Доступність посилання

ТОП новини

Газові тарифи: підвищувати, знижувати чи почати економити?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Українські посадовці та експерти пропонують різні рецепти оптимізації газових тарифів, і вже бачать результати останнього підвищення

Київ – Ринкові тарифи на газ і тепло для населення усувають корупцію, дають змогу розробляти нові родовища та зменшують бюджетні видатки на покриття дефіциту «Нафтогазу», вважають представники цієї компанії, урядовці та частина експертів. Натомість лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликає зробити навпаки: знизити тарифи за рахунок перерозподілу газу українського видобутку та подолання тіньових схем у галузі. Втім, чимало експертів більш перспективною державною стратегією вважають не зміну тарифів у будь-який бік, а енергозбереження та утеплення житла.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин під час круглого столу щодо комунальних тарифів заявив, що в Україні незаконно перепродується понад два мільярди кубометрів газу на рік. За його словами, це паливо купують за низькою ціною, як для потреб громадян, а продають за високою, як комерційний газ. Те, що тарифи для населення підвищилися – зменшує подібні ризики, визнає Демчишин.

Газ купували за ціною 1309 гривень, а продавали за ринковою. Так виникала корупція. На ці кошти створювалися партії, купувалися депутати, журналісти
Володимир Демчишин

«Різна ціна дає можливість облгазам і теплокомуненерго зловживати своїм становищем. За статистикою, близько 2 мільярдів кубометрів газу, що мали б споживатися населенням, з великою імовірністю отримувала промисловість. Газ купували за ціною 1309 гривень, а продавали за ринковою. Так виникала корупція. На ці кошти створювалися партії, купувалися депутати, купувалися журналісти»,– розповів міністр.


Водночас, за словами Володимира Демчишина, торік український бюджет виділив «Нафтогазу» близько 110 мільярдів гривень на компенсацію різниці у тарифах, відтак частина цих коштів потрапляла до тих, хто перепродував паливо.

На думку міністра, це є однією з причин, чому Україні потрібні тарифи на газ і тепло, які відповідають ринковим цінам на газ. Другою причиною він називає необхідність збалансувати бюджет НАК «Нафтогаз України», і уникнути перевитрат із бюджету на погашення дефіциту цієї компанії.

Раніше держава дотувала вартість газу для всіх. Нині коштів на це немає: вони витрачаються на армію та інші заходи
Володимир Демчишин

«Критики кажуть, що «Нафтогаз» треба збалансовувати без підвищення тарифів. Частково ми це робимо: російський газ коштуватиме для України менше ніж 230 доларів за тисячу кубометрів. Другий момент: чому 40% українців, які не є малозабезпеченими, які можуть заплатити за газ за ринковою ціною – повинні отримувати його за пільговими цінами? Решта громадян отримають субсидії, щоб збалансувати свої доходи. Раніше держава дотувала вартість газу для всіх. Нині коштів на це немає: вони витрачаються на армію та інші заходи», – наголошує Демчишин.

Речниця «Нафтогазу» Альона Осмоловська продемонструвала журналістам структуру бюджетного дефіциту підприємства: за рік «Нафтогаз» купує 12 мільярдів кубометрів газу українського видобутку (собівартість якого від 30 до 100 доларів за тисячу кубів, залежно від родовища), і продає його населенню і комунальникам із невеликим прибутком. Водночас підприємство купує набагато дорожчий імпортний газ, продає його за такою ж ціною, що й український, і несе збитки, які уряд компенсує з бюджету, каже вона.


За словами Осмоловської, за півроку збитки підприємства скоротилися у сім разів завдяки тому, що вартість газу для українців зросла: для тих, хто споживає менше від 200 кубометрів на місяць, вартість куба становить 3,6 гривні, для решти – 7,18 гривні, для теплогенеруючих компаній – менше від 3 гривень. Підвищення тарифів у «Нафтогазі» вважають стимулом для збільшення видобутку газу, оскільки в такому випадку галузь отримує кошти на буріння нових свердловин та на модернізацію діючих.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Водночас, частина енергетичних експертів, серед яких Юрій Корольчук, вважає ці тарифи завищеними. На думку Корольчука, вони відповідають ціні 300 доларів за тисячу кубометрів, а Україна нині імпортує газ менш ніж по 250 доларів.

Подібні думки лунають і серед депутатів. Так, колишній прем’єр, а нині лідер парламентської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко вимагає зниження тарифів, і наводить кілька аргументів: за її словами, газу українського видобутку вистачає для потреб населення, а те, що третину від нього видобувають приватні структури і продають аж ніяк не простим громадянам – можна виправити, каже вона. Крім того, екс-прем’єр пов’язує падіння українського ВВП саме зі зростанням тарифів: за її підрахунками, після подорожчання газу і тепла українські родини купують у рази менше непродовольчих товарів та послуг, і цим прискорюють економічне падіння. Юлія Тимошенко вважає, що тарифи можна знизити і завдяки припиненню маніпуляцій з обсягами видобутку і споживання газу: на її думку, громадяни і теплова генерація споживають набагато менше, ніж 20,5 мільярдів кубів, які озвучує уряд.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Тимошенко пропонує ще один крок для оптимізації тарифів: зменшити ренту на видобуток газу.

«Якщо ми хочемо відмовитися від російського газу і перейти на споживання українського, нам потрібно ставити нижчі податки на видобуток газу. Тому ми – «Батьківщина» і «Блок Петра Порошенка», але, на жаль, не «Народний фронт» – підтримуємо зниження рентної плати (за видобуток газу, – ред.) до 29% для неглибоких свердловин, та до 14% – для глибоких», – пропонує Тимошенко.

Колишній міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко теж вважає, що українці переплачують за газ і тепло. За його даними, у двох третинах українських будинків немає лічильників, а норми споживання на людину – більші за реальні витрати.

Дешевим газом для населення ми демпінгуємо енергозбереження – експерт

Тим часом деякі експерти пропонують альтернативні рішення для оптимізації витрат українців і доходів галузі. Найпоширеніша пропозиція від експертного середовища – вкладати в енергозбереження, а не в дотації. Про це, зокрема, говорить керівник програми ЄС «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк.

Споживачів, більше хвилює не розмір тарифу, а сума, яку вони отримують в чеку. Економія й утеплення зробили б непотрібними дотації
Святослав Павлюк

«Споживачів газу, як й інших споживачів, більше хвилює не розмір тарифу, а сума, яку вони отримують в чеку. Так, економія й утеплення зробили б непотрібними дотації, на які держава витрачає до третини свого бюджету. А нині, підтримуючи неринкові ціни на газ – ми демпінгуємо проти проектів енергозбереження, і саме тому вони не знаходять масової підтримки споживачів».

Святослав Павлюк вважає, що навіть три різні тарифи на газ, які діють у житлово-комунальному секторі, дають підстави певним посадовцям та бізнесменам підміняти призначення газу й наживатися на різниці в ціні.

Частина експертів говорить про те, що на тарифи позитивно вплинула б конкуренція на ринку газу, передовсім у сфері його розподілу (де монополістами є облгази). Частина – прогнозує цієї зими кризу неплатежів через підвищення тарифів.

Тим часом, керівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв днями повідомив, що український ринок газу вже не є монопольним. За його словами, дві західні компанії погодилися не просто імпортувати газ до держави, а й продавати його кінцевим споживачам. Назви компаній та інші подробиці їхньої роботи в Україні Коболєв наразі не озвучує.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG