Доступність посилання

ТОП новини

Хто вийде у другий раунд із Кличком?


Віталій Кличко
Віталій Кличко

На виборах мера Києва можливі сюрпризи – політтехнолог

Київ – Серед близько 20 претендентів на посаду міського голови Києва найбільші шанси має чинний мер Віталій Кличко. Проте переможець на столичних виборах навряд чи визначиться в першому турі. А велика кількість тих, хто не визначився, робить кінцевий результат малопрогнозованим. Про особливості виборчої кампанії у столиці Радіо Свобода розповів політтехнолог Сергій Гайдай.

Хто вийде у другий тур із Кличком?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Наскільки ймовірно, що вибори мера Києва відбудуться в один тур?

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай
Поки що соціологія каже, що перемога за Кличком. Але є 30% людей, які не визначилися
Сергій Гайдай

– Вибори будуть у два тури. Можливості такої у Києві не буде – перемогти в першому турі. Бо навіть Кличку, якому соціологи дають найвищий рейтинг – десь біля 25% – ще половини голосів бракує, щоби перемогти в першому турі. Бо в першому турі перемагає той, хто набере щонайменше 50% плюс один голос.

– На Вашу думку, чи є реальна альтернатива Кличку?

– Знаєте, в українській політиці не буває остаточної визначеності. Тут завжди є сюрпризи. Тому думка, що Кличко стопроцентно переможе – сумнівна. Тим паче, що тепер змінені правила – є другий тур. Поки що соціологія каже, що перемога за Кличком і в першому, і в другому турі. Але є 30% людей, які не визначилися. І я не думаю, що вони визначаться на користь чинної влади, яку представляє Кличко.

Тому зрозуміло лише одне: це буде боротьба саме із Кличком, як із уособленням влади. А претендентів, які зможуть пройти із ним у другий, багато.

По-перше, це Омельченко. І хоча кажуть, ніби Сан Санич – технічний кандидат від Кличка, але цей хитрий кандидат, коли відчує, що зможе перемогти, може перетворитися в самостійного гравця. До того ж, у нього є величезна київська історія. По-друге, це «чоловік-блискавка» Борислав Береза, в якого також є шанси бути в другому турі. Також можуть бути сюрпризи. Сьогодні ніхто навіть не думає про такого кандидата як Геннадій Корбан. Але, зважаючи на його ресурси – і фінансові, і партійні, і медійні – все може бути.

– Все-таки кандидатів близько двох десятків. З якою метою політичні сили висувають претендентів, у яких немає шансів не лише на перемогу, а й потрапити до другого туру?

Для більшості партій метою є боротьба за проходження в Київраду
Сергій Гайдай

– Не в усіх метою є стати мером. Для більшості партій метою є боротьба за проходження в Київраду. І хоча зараз найбільший прохідний бар’єр за історію українських виборів – 5% – багато хто сподівається його подолати і створити свою фракцію у Київраді. А фракція в Київраді – це важливий майданчик для будь-якої партії.

І бренди, які давно пов’язані із якимись відомими людьми – набирають силу самі по собі. А коли бренд молодий, то йому легше йти за лідером, як за паровозиком.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG