Доступність посилання

ТОП новини

Уряд заборонив польоти авіакомпаній Росії до України. Що це означатиме?


До санкційного списку потрапили авіакомпанії Росії, які здійснювали рейси у Крим, були за це оштрафовані, але не штраф не сплачували

Київ 24 жовтня «Аерофлот», «Трансаеро» і низка інших російських авіакомпаній здійснять останні авіарейси до України. Кабінет міністрів у п’ятницю, 25 вересня, постановив, що в українських аеропортах не місце літакам Росії. Уряд також заборонив транзитні польоти російських авіакомпаній через Україну, «якщо вони містять товари військового призначення, подвійного призначення або російську військову живу силу». Та небо закрили не для всіх компаній. За твердженням експертів, до санкційного списку потрапили лише ті авіакомпанії, які здійснювали рейси у Крим, були за це оштрафовані, але не штраф не сплачували.

У Державній авіаційній службі повідомляють – відомство почало інформувати російські авіакомпанії, що з 25 жовтня їм не буде видано дозвіл на виконання рейсів в українські міста з початку зимової навігації. Та більш детальну інформацію щодо імплементації заборони в дію Міністерство інфраструктури не надає. У прес-службі відомства сказали Радіо Свобода, що в офіційному повідомленні на сайті відомства є все, що на даний момент могла повідомити структура.

Натомість Міністерство транспорту Росії вже відреагувало на рішення Кабміну і пообіцяло «дзеркальні заходи». За словами міністра транспорту Росії Максима Соколова, найбільше постраждають від такого рішення саме українці.

І МАУ, і «Аерофлот» постраждають досить серйозно – експерт

Частково з цією думкою погоджується український фахівець з авіаційного права Андрій Гук. Додаючи, що збитки, у будь-якому випадку, понесе і російська сторона.

«У разі припинення авіасполучення, постраждають і російські, і українські авіакомпанії. Ці напрямки є прибутковими, в них є завантаження пасажирів. І МАУ, і «Аерофлот» постраждають досить серйозно. Не критично, але серйозно» зазначив експерт.

Раніше виконувач обов’язків генерального директора міжнародного аеропорту «Бориспіль» Євген Дихне припускав, що запроваджені Радою національної безпеки і оборони України санкції щодо російських авіакомпаній стосуються лише прольоту через територію країни, і не стосуватимуться рейсів до/із України, а також транзитних пасажирів. Про це він заявив у вівторок, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

Натомість Андрій Гук розповів Радіо Свобода про те, що від жовтня пасажирам, які планують подорож до Москви, доведеться обирати довший маршрут.

«Якщо люди захочуть летіти до Росії, їм доведеться робити посадку у Мінську або Балтійських країнах, чи у Стамбулі – саме через них треба буде організовувати польоти», – коментує Андрій Гук.

Фахівець розповідає, що відсутність цього сполучення потягне за собою серйозну перебудову роботи в аеропортах і суттєво вплине на бізнес-плани авіакомпаній, втрати яких можуть понести системний характер.

«Дзеркальні заходи»

Тим часом російський «Аерофлот» вже пообіцяв повернути гроші пасажирам, які взяли квитки на рейс до України 26 жовтня, інформує «Meduza». Цей сайт також повідомив, що сполученням Росія-Україна буде змога літати, користуючись послугами іноземних авіакомпаній.

Не потрапила до санкційного списку і російська компанія «Ютейр». На сайті авіакомпанії немає рейсів до Сімферопольського аеропорту.

Росія не забариться з анонсованими «дзеркальними заходами», впевнений експерт-міжнародник Богдан Яременко. Таку ж думку поділяє і Андрій Гук. Питання у тому, чи це буде точковий список авіакомпаній, чи заборона вплине на всі без винятку українські авіакомпанії, наголошують фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG