Доступність посилання

ТОП новини

В стилі Солженіцина: російський журналіст звернувся з антипутінським посланням


Олег Кашин
Олег Кашин

«Шановний пане Путін, Бог не вибачить Вам цього». Підпис: Олег Кашин

У 1973 році лауреат Нобелівської премії письменник і дисидент Олександр Солженіцин надіслав листа радянському лідеру Леоніду Брежнєву, в якому серед іншого піддав критиці марксизм та «ідеологічну брехню, яку навішують щодня на нас». За п’ять місяців Солженіцина було вислано з СРСР після того, як його «Архіпелаг ГУЛАГ» був опублікований на Заході. А політичний маніфест Солженіцина, названий «Листом до радянських вождів», був надрукований невдовзі після вимушеного виїзду письменника з СРСР. Брежнєв так і не дав відповіді на листа Солженіцина. Чотирма десятиліттями потому відомий російський журналіст Олег Кашин вдався до букви й духу солженіцинського листа і оприлюднив свій лист «До вождів Російської Федерації» з критикою на адресу російського президента Володимира Путіна.

Лист Кашина адресовано президенту Володимиру Путіну і прем’єру Дмитру Медведєву і причиною його є, як каже Кашин, намагання влади завадити розслідуванню побиття журналіста майже п’ять років тому.

Але лист має і ширший контекст – це засудження того, що Кашин змальовує як 15-річне корумповане правління Путіна, яке стало «монументальною моральною катастрофою для нашого покоління» і «залишило народ деморалізованим та дезорієнтованим».

«Той, хто прийде після вас повинен буде створити Росію заново, від початку», – пише Кашин у листі, опублікованому 3 жовтня. «Ваші п’ятнадцять років – не підлещуйте собі – це не час відродження Росії чи вставання її з колін, це час наймасштабнішої моральної катастрофи, що її пережило наше покоління. Персональну відповідальність за цю катастрофу несете ви», – додає Кашин у листі.

​Текст листа широко розійшовся соціальними мережами і викликав значне обговорення серед російськомовної аудиторії, а також серед представників російської опозиції.

Політичний коментатор Максим Трудолюбов, наприклад, характеризує лист Кашина як потенційно історичний документ путінської доби.

Олександр Солженіцин, фото 1974 року
Олександр Солженіцин, фото 1974 року

Трудолюбов, який є коментатором і редактором поважної газети «Відомості», вважає, що як і лист Солженіцина, текст Кашина також міг би в перспективі підштовхнути російське суспільство «до виходу з конформістського ступору».

Тим часом опоненти, як от російський інтернетний блогер і критик Кремля Антон Носик, вважають, що Кашин наївно думає, що його лист буде мати вплив на Путіна чи Медведєва, яких, ймовірно, лист лише «потішить».

«Довгий шлях»

Що конкретно – окрім безперечного полемічного таланту Кашина – викликало такий резонанс серед політично активних росіян? Зрештою, в Росії не бракує гострої критики на адресу Путіна – взяти хоча б опозиціонера Олексія Навального, якого двічі засуджували за кримінальними обвинуваченнями в тому, що він сам називає політичними переслідуваннями.

Частково, це пояснюється професійною біографією самого Кашина, який раніше працював на лояльні до Кремля ЗМІ – от, наприклад, газету «Взгляд», яку пов’язують з архітектором путінської політичної системи Владиславом Сурковим.

Кашин «працював разом з хлопчиками Суркова, обслуговуючи режим», – сказав Олексій Венедиктов, редактор радіостанції «Эхо Москвы», яка має незалежну редакційну політику.

«І це його шлях, це дуже важливо, що людина, яка підтримувала цей режим і його побудову, пройшла такий довгий шлях», – вважає Венедиктов, додаючи, що публікація такого типу листа проти Путіна може буде «небезпечною» для Кашина.

Потім, звичайно, є ще й обставини розслідування побиття Кашина у листопаді 2010 року в центрі Москви невідомими, в руках яких була залізна арматура.

Кашин вижив, але обидві ноги було зламано, так само й пальці, був забій голови, декілька переломів щелепи. Після нападу тодішній президент Медведєв запевнив, що нападники будуть покарані.

Кашин сказав Радіо Свобода 5 жовтня, що коли він зустрічався з Медведєвим в Ізраїлі після нападу, тодішній президент сказав йому: «Важливо зняти голови зі злочинців – організаторів та виконавців – незважаючи на те, ким вони є».

Тодішній президент Росії Дмитро Медведєв (ліворуч) розмовляє з Олегом Кашиним в Єрихоні, Ізраїль, січень 2011 року
Тодішній президент Росії Дмитро Медведєв (ліворуч) розмовляє з Олегом Кашиним в Єрихоні, Ізраїль, січень 2011 року

Впливовий губернатор

Андрій Турчак
Андрій Турчак

Але в той час, як підозрюваних у скоєнні нападу на журналіста допитували, не було жодних ознак, що буде допитано головного підозрюваного в організації нападу – псковського губернатора Андрія Турчака, давнього союзника Путіна, який обмінявся гострими заявами з Кашиним перед нападом на журналіста.

Один з підозрюваних, Данило Веселов, заявив слідчим, що зустрічався з Турчаком і стверджує, що губернатор сказав йому, що «в ідеалі» треба, щоб Кашину поранили руки аби він «не міг більше писати наклепи».

У своєму відкритому листі «Вождям Російської Федерації» Кашин пише: «Ви вважаєте себе спадкоємцями двох імперій, царської та російської. Але царі вішали кримінальних злочинців, а не роздавали їм губерній».

«Дещо інший рівень»

Кашин сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що вирішив опублікувати листа після низки своїх листів до представників правоохоронних органів, в яких він вимагав, аби Турчака було допитано по справі, але це не дало жодних результатів.

«Я вирішив тоді підняти розмову на дещо інший рівень», – каже Кашин. Він додав, що «справді сподівався, що «зможе достукатись до сердець» Путіна і Медведєв, що це вплине на їхні емоції.

Кашин сказав сайту Fontanka.ru, що «свідомо посилався на відомий текст Олександра Солженіцина» коли писав свій лист. «Я справді вірю, що сьогодні, у 2015 році, метод Солженіцина щодо спілкування з урядом заслуговує на увагу та повторення. Бо просто немає інших методів. Кожна спроба грати за правилами, які виписує Кремль – чи то вибори, протести в означених місцях чи щось інше – усі ці спроби у великій схемі приречені на поразку», – сказав Кашин.

Наразі попередня інформація вказує, що Путін – як і Брежнєв у випадку з Солженіциним – навряд чи відповість на лист Кашина.

Речник Путіна Дмитро Пєсков, якого процитувала державна агенція новин ТАСС, сказав, що відкритий лист Кашина у Кремлі прочитали, але «судячи з тесту, не виглядає на те, щоб (автор) розраховував на якусь відповідь».

Над матеріалом працювали Carl Schrek та Ростислав Хотин

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG