Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії сподівається на раціональність Росії


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Єдиним варіантом безпеки для країн-сусідів Росії лишається НАТО – президент Грузії Георгій Маргелашвілі

Президент Грузії Георгій Маргелашвілі не береться робити прогноз, як далеко готовий зайти Володимир Путін. Утім, грузинський лідер впевнений, що співпрацювати з сусідами росіянам було б значно вигідніше, ніж воювати.

Росіяни повинні сісти за один стіл з усіма своїми сусідами, і обговорити мирну дружню співпрацю. Але відправною точкою цих розмов має бути повага до цих країн, повага до їхньої територіальної цілісності, їхнього суверенітету

«Я сподіваюсь, що Росія повернеться до раціональних відносин з її сусідами. Має початись нормальний, раціональний політичний діалог. Росіяни повинні сісти за один стіл з українцями, грузинами, молдаванами, Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю – з усіма своїми сусідами, і обговорити мирну дружню співпрацю, всі проекти, які ми б могли розвивати разом. Але відправною точкою цих розмов має бути повага до цих країн, повага до їхньої територіальної цілісності, їхнього суверенітету. І це буде добре для Росії, для її розвитку. І це буде добре для вирішення проблем, які можуть виникнути в Росії», – каже Георгій Маргелашвілі.

Росія змінює та по-своєму інтерпретує правила міжнародного порядку у відносинах із сусідами. І щоб протистояти жорсткій російській реальності, як каже президент Грузії, її сусіди мають виступити єдиним фронтом і сказати «ні» насильству.

Немає консолідованого «ні» насильству та беззаперечного неприйняття насильства

«Немає справжньої відповіді, немає консолідованого «ні» насильству та беззаперечного неприйняття насильства. Ми повинні прагнути цього. Ми мали досягнути цього з росіянами ще у 2009 році. Це здається легко, але виявилося складно. Ми повинні досягнути цього після України», – вважає грузинський президент.

Провал Будапештського меморандуму для України навчив Грузію, що довіряти країнам-гарантам не варто. Тож Тбілісі робить ставку на Північноатлантичний альянс.

Дивишся на цих інших гарантів і розумієш, що реальним вирішенням цієї ситуації залишається НАТО

«НАТО найбільш авторитетна та надійна існуюча парасолька безпеки. Це сором, що після 1994 року, коли Україна себе обеззброїла за спонсорством Великобританії, США та Росії, на 20-ту річницю цієї угоди один із гарантів безпеки та територіальної цілісності окупував Україну. А вони – Великобританія, США та Росія – повинні не просто «не нападати», вони повинні захищати Україну від будь-якої теоретичної окупації лише за добровільне роззброєння. Тож, дивишся на цих інших гарантів і розумієш, що реальним вирішенням цієї ситуації залишається НАТО. Саме тому ми рухаємо нашу країну в цьому напрямі», – сказав Георгій Маргелашвілі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG