Доступність посилання

ТОП новини

Путін переоцінив свої можливості в Україні (огляд преси)


Мета санкції проти Росії – не дати їй можливості модернізувати військовий та енергетичний сектори – експерт

Газета «Сегодня» коментує заклик президента Петра Порошенка реформувати Раду безпеки ООН, обмеживши право вето постійних членів у тих випадках, коли мова йде про вбивства людей. Цю тему варто порушувати, зазначає видання. Адже Росія не раз блокувала необхідні для України рішення, наприклад, в 2014 році наклала вето на запропонований західними країнами проект резолюції про нелегітимність референдуму в Криму. Тому одне із завдань України – пошук союзників із реформування ООН та обмеження права вето постійних членів. Ідея може бути перспективною, якщо інші країни збагнуть, що Рада безпеки ООН не завжди виконує свої функції, зазначає «Сегодня».

Сьогодні російський оборонно-промисловий комплекс значно більш залежний від західних технологій, аніж кілька років тому. І цим потрібно скористатися, наголошує газета «День». Експерт видання нагадує, що санкції проти Кремля не лише в тому, що б зараз покарати і зменшити його агресію. А в тому, щоб з часом зменшити військові спроможності Росії, не дати їй можливості модернізувати військовий та енергетичний сектори. Інакше кажучи, мета санкцій – зняти з порядку денного довгострокову модернізацію цих секторів. І щоб мати ефект, санкції мають діяти довгий період. На цьому газета наголошує в статті «Путін переоцінив свої можливості в Україні».

Газета «Голос України» інформує, що у Верховній Раді зареєстрований новий законопроект, що передбачає можливість конфіскації незаконно здобутого майна без винесення обвинувального вироку. Іншої альтернативи повернути до державної казни викрадені кошти, аніж через механізм спецконфіскації, немає, переконує експерт видання. Наприклад, за кордоном на деякі рахунки Януковича і його спільників вже накладений арешт. Однак досі залишається відкритим запитання, як повернути ці кошти до держбюджету. За чинним законодавством конфіскація майна можлива лише за рішенням суду, а довести зв'язки колишніх високопосадовців із офшорними компаніями, на які зазвичай реєструвалося незаконно набуте майно, дуже складно, особливо із урахуванням того, що минуло багато часу і знищено більшість документів та доказів. Минув понад рік після Революції гідності, однак процес навіть пішов у зворотний бік: українським судом знято арешт із рахунків екс-віце-прем'єра Арбузова, повернуто коштовності родині Ставицького, а за кордоном – розблоковано рахунки екс-депутата-регіонала Іванющенка, знято санкції із не менш одіозного Портнова. Про механізми закону, які дозволять швидко повернути в Україну вкрадені мільярди, розповідає парламентська газета.

«Газета по-українськи» стверджує, що у списку кандидатів від «Блоку Юлії Тимошенко» до Київради чимало одіозних осіб, які прислужували колишньому режиму, працювали на Черновецького, і навіть тих, хто представляє інтереси окупанта. Конкретні прізвища і посади видання називає у статті «Тимошенко веде в Київраду представників російського бізнесу».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG