Доступність посилання

ТОП новини

Росія не потягне дві війни одночасно (огляд преси)


Тому на Донбасі Кремлю зараз реально потрібна деескалація

Газета «Сегодня» пише, що вперше за півтора року війни на Донбасі з'явилися шанси на мир. Причина – довгоочікуване підписання в Мінську угоди про відвід озброєнь калібром менше від 100 мм на Сході. Однак, як зазначає експерт видання, показником реального миру може бути відведення важкого озброєння. А розвідка повідомляє, що воно не відводиться, і знаходиться на передовій практично на всіх ділянках. Який сенс тоді розмовляти про озброєння менше від 100 мм? – запитує видання. Утім, експерти переконані, що Росія не потягне дві війни одночасно. Тому на Донбасі Кремлю зараз реально потрібна деескалація. На цьому газета наголошує в статті «Шанси на мир: реальність чи стратегія Путіна».

На тлі загострення ситуації з біженцями в Європі, «повернення» Путіна на світову арену, демонстративною військовою присутністю в Сирії, у журналістів газети «День» виникає питання, чого очікувати Україні від переговорів у Парижі. Чи Меркель і Олланд здадуть Україну у жертву, погодившись «заморозити» конфлікт на Донбасі для замирення Путіна, який обіцяє вирішити сирійську кризу і припинити потік біженців у Європу? Про те, на чому повинен наполягати Петро Порошенко і як має переконувати західних політиків, видання розповідає в статті «Вогонь припинено. Що далі?».

У справі української льотчиці Надії Савченко, яку незаконно утримують у Росії, з’явилася нова надія. Міністерство юстиції Росії заявило, що розгляне питання її екстрадиції до України після оголошення вироку. Як переконує газета «День» – у Кремлі з’явилася установка: знімати «українське питання» з порядку денного. Тепер всі борються з тероризмом, «ІДІЛ». Відтак справа Савченко сьогодні має «знижену» актуальність, зазначає видання.

Політика деолігархізації стала першою і реальною загрозою для олігархів за останні 10 років, стверджує газета «Україна молода». Тому олігархат через місцеві вибори намагається закріпитися, якщо не на центральному, то на регіональному рівні. Отримати контроль за самоврядуванням у містах-промислових гігантах країни. Привести до влади свої партійні проекти в місцевих радах. Відтак, місцеві вибори або стануть етапом очищення влади, або, навпаки, олігархи проведуть до місцевих рад представників своїх кишенькових партій і далі шантажуватимуть владу, щоб вона не заважала їм збагачуватися, переконує газета у статті «Олігархи хочуть узяти реванш».

Головна проблема в тому, що кожен олігарх контролює один або кілька потужних засобів масової інформації – телеканалів і газет, констатує «Газета по-українськи». Тому кампанія з дискредитації влади не вщухає в олігархічних ЗМІ ні на день.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG