі
Ганна Ставицька

«Усі ці випадки говорять про те, що тенденція в нашому правосудді досить прозора. Якщо адвокати з погляду суду або прокуратури борються з обвинуваченням, то, на їхніх погляд, такий адвокат не повинен брати участь у процесі. Багато хто говорить, що адвокати не мають ніякого значення в нашому правосудді, бо їх ніхто не слухає. Але якщо зараз практично в кожній справі від адвокатів хочуть позбутися, це означає, що адвокати мають велику силу і їх бояться», – зазначила Ганна Ставицька.

Хто витримає іспит?

Надія Савченко, якій інкримінують сприяння вбивству двох російських журналістів, на першому засіданні суду знову відкинула всі звинувачення і зажадала, щоб її допитували з використанням детектора брехні.

Я не тільки буду давати свідчення, а ще й вимагаю давати їх під детектором брехні
Надія Савченко

«Я не тільки буду давати свідчення, а ще й вимагаю давати їх під детектором брехні. Свого часу слідчий Маншин, коли незаконно утримував мене у готелі «Євро» у Воронежі, мене допитував під детектором брехні. Але оскільки детектор показав, що я не брешу і говорю правду, ці папери не були додані до вашої справи. Тому я хочу надавати свідчення під детектором брехні. І бажано, щоб не тільки я, а й кожен, кого ви викликаєте свідком, це робив... Я не брешу, мені приховувати нема чого. Але чи витримаєте ви цей іспит?» – сказала Надія Савченко.

Наступне судове засідання у справі Надії Савченко має відбутися через тиждень.


На цю ж тему:

22.09.2015
Російський суд над Савченко: почався етап судового слідства

Російське держобвинувачення просило відсторонити усіх трьох адвокатів Савченко – Фейгіна, Полозова і Новікова далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG