Доступність посилання

ТОП новини

Участь в Генасамблеї ООН дає можливість привернути увагу до України – посол


Петро Порошенко виступає на саміті щодо цілей сталого розвитку ООН, Нью-Йорк, 27 вересня 2015 року (©Shutterstock)
Петро Порошенко виступає на саміті щодо цілей сталого розвитку ООН, Нью-Йорк, 27 вересня 2015 року (©Shutterstock)

Валерій Чалий: за підсумками двох днів візит Петра Порошенка до Нью-Йорка відбувається дуже успішно

Українська делегація на чолі з президентом Петром Порошенком бере участь у Генеральній асамблеї ООН, що відбувається у Нью-Йорку. Глава української держави виступив з доповіддю, в якій звинуватив Росію у тисячах смертей та заявив, що Україна через російську агресію втрачає 5 мільйонів доларів на день. Про основні акценти виступу Петра Порошенка і його зустрічей зі світовими лідерами розповів Радіо Свобода Надзвичайний і Повноважний посол України у США Валерій Чалий.

ЗАВАНТАЖИТИ
Валерій Чалий
Валерій Чалий

– Участь у Генеральній асамблеї ООН – це можливість сфокусувати увагу на Україні. В рамках Генасамблеї відбувається багато зустрічей. Це величезні аудиторії, це трансляція на весь світ. На тлі таких топ-тем, як сирійська проблема чи європейська криза мігрантів, українській делегації вдалося сконцентрувати увагу на Україні.

Для розвитку потрібні інвестиції. Й Україна очікує продовження уваги

Президент Порошенко завжди абсолютно правильно наголошував, що саме в Україні сьогодні вирішується доля світової системи. Це його послання стосується і того, що навіть агресія проти України не знімає з нас відповідальності за проведення реформ, за те, щоби залучити інвесторів. Тому що макростабільність, яка в Україні є сьогодні, яка забезпечується в тому числі за допомогою наших міжнародних партнерів, – вона недостатня. Для розвитку потрібні інвестиції. Й Україна очікує продовження уваги. Якщо буде зруйнований хиткий, поки що невпевнений режим припинення вогню на лінії зіткнення, то тоді повинні бути відповідні дії.

– Надходили суперечливі повідомлення про те, що під час виступу українського президента залу залишила російська делегація. Як на це відреагував президент України і як цей демарш оцінюють в українській та інших делегаціях?

– Я був там і мушу зазначити, що в залі взагалі цього ніхто не помітив. Принаймні я запитував у представників інших делегацій – ніхто цього не бачив. Думаю, що насправді ця акція була зініційована в стилі російської пропаганди, інформацію спеціально, що називається «розігнали» ЗМІ.

Хоча насправді не в цьому справа. Всі дивилися і уважно слухали президента України. Там була робоча обстановка, сприятлива для того, щоб зрозуміти нашу позицію саме з питань, що розглядалися. До речі завтра, чи вже сьогодні за Києвом, також буде дуже важливий день на Генасамблеї ООН. Крім того, у президента України заплановано низку двосторонніх зустрічей із нашими важливими партнерами.

– Вже відбулися зустрічі з прем’єр-міністром Великобританії Девідом Камероном, канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Що відомо про очікувану зустріч Порошенка з Обамою?

– Сьогодні вже можна впевнено говорити, що ця зустріч президентів України і США відбудеться. Але про формат і наповнення цієї зустрічі очевидно вже повідомлятиметься за її результатами.

Участь у Генасамблеї ООН не знімає питання щодо візиту президента України у Сполучені Штати в найближчі місяці

В принципі, на саміті немає можливості для ретельного двостороннього розгляду всього порядку денного, тому я думаю, що участь у Генасамблеї ООН не знімає питання щодо візиту президента України у Сполучені Штати в найближчі місяці. Тому що є питання, які в рамках Генасамблеї не розглянеш і потрібен повноцінний візит.

Відбудуться також двосторонні зустрічі з керівництвом Японії, Польщі, Австрії, Данії, багатьох інших країн.

А головне, що Україна домоглася участі у саміті з питань діяльності з підтримання миру. Я вважаю це досягненням української дипломатії. Тому що наша держава є одним з найбільших контрибуторів миротворчих сил. Звичайно зараз, коли йде атака на нас, то наші сили зорієнтовані всередину України. Однак не будемо забувати, що Україна, яка вже отримала реально одну з найсильніших на сьогодні армій, у перспективі зможе підвищувати свій професіоналізм в майбутніх миротворчих операціях.

Тому найближчі два дні на Генеральній асамблеї ООН дуже насичені. Програма дає можливість привернути увагу до України, отримати підтримку. Кожна зі 190 делегацій має свій інтерес, відбувається конкуренція за увагу у світі. Але я можу сказати, що за підсумками двох днів президентові Порошенку це вдається і поки візит відбувається дуже успішно.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
28.09.2015
Путін в ООН: реванш чи холодний душ?

Барак Обама має намір нагадати Володимиру Путіну про мінські домовленості далі
27.09.2015
Біля штаб-квартири ООН відбувається акція на підтримку України – Сергеєв

Упродовж двох днів, 27 і 28 вересня, у Нью-Йорку активісти обіцяють проводити акції протесту проти політики Путіна далі
24.09.2015
На Генасамблеї ООН Росія виглядатиме неадекватним суб’єктом – експерт

Папа Франциск, Порошенко, Путін, Меркель і Шакіра виступлять у штаб-квартирі ООН далі
26.09.2015
Диктатори на Генасамблеї ООН: найвідоміші промови

Радіо Свобода згадує найвідоміші промови диктаторів, виголошені на Генеральній асамблеї ООН далі
25.09.2015
Україна буде головною темою переговорів Обами з Путіним – Білий дім

«Обама використає цю нагоду, щоб нагадати Путіну про важливість дотримання Росією мінських домовленостей» – речник далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG