Доступність посилання

ТОП новини

У Міноборони не вистачає кваліфікованих офіцерів для допомоги учасникам бойових дій – ветеран АТО


У батальйону «Айдар» існувало два штати – Федічев
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:58 0:00

Статус учасника бойових дій отримали 71 тисяча військовослужбовців ЗСУ – Федічев

Гості передачі «Ваша Свобода»: Олександр Кучма, голова Спілки учасників АТО «Обухівщина»; Валентин Федічев, полковник, директор департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони України.

Олександр Лащенко: Уряд України поширив дію статусу учасника війни на членів сімей військовослужбовців, добровольців і волонтерів, які загинули в ході АТО. Як же держава гарантує соціальний захист воїнів та їхніх родин? Пане Федічев, на сьогоднішній день – яка цифра учасників АТО? Є точна цифра?

Олександр Кучма
Олександр Кучма

Олександр Кучма: Є. Ті, хто вже закінчив свою війну, і ті, які знаходяться в зоні АТО по ЗСУ, то це 104 тисячі осіб. З них мають право на отримання учасника бойових дій 92 тисячі. Це на сьогоднішній день. Реально вже отримали статус учасника бойових дій 71 тисяча, і 65,5 тисяч отримали вже й посвідчення учасника бойових дій. На розгляді зараз знаходиться 72,5 тисячі особових справ на право отримання учасника бойових дій.

Хто вже закінчив свою війну, які знаходяться в АТО по ЗСУ 104 тисячі. Мають право на отримання учасника бойових дій 92 тисячі. Отримали статус 71 тисяча, 65,5 тисяч посвідчення. На розгляді 72,5 тисячі особових справ
Олександр Кучма

Але відносно права сімей військовослужбовців, то я хочу сказати, що це не рішення уряду України, яке відбулося, як кажуть, лише зараз. Це не так. Право на соціальний захист сімей військовослужбовців, які загинули або померли, або попали у полон, зафіксоване ще у законі України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей». Цей закон вже діє декілька десятків років реально. І, відповідно до цього закону, сім’ям загиблих видається «Посвідчення члена сім’ї військовослужбовця, який загинув, помер чи пропав безвісти під час проходження військової служби».

Для чого я хочу це підкреслити? Тому що, на жаль, ті посвідчення під назвою «члени сім’ї загиблих», а це в народі кажуть так, сірого кольору, і ми кажемо «сіре посвідчення». А посвідчення згідно закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» мають чорний колір.

– Тобто «сіре посвідчення» – воно неправильне, не дійсне, воно «липове»?

Валентин Федічев
Валентин Федічев

Валентин Федічев: Я Вам скажу зараз, у чому тут особливість і у чому проблема виникла. На жаль, 28 грудня 2014 року був прийнятий закон України. Його номер – №76/7 «Про внесення змін та визначення такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Зокрема до ст. 15 закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії і соціального захисту». Саме у цьому законі є розділ, який присвячений соціальному захисту членів сімей військовослужбовців, які загинули.

– Крім посвідчення чорного кольору (посвідчення посвідченням), що саме отримують сім’ї за цим рішенням тепер?

З 1 червня позбавлені права на безкоштовний проїзд члени сімей військовослужбовців, з 1 липня на 50% знижки на оплату за квартиру та комунальні послуги
Валентин Федічев

Валентин Федічев: Так ось, я й продовжую. На жаль, саме цим законом, у який внесли зміни, з 1 червня 2015 року, позбавлені права на безкоштовний проїзд члени сімей військовослужбовців, а з 1 липня 2015 року позбавлені права на 50% знижки на оплату за квартиру та комунальні послуги.

Це право мають лише ті , сукупний дохід яких на одного члена сім’ї 1 710 гривень на місяць
Валентин Федічев

Фактично це право, згідно цього закону, зараз мають лише ті особи, ті члени сімей загиблих військовослужбовців, сукупний дохід яких на одного члена сім’ї дорівнює 1 710 гривень на місяць. Якщо трішки більше – все!

– А ці зміни ця, нова Верховна Рада затверджувала?

Крім сірих посвідчень, чорні отримують ті ж самі пільги
Валентин Федічев

Валентин Федічев: На жаль, так. Міноборони для того, щоб якимось чином захистити сім’ї загиблих військовослужбовців, наполягло через Міністерство соціальної політики, щоб вони отримували, крім оцих сірих посвідчень, чорні посвідчення, згідно іншого закону. Вони у такому разі отримують ті ж самі пільги, які були передбачені.

– І вже діє ця норма?

Військкоматам дали команду видавати чорні
Валентин Федічев

Валентин Федічев: І це вже діє. Військкоматам ми дали команду видавати чорні посвідчення.

Тому я звертаючи до наших телеглядачів: якщо у них виникла проблема з цими сірими посвідчення, звертатися у військкомати. Там достатньо цих посвідчень, і вони їх отримають.

– Взяти посвідчення і куди йти? У спеціальну якусь службу?

Показують посвідчення у транспорті, хтось буде чинити опір, звернутися до місцевих органів влади – перевізники будуть покарані
Валентин Федічев

Валентин Федічев: Так само. Ви ж знаєте, що зараз пільги, наприклад, для того, щоб вони користувалися і 50% знижки, вони просто показують це посвідчення у транспорті, і воно діє. Якщо (не дай Боже!) хтось буде цьому якимось чином чинити опір, то вони вправі звернутися до місцевих органів влади – ті перевізники будуть покарані.

– Пане Кучма, Ви були тяжко поранені під час боїв минулого року на Донбасі. На щастя, Вам вдалося встати на ноги. Коли у Вас остання операція (Ви це вже розповіли мені до ефіру)?

Олександр Кучма: Три тижні тому.

– Слава Богу, Ви більш-менш тримаєтесь. І дай Боже Вам здоров’я! Але які проблеми загалом? От до Вас звертаються побратими.

Олександр Кучма: Так, як я проживаю, винаймаю житло у Києві, а сам працюю у місті Обухові Київської області. Я щодня їжджу маршрутним транспортом. Всього 15 гривень коштує квиток. Туди і назад – 30 гривень. Але я за весь період, який у мене вже є як учасника бойових дій, посвідчення, я скористався ним один раз. Хлопці не можуть скористатися, тому що дуже багато пільгових категорій, ставлять черги. Ми так само вже зверталися до Міністерства транспорту і в профспілку.

– Черги на що?

Олександр Кучма: Черга на пільгове місце.

– А що це означає?

Валентин Федічев: Рішенням місцевих органів влади визначено, що у маршрутках типу «Богдана» надається два пільгові місця на всіх. На всіх, хто має право на пільги. Тому, коли туди заходиш, показуєш посвідчення, завжди запитуєш: чи можете ви перевезти мене, чи є у вас вільне місце?

– Іноді й не іноді, а часто водій каже: ні!

Валентин Федічев: Так.

Я, наприклад, скажу Вам так, що я не можу користуватися цим правом. Але коли я зі своєю дружиною, то вона завжди каже, що я одне місце…

– Коли водій грубіянить, не дозволяє, то що робити?

Водій грубіянить, негайно звертатися до місцевих органів влади
Валентин Федічев

Валентин Федічев: Якщо водій грубіянить моїй дружині, то я сам з ним справлюся.

– А якщо людина поранена, інші проблеми?

Валентин Федічев: А якщо серйозно, то негайно звертатися до місцевих органів влади. Або це буде районна адміністрація. Отак вчинив мій син, коли він їхав.

– Теж, до речі, учасник боїв у зоні АТО.

Валентин Федічев: Так.

Він їхав – йому відмовили. Більше того, сказали: а чому це ти – мало заробляєш? Він спробував вирішити проблему з водієм – нічого. Потім він записав номер маршрутки, записав час, коли йому було сказано, звернувся до органів місцевої влади. Зараз чекає.

Ще й бажано взяти у водія квиток
Олександр Кучма

Олександр Кучма: У такому випадку ще й бажано взяти у водія квиток.

Валентин Федічев: Так.

Олександр Кучма: Береться квиток, фотографується номер автомобіля саме водія. Тоді можна звертатися і вже добиватися своїх прав.

І ще одне таке питання я хотів би згадати. У дуже багатьох сімей військовослужбовців у дуже плачевному стані мають житло. Я знаю, що вже прийнятий закон у вересні цього року, який надає компенсацію за житло. Так?

Валентин Федічев: Це рішення прийняте Кабміном.

Житлова площа, норматив на людину 20 квадратних метрів, на військового 13,65. Військові не люди?
Олександр Кучма

Олександр Кучма: Я хотів би поставити Вам питання: як розраховується житлова площа? Наскільки мені відомо, норматив на людину йде близько 20 квадратних метрів, а там, де я читав, на військового надається…

Валентин Федічев: 13,65….

Олександр Кучма: О! Чому така різниця? Військові що, не люди?

Валентин Федічев: Я – військовий…

Олександр Кучма: Я ж у Вас запитую. Ви чи я – вище місце займаєте?

Валентин Федічев: Це запитання не до представника Міноборони. Ми користуємося тими нормативними актами, які вже прийняті. Така норма існує не перший рік – 13,65 квадратних метрів. І це на житлову площу. Ви знаєте, що є загальна площа, і є житлова площа.

Відносно компенсацій. Встановлені різні коефіцієнти на цю компенсацію для різних районів України. Наприклад, для Києва встановлений коефіцієнт 2, а для Мукачевого – 1,5.

– Що це за коефіцієнти – з чим співвідносяться?

Валентин Федічев: Що це означає? Це розрахункова вартість одного квадратного метра загальної площі. Наприклад, зараз у нас виникли проблеми з забезпеченням житлом вдів загиблих військовослужбовців, зокрема у Мукачевому . Чому? Тому що там немає широкого будівництва житла, а вартість комерційна від 10,5 до 13 тисяч гривень за квадратний метр. Ми готові купити, Міноборони, у нас є на це гроші. Але ми можемо купити житло не дорожче, ніж 9 670 гривень за метр квадратний. Для того, щоб вирішити це питання…

– Це закон обмежує?

Валентин Федічев: Так.

Для того, щоб це вирішити, ми зараз звернулися в Кабмін з проханням, щоб для цих районів, де ми не можемо купити за наявності грошей, нам дозволили купувати за договірну ціну. І такий запит міністр оборони підписав. Зараз будемо чекати.

– Має бути постанова Кабміну?

Валентин Федічев: Так.

– От, до речі, одна з історій від волонтера Ірини Якуніної. Вона розповідає про те, як хлопцям-воїнам, учасникам бойових дій, які справді ціною іноді свого життя боронили Батьківщину від російських окупантів, доводиться, власне, постійно тинятися по бюрократичних інстанціях.

Ірина Якуніна (переклад): Я вам просто навіть скажу по одному «Айдару». Там більше половини батальйону були не оформлені. І дуже багато загиблих. І це велика проблема для отримання будь-чого.

Я займаюся відновленням Буйновського В’ячеслава. На збір документів, на рішення вже апеляційного суду на користь В’ячеслава Буйновського пішов рівно рік.

Маючи покази свідків, медичні висновки, фото і відеоматеріали, представник Міноборони пише, цього недостатньо (!) для підтвердження, що брав участь у боях
Ірина Якуніна

Далі. Представник Міноборони подав касацію. Це щодо пораненого, який живий, який може щось за себе сказати. Були надані покази свідків, фото і відеоматеріали, копії «форми 100» зі шпиталів, де Слава лежав після поранення. Ми розуміли, що це за поранення. Це була вирвана права нога разом зі стегном, і немає правої руки до ліктя. Тобто, маючи покази свідків, медичні висновки, фото і відеоматеріали, представник Міноборони пише, що цього недостатньо (!) для підтвердження того, що В’ячеслав брав участь у боях.

– Пане Федічев, це не поодинокі історії. До нас, до речі, звертаються на сторінці програми «Ваша Свобода» у соціальній мережі «Фейсбук» з такими ж, схожими історіями. Чому у Міноборони так реагують на такі події?

Дніпропетровський шпиталь, пройшло 3 600 легкопоранених
Валентин Федічев

Валентин Федічев: Відносно лікування поранених, то я наведу приклад на дніпропетровському шпиталі. Дніпропетровський шпиталь свого часу, коли ЗСУ скорочувалися до нуля, був фактично ліквідований і проданий. Саме під час війни ми розпочали його поновлення. Зараз там на 200 ліжок, плануємо на 400 ліжок. Але коли воно знищувалося 23 роки, чи здатні ми за 1,5 роки зробити шпиталь, фактично його відновити? Ні! На жаль. Наприклад, через цей госпіталь пройшло 3 600 легкопоранених. При тому, що через систему лікувальну цивільну у Дніпропетровську…

– Але ж питання не тільки у шпиталі. От оформлення. От боєць добровольчого підрозділу «Айдар» , інші такі приклади. Але добровольці теж мають повне право отримувати статус.

Валентин Федічев: По-перше, не добровольчого. А це наш.

– Тепер.

Валентин Федічев: Він і був. З самого початку 24 батальйон територіальної оборони був у складі ЗСУ.

– Тим більше! Чому такі складнощі?

Валентин Федічев: Чому? Тому що його перший командир зараз є народним депутатом.

– Ви Мельничука маєте на увазі?

Існувало два штати батальйону «Айдар. Один укомплектований військовослужбовцями, згідно списків. Немає з ними проблем. Інший – люди при батальйоні. Не призвані, без статусу військовослужбовців, записані в невідомий зошит
Валентин Федічев

Валентин Федічев: Так. Коли розпочалися дії, то у нас існувало два штати батальйону («Айдар» – ред.). Один штат укомплектований військовослужбовцями, згідно списків. У мене фактично немає з ними проблем. Інший штат – люди при батальйоні. Не призвані, без статусу військовослужбовців, записані в якийсь невідомий зошит.

– Така проблема оформлення з боку самих бійців, на Ваш погляд?

Валентин Федічев: Не бійців. Тих командирів, які вирішували невідомі нам питання за рахунок їх життя і їхнього здоров’я. От зараз з ними найголовніша проблема у нас. Намагаємося її вирішувати.

– А які взагалі зошити можуть бути під час бойових дій?

Валентин Федічев: А ось так!

– Хто має вести цю звітність?

Валентин Федічев: Парадокс! Штат батальйону – 750. 750 укомплектовано. Але існує ще один штат, який набирали такі командири, які зараз у Верховній Раді. А потім, коли люди стали говорити: так ми захищали Україну, ми поранені, деякі з них загинули, от 38 осіб…

– Але ж не тільки з «Айдаром» проблема (хоча зараз у нас немає в студії пана Мельничука, і він не має змоги Вам відповісти), а й з іншими підрозділами та ж сама історія. Нам пишуть наші слухачі, читачі, глядачі…

Валентин Федічев: Так, і з іншими підрозділами.

На території Донецької області з трьох два військовослужбовці навіть не реєструвалися через накази АТЦ
Валентин Федічев

Чому я про це завів? Тому що у нас в ЗСУ іменних батальйони два. Це 24-й і 25-й «Київська Русь», те ж саме – батальйон територіальної оборони. ЗСУ, Міноборони вирішить ці питання. Але основна частина добровольчих батальйонів формувалася при МВС. І там дуже серйозна проблема. Наприклад, коли я був заступником керівника АТО в Луганській та в Донецькій областях, ми розбирали таку проблему, що на території Донецької області фактично з трьох два військовослужбовці, які проходили службу, вони не добровольчі, вони іншу мають назву, ті підрозділи навіть не реєструвалися через накази АТЦ.

– Пане Кучма, справді є така проблема, те, що каже пан Федічев?

Олександр Кучма: Звичайно, я Вам можу доповісти так само. Коли нас висадили, я був по штату кулеметником, я з частини виїхав кулеметником, а там я прийняв машину з екіпажем. Я став командиром БМП-2, командиром відділення. По штату я став командиром відділення за два тижня до поранення. І це при тому, що я знаходив координати свого попереднього сержанта, який попередньо керував цією машиною, потім знаходив свого комбата телефон, потім знаходив телефон начальника…

– Це події вже понад рік тому. А що зараз Міноборони має зробити, щоб поліпшити ситуацію? Що від міністерства залежить, на Ваш погляд?

Потрібні кваліфіковані офіцери, які будуть добросовісно працювати. Бракує
Олександр Кучма

Олександр Кучма: На мій погляд, це потрібні кваліфіковані офіцери, які будуть добросовісно працювати.

– Їх бракує?

Олександр Кучма: Звичайно, бракує. І я Вам можу відповісти, що спочатку, коли ми починали, увійшли в зону АТО, було дуже багато молодих офіцерів, які були некваліфіковані, які не навчалися у сухопутних інститутах, а…

Валентин Федічев: Призвані по мобілізації.

Олександр Кучма: Так, призвані по мобілізації. Вони навчалися тільки на військових кафедрах.

– І щодо звітності зокрема некваліфіковані?

Олександр Кучма: Звичайно.

– А зараз ті хлопці, що повернулися, продовжують лікування, як їм краще може Міністерство оборони допомогти, як вважаєте? І зі свого власного досвіду і з досвіду Ваших побратимів.

Потрібно створити комісію, де працювали б учасники АТО
Олександр Кучма

Олександр Кучма: Потрібно створити комісію, де так само працювали б учасники АТО.

– Немає такої комісії?

Олександр Кучма: Наскільки мені відомо, немає.

Валентин Федічев: Яке рішення приймається? Перше. Зараз будуть внесені зміни в закон України, які нададуть нам право, і це ми вносимо, Міноборони ініціює, щоб ті люди, які були при батальйонах, але мають свідчення двох і не менше осіб, щоб були інші документи, наприклад, видача зброї, видача боєприпасів… Ми внесли пропозиції. Міноборони – це не орган законодавчої ініціативи, але ми на цьому наполягаємо перед народними депутатами.

10 жовтня форум учасників АТО у Києві. Багато буде вирішено проблем і відносно ветеранів АТО
Валентин Федічев

– Ну що ж, будемо чекати цих рішень і тієї постанови уряду чергової, про яку Ви казали.

Валентин Федічев: І ще. 10 жовтня буде форум учасників АТО у Києві. Там багато буде вирішено проблем і відносно ветеранів АТО.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG