Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці окупованого Донбасу заговорили про закриття проектів «ДНР» і «ЛНР»


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«А заради чого весь цей час відбувались воєнні дії?» – мешканка Донецька про «перенесення виборів»

Заяву представників угрупувань «ДНР» та «ЛНР» на переговорах у Мінську про «перенесення виборів» на тимчасово окупованих територіях, доволі неоднозначно сприйняли на підконтрольних сепаратистам територіях. Денис Пушилін та Владислав Дейнего 6 жовтня заявили, що місцеві вибори на теренах, котрі наразі контролюють угруповання «ДНР» і «ЛНР», відбудуться тільки наступного року. Ватажок угрупування «ЛНР» Ігор Плотницький результат домовленостей у Мінську та Парижі називає найкращим варіантом для «республік», водночас рядові мешканці тимчасово окупованих територій заговорили про злив проектів «ЛНР» та «ДНР».

Так звані власні «вибори» на теренах, підконтрольних угрупованню «ДНР», були заплановані на 18 жовтня, а на окупованій частині Луганщини – на 1 листопада. Втім, на останній зустрічі Тристоронньої контактної групи представники «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін та Владислав Дейнего повідомили, що «вибори» переносяться на початок 2016 року і наголосили, що таке рішення ухвалене за підсумками зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі.

Ватажки сепаратистів переконують місцевих мешканців, що домовленості – це здобуток бойовиків, а от повернення регіонів під контроль теперішньої української влади заперечують. Керівник угрупування «ЛНР» Ігор Плотницький також заявив, що, аби вибори за українським законодавством на Донбасі відбулись, українська сторона зобов’язана гарантувати амністію для учасників бойових дій, ухвалити закон про особливий статус для окупованих територій, а також узгодити з сепаратистами закон про місцеві вибори.

«Умови Мінських домовленостей, яких ми добивались, і які Україна підписала – для нас найкращий варіант, не проливаючи крові забрати всі свої території. По-перше, ніхто нас не здає. По-друге, ми не здаємось. А а по-третє, ми не дарма проливали кров, щоб йти назад до бандерівців. Не буде цього», – заявив Плотницький.

Заради чого руйнувались домівки і гинули люди? – мешканка Донецька

Втім, така позиція ватажка угрупування «ЛНР» різко дисонує зі ставленням місцевого населення до «перенесення виборів». Мешканці окупованих територій погодились поспілкуватись із журналістами Радіо Свобода, однак, лише на умовах анонімності, адже остерігаються, що через коментарі українським медійникам вони можуть постраждати. Відтак, ми не називатимемо їхніх імен.

За словами однієї з мешканок Донецька, люди навіть попри можливість припинення бойових дій, негативно сприйняли мінські домовленості і перенесення «виборів». За словами донеччанки, місцеві чи не вперше відкрито заговорили про «злив та закриття проектів».

Вже піднялось, умовно кажучи, виття, через питання – а де ж те, через що на Донбасі півтора року все це відбувалось

«Вже піднялось, умовно кажучи, виття, через питання – а де ж те, через що на Донбасі півтора року все це відбувалось. І це питання ставлять всі прихильники відділення від України – а заради чого власне весь цей час відбувались воєнні дії, гинули люди і руйнувались домівки, якщо все одно «республіки» будуть повертати в Україну», – розповіла донеччанка.

Всі розуміли, що «вибори» були фікцією – мешканець Донецька

Ще один мешканець обласного центру розповів, що місцеві жителі, які підтримують сепаратистів, навіть попри бажання якнайшвидшого закінчення бойових дій, все ще сподівались на збереження за окупованими територіями так званого «республіканського статусу», а перенесення «виборів» вказує на протилежне і «дискредитує теперішню «владу» в Донецьку».

Щоправда, додає, навіть до новин про перенесення, місцеве населення не надто вірило у проведення чесних виборів. За його словами, попри значну кількість політичної агітації, яка досі висить на вулицях міста, справжньої передвиборчої боротьби не було.

Всі прекрасно розуміли, що навіть ті «вибори», які збирались проводити 18 жовтня, – це була цілковита фікція

«Всі прекрасно розуміли, що навіть ті «вибори», які збирались проводити 18 жовтня, – це була цілковита фікція, і там, в принципі, і голосувати ні за кого. Ясна справа, що кандидатури вже розставлені, і навіть агітація йде тільки за конкретну людину в конкретному місті. І більше ніякої інформації ніде не з’являлось. Але як вони тепер збираються це пояснювати, що навіть ці люди вже не мають значення і їх просто будуть знімати з білбордів. Я, чесно кажучи, не уявляю, як це будуть пояснювати Пушилін або Захарченко», – розповів чоловік.

За словами представників угруповань «ДНР» та «ЛНР», нові місцеві вибори на окупованих територіях, можуть відбутись 21 лютого 2016 року.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG