Доступність посилання

ТОП новини

РНБО: Україна очікує отримати 2 системи прикордонного контролю до кінця року


Україна очікує постачання двох систем прикордонного контролю до кінця 2015 року, заявив перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олег Гладковський.

«Ми очікуємо постачання двох систем прикордонного контролю до кінця поточного року і ще шести у 2016», – зазначив Гладковський під час прес-конференції в Лос-Анджелесі (США) з нагоди першого постачання в Україну системи раннього попередження для контролю за кордоном, спостереження та ідентифікації руху техніки ворога, що виробляється американською корпорацією Aeroscraft («Аерос»).

Як зазначають у прес-службі РНБО, дані цих систем дозволять «вести цілодобове спостереження за кордоном, що в свою чергу прискорить координацію дій відповідного реагування».

Мінські домовленості передбачають, серед іншого, забезпечення постійного моніторингу «на українсько-російському державному кордоні і верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і Російської Федерації».

Наразі з усіх кількох сотень непідконтрольного Україні кордону з Росією спостерігачі ОБСЄ перебувають тільки у двох точках – російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області. При цьому вони не мають повноважень інспектувати переміщувані через кордон вантажі. Росія категорично відмовляється розшити повноваження чи територіальний обсяг роботи цієї спостережної місії ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG