Доступність посилання

ТОП новини

Україна значно важливіша для Росії, ніж якась Сирія – російський експерт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Чи є відведення танків від лінії розмежування ознакою того, що війна на Донбасі завершилася?

З 5 жовтня, починаючи з Луганщини, українські вояки починають відведення танків від лінії розмежування у зоні АТО. Про це інформує штаб антитерористичної операції. Загалом відведення техніки і озброєння калібру менше за 100 міліметрів триватиме 41 добу. Тим часом на Донбасі загалом тримається перемир’я – протягом минулої ночі спостерігачі ЗСУ на тимчасово окупованій території зафіксували відкриття вогню з гранатомета. Крім цього випадку, режим тиші дотримується. Як зауважив президент Петро Порошенко, наступним кроком у мирному врегулюванні конфлікту є «повернення України на Донбас». При цьому «фейкові вибори» у контрольованих сепаратистами районах мають бути скасовані не пізніше від вівторка, зазначив Порошенко. Зі свого боку, експерти констатують: Володимир Путін ніколи не відмовиться від Донбасу і завжди може відновити тут бойові дії.

ЗАВАНТАЖИТИ
ЗАВАНТАЖИТИ

Ще 30 вересня цього року представник угруповання «ДНР» на переговорах у Мінську Денис Пушилін переконував, що підписання угоди про відведення на Донбасі озброєнь калібром менше за 100 міліметрів означає припинення війни.

Ангела Меркель, Володимир Путін, Петро Порошенко, Франсуа Олланд під час зустрічі у Парижі, 2 жовтня 2015 року
Ангела Меркель, Володимир Путін, Петро Порошенко, Франсуа Олланд під час зустрічі у Парижі, 2 жовтня 2015 року

Мовляв, «усі локальні зіткнення зі стрілецькою зброєю будуть швидко локалізовані та припинені».

Щоправда, як зауважують експерти, лідери сепаратистів говорять те, що їм дозволяє Москва. Наступного дня після заяви Пушиліна президент Володимир Путін констатував, що до кінця війни на Донбасі «поки що далеко», але «є речі, які вселяють впевненість у тому, що кризу може бути подолано». І ще за день – 2 жовтня у Парижі – Путін, а також президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд підтвердили мінську домовленість про відведення озброєння калібру менше за 100 міліметрів. І 5 жовтня, починаючи з Луганщини, українські вояки починають відведення танків від лінії розмежування у зоні АТО. Про це інформує штаб антитерористичної операції.

Перед початком практичної фази обидві сторони передали представникам ОБСЄ списки озброєння і техніки, переміщеної у визначені райони на відстань не менше як 15 кілометрів від лінії зіткнення. Процес відведення техніки і озброєння є двостороннім і проходитиме під наглядом представників ОБСЄ та засобів масової інформації, наголосили у штабі АТО. Перемістять у визначені райони танки Т-64 та Т-72, протитанкові гармати калібру 85 міліметрів та міномети калібру 82 міліметри.

Загалом, за домовленістю з Мінська, насамперед сторони конфлікту відводять саме танки. Це займе 15 днів. Потім дійде черга до артилерії калібру менше за 100 міліметрів включно і мінометів. Це займе 24 доби. Процес йтиме таким чином: спочатку – частина лінії зіткнення у Луганській області, у тому числі Луганськ. А потім решта Луганщини і Донецька область. Повна тривалість – 41 доба.

До речі, один із лідерів угруповання «ДНР» Едуард Басурін підтверджував напередодні, що відведення озброєнь від лінії розмежування на Донеччині почнеться після 18 жовтня і за умови дотримання перемир’я.

Як запевнили у штабі АТО, Збройні сили України готові до будь-якого розвитку подій. ЗСУ відводять озброєння таким чином, щоб стримати можливу атаку бойовиків. У цьому запевнив речник Адміністрації президента України з питань АТО Андрій Лисенко. За його словами, «бойовики багато чого заявляють, але у нас є домовленості, є міжнародна наглядова місія, тристороння контактна група, і ми будемо намагатися через них домогтися виконання взятих зобов’язань противником».

Петро Порошенко
Петро Порошенко

А як зауважив в інтерв’ю українським телеканалам, яке вийшло в ефір у неділю увечері, президент Петро Порошенко, наступним кроком у мирному врегулюванні конфлікту є «повернення України на Донбас». І саме такими, на думку Порошенка, є підсумки паризького саміту «нормандської четвірки».

Хоча залишається проблема проведення «виборів» на території Донбасу, контрольованій сепаратистами. Ці вибори, принаймні на сьогодні, не скасовані. Учасники зустрічі в «нормандському форматі» заявили після її закінчення, що вибори в тимчасово окупованій частині Донбасу можуть відбутися тільки за українським законодавством, а відтак не у ті терміни, які собі визначили сепаратисти.

Як підкреслив у вже згаданому інтерв’ю Петро Порошенко, без виборів за українськими законами, без політичного врегулювання, без виведення військ, без повернення українських ЗМІ, без повернення діяльності українських партій повернути український суверенітет на Донбас неможливо». «І я рішуче як гарант Конституції і як президент України буду боротися за кожний клаптик української землі. Перший – Донбас, далі – Крим», – наголосив він.

Путін пообіцяв сприяти скасуванню «фейкових виборів» сепаратистів – Порошенко

При цьому «фейкові вибори» у контрольованих сепаратистами районах мають бути скасовані не пізніше від вівторка, зазначив Петро Порошенко.

Головний результат – ми переходимо з режиму припинення вогню до режиму перемир’я. І це вже нова реальність
Петро Порошенко

«Головний результат – ми переходимо з режиму припинення вогню (після відведення військ, підвищення функції ОБСЄ, забезпечення сталості режиму) до режиму перемир’я. І це вже нова реальність, те, що ми зараз зруйнували можливість проведення «фейкових виборів». Принаймні Путін пообіцяв докласти всіх зусиль і проінформувати нас не пізніше від вівторка (6 жовтня) про те, що це рішення буде прийнято. А не буде прийнято – буде відповідальність», – сказав Петро Порошенко.

При цьому Порошенко перерахував три позиції, з яких перша, за його словами, точно не може бути взята до уваги.

«Перша – тимчасово внутрішньо переміщені особи будуть позбавлені права голосування на Донбасі і будуть голосувати в інших місцях. Друга – українські партії повинні брати повноцінну участь у виборах на Донбасі. Пан Морель сам це прийняв, цю позицію знято», – запевнив Порошенко (французький дипломат П’єр Морель – координатор політичної підгрупи на переговорах у Мінську ред.). «Третя позиція – умовою проведення демократичних виборів є повноцінна діяльність українських ЗМІ на Донбасі», – додав президент.

Павло Фельгенгауер
Павло Фельгенгауер

Активізація зусиль для урегулювання конфлікту на Донбасі збігається у часі із втручанням Росії у війну в Сирії. Володимир Путін не проміняє Україну на Сирію ані в політичному, ані у військовому плані. Таку думку висловив у коментарі Радіо Свобода російський військовий експерт Павло Фельгенгауер.

Україна для Росії важливіша, ніж якась Сирія. На українській території Донбасу розгорнута повноцінна танкова армія, де 40 тисяч осіб, 600 танків і те, що до цього належиться. А у Сирії – менше від двох тисяч осіб
Павло Фельгенгауер

«Ні! Україна для Росії важливіша у 10–20 разів більше, ніж якась Сирія. Варто просто подивитися – що розгорнуто у Сирії, а що – на Донбасі? На українській території Донбасу розгорнута повноцінна танкова армія, радянського варіанту танкова армія, де 40 тисяч осіб, 600 танків і те, що до цього належиться. А у Сирії – менше від двох тисяч осіб. От і дивіться, як то кажуть, – де пріоритети?» – зауважив Павло Фельгенгауер.

За словами Фельгенгауера, те, що Росія не здійснює наразі повномасштабного наступу на Донбасі, не означає, що Путін остаточно відмовився від таких планів. Наступного року від Росії можна чекати на Сході України будь-чого – Путін нікуди відступати не збирається. А капітуляції України він прагне досягти не обов’язково «градами» і «відпускниками». Як зазначає експерт, у Кремлі розраховують на економічний крах України або її політичну дестабілізацію зсередини завдяки діям радикальних супротивників Петра Порошенка.

На цю ж тему:

04.10.2015
Порошенко: наступний крок – повернення України на Донбас

«Як гарант Конституції і як президент України буду боротися за кожний клаптик української землі. Перший – Донбас, далі – Крим» далі

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG