Доступність посилання

ТОП новини

На газовому ринку – нові правила


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Для створення повноцінного енергетичного ринку потрібно ще півсотні додаткових законів

Київ – Першого жовтня набирає чинності новий закон про ринок газу. За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, відтепер «Нафтогаз України» втрачає монополію на цьому ринку. Глава уряду також заявив, що олігархи усунуті від впливу на газову галузь. Натомість експерти не очікують швидких та істотних змін у газовій галузі та зазначають, що пересічні споживачі найближчим часом не повинні відчути зміни правил на газовому ринку.

На газовому ринку - нові правила
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Виступаючи на засіданні уряду, Арсеній Яценюк назвав реформування газового сектору однією з ключових реформ в Україні.

Ми фактично будуємо повністю європейську немонополізовану систему ринку природного газу
Арсеній Яценюк

«Оскільки з 1 жовтня набуває чинності закон України про ринок газу, це кардинально змінює систему координат і ринок газу як такий. НАК «Нафтогаз України» втрачає свою монополію як поставок, так і з продажу природного газу. Ми фактично будуємо повністю європейську немонополізовану систему ринку природного газу, де постачальник сам визначає, кому продавати і де, покупець сам визначає, у кого купувати», – каже прем’єр-міністр.

Ринку потрібен регулятор – експерт

Ухвалений ще навесні закон визначає засади функціонування ринку природного газу України, заснованого на принципах вільної конкуренції, захисту прав споживачів та безпеки постачання, а також здатного до інтеграції із ринками держав європейського Енергетичного співтовариства.

Володимир Омельченко
Володимир Омельченко

Утім, керівник енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначає, що про системні зміни в газовій галузі казати передчасно.

Без нормально функціонуючої комісії з регулювання газового і взагалі енергетичного ринку говорити про конкурентний та ефективний ринок не доводиться
Володимир Омельченко

«Для створення повноцінного ринку лише вступу в дію цього закону недостатньо. Необхідно ще ухвалити низку законодавчих та нормативно-правових підзаконних актів. Насамперед треба ухвалити закон про національного регулятора. Без нормально функціонуючої комісії з регулювання газового і взагалі енергетичного ринку говорити про конкурентний та ефективний ринок не доводиться», – наголошує експерт.

На початку вересня міністр енергетики Володимир Демчишин зазначив, що з близько півсотні супутніх законів, вже два десятки опрацьовано та подано на розгляд у парламент.

Зі споживачами наразі працюватиме «Нафтогаз»

Після ухвалення закону прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що відтепер власники облгазів не зможуть безкоштовно користуватися державною газорозподільної системою, а платитимуть за це державі. Натомість представники облгазів тепер припускають, що після передачі контролю над мережами ситуація може ускладнитися і навіть стати некерованою. У свою чергу, міністр енергетики Володимир Демчишин зазначає, що Кабмін вже створив спеціальну компанію для управління газорозподільними мережами.

За словами Володимира Омельченка, найближчим часом пересічні споживачі не повинні відчути зміни правил на газовому ринку. «Не думаю, що там такі вже будуть великі платежі. На сьогодні не очікується, що газорозподільні компанії платитимуть великі гроші, що зможе позначитися на споживачах», – зазначив експерт.

У «Нафтогазі» запевняють, що попри зміну правил на газовому ринку та наявність законодавчо неврегульованих питань вони постачатимуть газ як для населення, так і для підприємств теплокомуненерго.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG