Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров про блокаду: складні дні ще попереду


Адміністративний кордон з Кримом, 23 вересня 2015 року
Адміністративний кордон з Кримом, 23 вересня 2015 року

«Ця акція не має жодного відношення до того, хто як ставиться до Порошенка. «Правий сектор» за повернення Криму, все інше на цей момент не важливо»

Тетяна Безрук

Про роль української держави і «Правого сектору» в організованій Меджлісом кримськотатарського народу продовольчій блокаді Криму, про реакцію кримської влади і «білий» список підприємців «Крим.Реаліїй» розповів глава Меджлісу Рефат Чубаров.

– Яка роль держави в сьогоднішній блокаді Криму?

– Мене зараз найменше турбує участь держави – більш важливо, якою є підтримка українського суспільства, і тут я абсолютно задоволений, не стільки підтримкою самої акції, що дуже важливо, а розумінням суті цієї акції. Хочу додати, що останніми днями я стежив за думками деяких експертів і помітив, що ті цілі, які ми не озвучували перед акцією, вони помітили і побачили весь комплекс наших завдань.

Рефат Чубаров під час блокади на адміністративному кордоні з Кримом
Рефат Чубаров під час блокади на адміністративному кордоні з Кримом

Зараз кажуть, що саме завдяки Меджлісу та кримським татарам блокада, яка перетворюється на загальноукраїнську акцію, і вона такою зараз є, повертає з другого-третього ряду кримську проблему. Це також робить кримських татар вже такими суб'єктами цього переговорного процесу, який, як прогнозують, може відбутися внаслідок вже інших кроків, які будуть витікати з цієї акції. Я чесно скажу: ми цю мету також ставили перед собою.

Деякі мої знайомі по Криму, які також стали вимушеними переселенцями, не просто не підтримали нас, але й виступили проти

Водночас, для мене є дуже дивним, що деякі мої знайомі по Криму, які також, як і багато з нас, стали вимушеними переселенцями (мені дуже не подобається такий термін) не просто не підтримали нас, вони виступили проти. Не хочу називати жодного прізвища, зрозуміло, деякі з них для нас були відомими ще в Криму, коли, нібито демонструючи себе демократами, правниками, ховалися, коли мова йшла не лише про специфічне становище кримських татар, але й про кардинальне вирішення кримськотатарської проблеми.

Але я дуже здивований іншим – зараз на нас почали нападати, це помітно. І тут має бути дуже багато чинників, але ж, як ми всі бачимо, тут немає місця для заздрощів і конкуренції. Тут зараз багато роботи. Всі ті, хто намагається в соціальних мережах і у засобах масової інформації шукати для нас глибинні неіснуючі чинники, симбіоз із «Правим сектором» та інше – я просто всім говорю: «Приїжджайте сюди, якщо Вам хтось не подобається, приїдьте та будьте найкращими, щоб побачили, що ви теж тут».

– «Правий сектор» не підтримує режим Порошенка...

Ця акція не має жодного відношення до того, хто як ставиться до Порошенка. До чого сьогодні уряд, Порошенко і всі інші?

– Ця акція не має жодного відношення до того, хто як ставиться до Порошенка. І це найголовніша українська біда, що була в усіх часи, коли Україна була на межі визначення чогось кардинального, коли українці (це притаманно також і багатьом кримським татарам) не можуть визначитися навколо головної ідеї.

«Правий сектор» – за повернення Криму, все інше для мене на цей момент не важливо

До чого сьогодні уряд, Порошенко і всі інші? Для нас проблема – деокупація. Ми сказали: «Прийдіть і будьте тут з нами, якщо Ви за деокупацію Криму». І не тільки «Правий сектор», а й мої товариші по Криму, серед них є молоді люди, вони завтра можуть бути більш активними і відомими громадськими діячами. Не можна стояти осторонь, коли тебе не просто запрошують, але чекають на допомогу. «Правий сектор» – за повернення Криму, за те щоб не просто припинити, а протистояти війні Росії – це нас об'єднує, все інше для мене на цей момент не важливо.

– Чи говорили Ви з президентом Порошенком уже після проголошення блокади?

– Мене привітали з днем народження. Про блокаду ми не говорили, говорили про те, що всі ми служимо Україні.

– Коли буде презентований список підприємців, котрі будуть провозити продовольчі товари до Криму?

Закликаємо, щоб роботодавці порозумілися з нами

– Наразі багато водіїв чекають лише однієї сторони – роботодавців. І вчора ми з експертами з «Майдану закордонних справ» саме обговорювали, яким чином звернутися до них. Мій колега сказав, що сьогодні буде надрукований список, і ми закликаємо, щоб роботодавці порозумілися з нами.

– Як би ви прокоментували реакцію окупаційної влади Криму на сьогоднішню акцію?

Окупаційна влада не зможе заявити офіційну реакцію на блокаду, це робитиме Москва

– Поки істерія нагадує божевільного, який намагається над нами жартувати, ображати, стверджувати, що жодного дефіциту вони не відчують. Ми просто знаємо, що зараз відбувається на ринках у Криму. Якщо чесно, то окупаційна влада не зможе заявити офіційну реакцію на блокаду, це робитиме Москва. Вчора віце-прем'єр Козак заявив про підготовку до нашої акції заздалегідь, до її початку.

– Чи йде продовольча блокада Криму в запланованих межах?

– Перші два дні пройшли спокійно, але це початок. Думаю, що складні дні ще попереду. Для роботодавців це – не просто розвернути завантажені машини, це порушує їхні вже складені схеми. Тут треба мати глибоке почуття патріотизму. Якщо вони на це спроможні – піде далі теж достатньо спокійно, якщо ні – буде важко.

Оригінал матеріалу –​ на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG