Доступність посилання

ТОП новини

«Без демілітаризації Донбасу жодні вибори неможливі» – Клімкін


Павло Клімкін (архівне фото)
Павло Клімкін (архівне фото)

Терористи не погодяться на українські вибори, навіть якщо цього захоче Путін – експерт

Київ – Вибори на окупованій частині Донбасу відбудуться лише тоді, коли там не буде іноземної військової техніки, терористичних угруповань і озброєних людей. Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, виступаючи у середу перед депутатами у Верховній Раді щодо результатів переговорів Нормандської четвірки у Парижі.

У виступі в парламенті керівник МЗС України Павло Клімкін зазначив: «Нам намагалися нав’язати або прийняття закону про особливості місцевого самоврядування або списочну амністію – нічого цього ніколи не буде. Один із результатів паризької зустрічі – відміна чергових фейкових «виборів» на Донбасі, хоча зараз треба відмінти й результати фейкових «виборів» від 2 листопада 2014 року».

Але, за словами міністра, ключова домовленість щодо майбутніх виборів – вони мають відбутися, коли цьому відповідатиме безпекова ситуація.

Контролювати цей процес, зауважив Клімкін, буде Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (БДІПЛ). Воно буде допущене на територію Донбасу і на основі цих критеріїв ОБСЄ зробить висновки, як просуватись далі.

Крім того, Павло Клімкін наголосив: майбутні вибори на Донбасі будуть обговорюватись тільки на основі українського законодавства.

Офіційний представник Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Томас Раймер заявляє про готовність проведення оцінки щодо визначення безпечних умов для проведення виборів.

Якщо буде відповідна угода Контактної групи щодо проведення виборів, то зробимо це й там, я маю на увазі Донецьк і Луганськ
Томас Раймер

«Ми будемо 25 жовтня слідкувати за перебігом виборів на тій території України, де вибори будуть проводитися. Потім, якщо буде відповідна угода Контактної групи щодо проведення виборів на інших територіях, то зробимо це й там, я маю на увазі Донецьк і Луганськ. Як тільки буде визначена дата і умови, в яких це буде проведено, ми будемо вирішувати, чи можемо ми зайти «всередину» і зробити комплексне спостереження, чи наші спеціалісти відчувають, що це буде безпечно», – зазначив речник головного офісу ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини.

Терористи не погодяться на українські вибори, навіть якщо цього захоче Путін – експерт

Для того, щоб провести вибори на окупованій частині Донецької та Луганської областей – треба повністю відновити державний суверенітет, каже голова Української Гельсінської спілки з прав людини Микола Козирєв.

Микола Козирєв
Микола Козирєв

«І кордон, і органи влади, і бюджетна податкова політика має бути українська. А для цього всі ті «органи влади», які були створені, мають бути відмінені. А хто на це погодиться? Ці люди зі зброєю, які облаштували своє життя за допомогою «Градів» і «Смерчів»? Вони на це не погодяться, навіть якщо цього захоче Путін», – коментує Микола Козирєв та додає, що існують певні проблеми з проведенням виборів і на підконтрольній частині Донбасу.

«Хоча, за рішенням ЦВК, наскільки мені відомо, у Донецькій області – 91 міська рада, а в Луганській – 31, де вибори не можуть бути проведені. Складність не у факті виборів, а у тому, що там дуже сильно вкорінена стара олігархічна система. Можна прогнозувати, що колишня Партія регіонів переможе там із вражаючим успіхом.

Верховна Рада не має затверджувати список рад, де пройдуть місцеві вибори – народний депутат

У той час, коли влаштувати українські вибори на окупованій частині Донбасу наразі не є можливим, у законотворців виникають суперечки щодо проведення виборів на контрольованій Україною території Донбасу. Зокрема, за словами голови комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергія Власенка, депутати допустили антиконституційну норму у постанові про оголошення чергових місцевих виборів. У ній йдеться про те, що рішення Центральної виборчої комісії, в яких місцевих радах на підконтрольній території Донеччини і Луганщини будуть проводитись вибори, затверджуються Верховною Радою. Тому на засіданні парламенту в середу депутат пропонував прибрати її, бо це може вплинути на законність виборів.

«Сьогодні немає юридично визначеного переліку, де вибори проводяться на українській території Донецька і Луганська, а де – ні. Постанови ЦВК, які були прийняті майже місяць тому, не набули чинності, оскільки вони нібито мають бути затверджені Верховною Радою, а це є не конституційно. Для того, щоб вибори на підконтрольній території були проведені легітимно, цю поправку треба відмінити», – упевнений Сергій Власенко.

Водночас народний депутат Олег Ляшко назвав таку ініціативу спробою легалізувати незаконні дії ЦВК, а представник «Опозиційного блоку» Олександр Долженков – «узурпацією влади» в руках ЦВК.


На цю ж тему:

07.10.2015
«Київ може маніпулювати «ДНР» і «ЛНР» – експерт

Російські політологи Станіслав Бєлковський і Микола Петров розповіли про «вибори» в «ДНР-ЛНР» і формулу повернення Донбасу до складу України далі
07.10.2015
Уроки хорватського досвіду амністії сепаратистів для України

В Хорватії амністували сепаратистів, за винятком тих, хто скоїв воєнні злочини далі
07.10.2015
Порошенко: скасування «виборів» сепаратистів зберігає шанс на дипломатичне врегулювання

Завдяки зусиллям українських військових та дипломатів вдалося досягти призупинення воєнних дій, однак війна ще не закінчена – президент далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG