Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Клюєв ще на 5 місяців залишиться персоною нон-ґрата в ЄС


Сергій Клюєв. Архівне фото
Сергій Клюєв. Архівне фото

Рада європейських міністрів продовжила щодо нього персональні санкції

Люксембург – Європейський союз продовжив санкції щодо колишнього депутата-регіонала Сергія Клюєва. До 6 березня наступного року він, як і низка інших соратників режиму Януковича, залишатиметься для ЄС персоною «нон-ґрата», а все його майно та рахунки на території співдружності, далі перебуватимуть під арештом.

Рішення щодо продовження санкцій було ухвалене без обговорення учасниками засідання Ради міністрів ЄС із питань соціальної політики, зайнятості, здоров’я та споживачів.

У прес-релізі, оприлюдненому по завершенні процедури, зазначається, що Рада Євросоюзу продовжила на 5 місяців, до 6 березня 2016 року, заборону на в’їзд до ЄС та замороження активів щодо однієї особи, яка є суб’єктом запобіжних заходів з огляду на ситуацію в Україні».

Раніше Сергій Клюєв в інтерв’ю австрійському каналу ORF підтвердив, що його закордонні рахунки в Австрії заблоковані.

Активи 18 громадян України, яких підозрюють у незаконному привласненні державних коштів та причетності до порушень прав людини, були заморожені 5 березня 2014 року.

Розшук Клюєва триває

Через рік, навесні 2015 року, Рада міністрів ЄС продовжила санкції щодо екс-президента України Віктора Януковича, його сина Олександра, екс-прем’єр-міністра Миколи Азарова, екс-генпрокурора Віктора Пшонки та його сина Артема, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, колишнього голови адміністрації президента Андрія Клюєва, колишнього заступника міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка, підприємця Сергія Курченка, колишнього міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, підприємця Юрія Іванющенка, екс-міністра палива та енергетики Едуарда Ставицького, екс-голови СБУ Олександра Клименка та екс-віце-прем’єра Сергія Арбузова.

Того ж дня із «чорного списку» були вилучені імена кількох колишніх радників Віктора Януковича, а саме: Андрія Портнова, Ігора Калініна, екс-голови Служби безпеки Андрія Якименка та сина колишнього прем’єра Миколи Азарова – Олексія.

Згодом обмеження, що стосувалися колишнього народного депутата Сергія Клюєва, були продовжені до 6 жовтня. Нині стало відомо, що із моменту публікації в Офіційному журналі ЄС, яка очікується у вівторок, санкції залишатимуться чинними ще протягом наступних п’яти місяців.

Третього червня український парламент дав згоду на притягнення Сергія Клюєва до кримінальної відповідальності: за це рішення проголосували 287 народних депутатів. Згідно з поданням генпрокурора України Віктора Шокіна, Клюєв звинувачується у скоєнні таких злочинів: шахрайство в особливо великих розмірах, шахрайство з кредитними коштами на понад 200 мільйонів євро, а також незаконний розподіл 250 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Того ж дня, 3 червня, народний депутат намагався покинути Україну через аеропорт «Бориспіль», але цього не допустили працівники Держприкордонслужби.

Четвертого червня Клюєв не з’явився на допит, після чого СБУ за дорученням Генпрокуратури розпочала його розшук, який триває і сьогодні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG