Доступність посилання

ТОП новини

Росія у Сирії влаштувала ескалацію громадянської війни – міністр оборони США


Російський літак Су-24 та його пілоти на авіабазі поблизу Латакії, Сирія. 4 жовтня 2015 року
Російський літак Су-24 та його пілоти на авіабазі поблизу Латакії, Сирія. 4 жовтня 2015 року

У НАТО різко засудили порушення російським бойовим літаком повітряного простору Туреччини

Воєнні дії Росії в Сирії викликають дедалі більше занепокоєння і на Заході, і в регіоні – адже Москва, стверджуючи, що бореться з екстремістським угрупованням «Ісламська держава», значну частину своїх повітряних ударів завдає по силах поміркованої опозиції до режиму президента Сирії Башара аль-Асада – тих силах, що мають підтримку більшості Заходу й арабського світу. До останнього наразі різкого загострення ситуації спричинилося повідомлення, що російський бойовий літак днями вторгся у повітряний простір Туреччини.

ЗАВАНТАЖИТИ
Наш підхід: домагатися поразки «Ісламської держави» і політичного переходу влади в Сирії одночасно. Росія ж, здається, вірить, ніби можна досягти одного без іншого, а це просто нереалістично
Аштон Картер

Росія своїм воєнним втручанням у Сирії влаштувала ескалацію громадянської війни в цій країні, і така стратегія Москви програшна, заявив міністр оборони США Аштон Картер. Виступаючи у столиці Іспанії Мадриді, він висловив сподівання, що президент Росії Володимир Путін усе-таки вирішить протистояти в Сирії саме тій загрозі, яку становить екстремістське угруповання «Ісламська держава», замість того, щоб одностороннім чином здійснювати повітряні удари по силах поміркованої опозиції до режиму президента Сирії Башара аль-Асада.

«Наш підхід інший: домагатися поразки «Ісламської держави» і політичного переходу влади в Сирії одночасно. Росія ж, здається, вірить, ніби можна досягти одного без іншого, а це просто нереалістично. Тож її підхід непродуманий стратегічно і приречений на поразку в його нинішньому вигляді», – заявив міністр оборони США.

Туреччина й НАТО занепокоєні діями Росії

Тим часом союз НАТО різко засудив порушення російським бойовим літаком, що бере участь у сирійській кампанії, повітряного простору Туреччини. Союзники в НАТО також наголосили на надзвичайній небезпеці внаслідок такої безвідповідальної поведінки Росії, мовиться в заяві, яку схвалили на терміново скликаній зустрічі представників країн Північноатлантичного союзу.

Дії Росії не є внеском у безпеку і стабільність у регіоні
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив після зустрічі: «Дії Росії не є внеском у безпеку і стабільність у регіоні. Закликаю Росію повністю поважати повітряний простір НАТО і уникати ескалації напруженості з альянсом. Закликаю Росію вжити всіх необхідних кроків, щоб об’єднати її зусилля з зусиллями міжнародної спільноти в боротьбі проти «Ісламської держави».

Турецькі правила вступу в бойовий контакт стосуються всіх літаків – сирійських, російських чи будь-яких інших
Ахмет Давутоглу

У Туреччині прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу повідомив, що через інцидент із літаком до Міністерства закордонних справ країни викликали посла Росії Андрія Карлова, і застеріг, що наступного разу його країна відповість на порушення зброєю. «Ми отримали від Росії вранці пояснення, що це була помилка, що вона поважає кордони Туреччини і цього більше не станеться. Турецькі правила вступу в бойовий контакт стосуються всіх літаків – сирійських, російських чи будь-яких інших. Збройні сили Туреччини отримали дуже чіткі вказівки», – попередив турецький прем’єр.

В Анкарі повідомили, що порушення сталося в суботу, 3 жовтня, коли довелося підняти в повітря два турецькі винищувачі, щоб витурити порушника геть. Крім того, в неділю, 4 жовтня, турецькі літаки, що патрулювали вздовж кордону країни з Сирією, зазнали залякувань із боку неідентифікованого літака, додали в Анкарі; саме Росія замальовувала прикметні знаки на частині її літаків, доставлених до Сирії ще до офіційного повідомлення про початок її втручання в сирійську кризу.

Представники Вільної армії Сирії та мирні жителі протестують проти російських авіаударів, 2 жовтня 2015 року
Представники Вільної армії Сирії та мирні жителі протестують проти російських авіаударів, 2 жовтня 2015 року

Росія б’є не так по ісламістах, як по супротивниках Асада

Протести на Заході викликає й загальне спрямування російських ударів у Сирії. Москва твердить, що б’є по позиціях та об’єктах «Ісламської держави» – та внаслідок її ударів гинуть цивільні мешканці міст, розташованих за десятки кілометрів від позицій екстремістів і підконтрольних іншим супротивникам сирійського режиму, в першу чергу силам поміркованої опозиції, що становить найбільшу небезпеку для Асада.

Це питання, разом із порушенням турецького кордону російським літаком, було однією з тем згаданого термінового засідання в НАТО. Північноатлантичний союз заявив, що вимагає від Москви припинити удари проти сирійської опозиції і цивільного населення.

Вирішення (сирійського конфлікту) неможливе через бомбардування Росією, союзником президента Сирії Асада, сил законної опозиції
Дональд Туск

Про це ж ішлося й у перебігу зустрічі у Брюсселі президента Європейської ради Дональда Туска з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. Після зустрічі Туск, серед іншого, заявив: «Ми погоджуємося, що вирішення (сирійського конфлікту) неможливе через бомбардування Росією, союзником президента Сирії Асада, сил законної опозиції».

Якщо Росія хоче подолати «Ісламську державу», вона не може одночасно підтримувати Асада
Філіп Гаммонд

Про це говорив і міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Гаммонд. «Якщо Росія хоче подолати «Ісламську державу», вона не може одночасно підтримувати Асада. Бо Асад, із його «бочковими бомбами», хімічною зброєю і масовим нищенням цивільного населення, відіграє роль рекрутера до лав «Ісламської держави». І підтримка його Росією приведе опозицію в Сирії в руки «Ісламської держави», зміцнивши те зло, яке, за словами Путіна, він хоче подолати», – заявив британський міністр.

Москва все заперечує

Москва заявляє, що метою її вторгнення в Сирії є боротьба з «Ісламською державою» та іншими «терористами», та при цьому не приховує, що діє саме на порятунок режиму президента Сирії Башара аль-Асада – який так само називає «терористами» всіх своїх супротивників: і радикальних ісламістів, і сили поміркованої політичної опозиції, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

Але відколи 30 вересня Росія офіційно почала здійснювати в Сирії повітряні удари, щодня лунають усе нові повідомлення, що насправді ці удари, чи принаймні їхня частина, спрямовані по позиціях сил поміркованої світської опозиції до влади Асада, зокрема тих, які мають підтримку США, а також по підконтрольних їм містах, де гине цивільне населення, у тому числі жінки й діти.

Росія продовжує заперечувати ці повідомлення.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG