Доступність посилання

ТОП новини

Учасники блокади Криму готуються святкувати Курбан-байрам


Приготування до свята на польовій кухні блокпосту Чонгар
Приготування до свята на польовій кухні блокпосту Чонгар

На польовій кухні на Чонгарі волонтери готують плов: планують пригостити також блокпости Каланчак і Чаплинка

На контрольно-пропускному пункті в Чонгарі, що на адміністративному кордоні між материковою Україною і Кримським півостровом, учасники «громадянської блокади Криму» готуються до святкування одного із найбільших мусульманських свят – Курбан-байраму.

«Десять баранів відповідно до нашої релігії і традицій принесемо в жертву і будемо роздавати нашим побратимам – «Правому сектору» та іншим. І на Новоолексіївку дамо. Їх треба всіх роздати», – розповів Радіо Свобода комендант табору в Чонгарі Ділявер Сейтумеров.

На польовій кухні волонтери готують плов. Планують пригостити також людей на блокпостах біля двох інших контрольно-пропускних пунктів – Каланчака і Чаплинки.

На всіх пунктах пропуску фур немає – Воробйов

Вчора пізно увечері на Чаплинці залишалося дві фури, хоча напередодні повідомлялось, що всі машини роз’їхались. За інформацією голови Генічеської райдержадміністрації Олександра Воробйова, який приїхав до табору учасників блокування вантажних перевезень між материковою Україною і Кримом неподалік села Чонгар на Херсонщині, наразі вантажівок на пропускних пунктах не залишилось.

«Люди прибувають, розміщуються. Встановлений намет для преси, для прес-служби, додаткові намети під підігрів встановлені вже до сезону осіннього, є кухня. На території спокійно, все під контролем, швидка допомога чергує, пожежники чергують», – сказав Воробйов.

Пізно увечері 23 вересня на Чаплинці залишалося лише дві фури
Пізно увечері 23 вересня на Чаплинці залишалося лише дві фури

Днем раніше на Чонгарі трапилась сутичка між водієм легковика, який намагався проскочити через блокпост, не зупиняючись, та окремими активістами. Фізично ніхто не постраждав, водієві порвали футболку. Викликали міліцію.

Чоловік заявляє, що учасники акції юридично не мають права оглядати машини, а ті, у свою чергу, називають його провокатором. Про спроби окремих водіїв ігнорувати блокпости активісти говорили і в попередні дні блокування дороги.​

Блокпости «громадянської блокади Криму» перенесуть далі від прикордонників – Ківа

Напередодні заступник голови управління МВС Херсонщини Ілля Ківа повідомив, що позиції протестувальників переносять на 10 кілометрів углиб материка.

За словами речника «Правого сектору» Олексія Бика, це було заплановано з самого початку, але через черги з фур на пунктах пропуску не було можливості розмістити блокпости далі.

«Блокпостів три, відстань між ними велика, і встановлювались вони почергово, – пояснив він у коментарі Радіо Свобода. – Тобто, коли ми встановлювали третій блокпост на Каланчаку, частина машин вже проїхала місце, де мав бути блокпост, і опинилася у буферній зоні. Ми не могли їх там залишити просто так, чекали, поки фури роз’їдуться. Тепер блокпост займе те місце, яке від початку було заплановано організаторами акції».

Блокпост Каланчак, 23 вересня 2015 року
Блокпост Каланчак, 23 вересня 2015 року

Активісти на блокпостах на Каланчаку і Чаплинці заявляють про готовність продовжувати блокування, допоки Кремль і офіційний Київ не дослухаються до їхніх вимог.

Учасники «продовольчої блокади» Криму вимагають від України, зокрема, скасування у Криму вільної економічної зони та продовження блокади на інших рівнях. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що наступним кроком, вже у жовтні, може стати «енергетична блокадада» півострова.

Якщо влада нас не почує, ми радикалізуємось – Іслямов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Акція з блокування доріг на окупований півострів почалася 20 вересня. Раніше керівник «Ради міністрів» окупованого Криму Сергій Аксьонов засудив дії організаторів блокади і висловив сподівання, що вони «одумаються». За його словами, «влада» Криму стежитиме за тим, щоб можлива відсутність українських товарів не призвела до підвищення цін на продукти.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG