Доступність посилання

ТОП новини

Для чого міський виборчком Дніпропетровська змінив «прописку»?


Комісія на виборчій дільниці починає підрахунок голосів. Фото з архіву
Комісія на виборчій дільниці починає підрахунок голосів. Фото з архіву

Міська виборча комісія Дніпропетровська змінила адресу, кандидати й спостерігачі обурені можливістю для зловживань

Дніпропетровськ – Дніпропетровська міська виборча комісія змінила «прописку»: з будівлі міськради, де вона працювала багато років поспіль, вона переїхала до кімнати в обласній раді. У територіальній виборчій комісії стверджують: нічого дивного в цьому немає, змінили адресу на ту, за якою зареєстровані за документами. Між тим учасники виборчого процесу й спостерігачі вбачають у цьому «новосіллі» порушення рівності виборчого права. До того ж, тепер не виключають тиску на комісію з боку депутатів з одного політичного табору, які мають в обласній раді більшість й можуть користуватись безперешкодним доступом до будівлі.

Для чого міський виборчком Дніпропетровська змінив «прописку»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Проспект Кірова, 2, будівля обласної ради, кімната 421. Такою є адреса міської виборчої комісії Дніпропетровська, за офіційними даними ЦВК. Між тим упродовж останніх років міськвиборчком розташовувався за зовсім іншою адресою – на головному проспекті міста, в будівлі міськради.

У міській виборчій комісії пояснюють: змінили адресу не з примхи. Нічого дивного в переїзді в іншу будівлю немає, зазначає голова комісії Юрій Подлєсний: за документами, міській ТВК і належить бути в обласній раді. В новому приміщенні вже обжились і змінювати його не планують, сказав керівник комісії.

Нам – аби зручно працювати, аби нам ніхто не заважав і не порушував закон
Юрій Подлєсний

«Коли я приймав справи від попереднього голови комісії, там була юридична адреса вказана: державна реєстрація – проспект Кірова, 2. Був доданий лист Михайла Охендовського. Згідно з цим, ми і стали працювати. Ми вже тут обжились. Нам – аби зручно працювати, аби нам ніхто не заважав і не порушував закон», – зазначив Юрій Подлєсний.

Будівля Дніпропетровської міської ради, де донедавна розміщувалася міська виборча комісія
Будівля Дніпропетровської міської ради, де донедавна розміщувалася міська виборча комісія

«Пройти можна… після скандалу»

Однак неочікувана передислокація міськвиборчкому викликала обурення активістів міських громадських організацій, партій та незалежних спостерігачів.

Формально це не суперечить виборчому законодавству, зазначають в громадянській мережі «Опора», однак на рівність виборчого права впливає. Довгостроковий спостерігач «Опори» в Дніпропетровську Денис Давидов розповідає про інциденти, які вже мали місце. Обласна рада – об’єкт обмеженого доступу, каже він, увечері, коли закінчується робочий день посадовців, до будівлі не потрапиш. Журналісти й спостерігачі вже стикались з проблемами: щоб пройти до комісії якось довелось навіть викликати міліцію.

Події не є порушенням закону, але викликають багато питань з точки зору статті 71 Конституції України – про рівність виборчого права
Денис Давидов

«Цікаві події, які не є порушенням закону, але викликають багато питань з точки зору статті 71 Конституції України – про рівність виборчого права. Міська виборча комісія переїхала з приміщення міськради до облради. Чим це викликано, ніхто не пояснив. Ми декілька разів зіштовхувалися з проблемами допуску суб’єктів виборчого процесу в приміщення виборчої комісії. Коли закінчується час роботи облради, потрапити до комісії неможливо, доводиться викликати міліцію, здіймати скандал і лише так потрапляти на засідання», – розказав спостерігач.

Дніпропетровський міськвиконком звернувся до суду, аби повернути комісію в «рідні пенати». Представники позивача пояснили: відповідно до закону «Про місцеве самоврядування», міська рада, а не обласна має надавати приміщення для роботи виборчкому й забезпечувати її необхідним обладнанням. Однак суд цей позов не задовольнив.

«Режимний об’єкт» – вибачте, це звучить досить дивно»

Колишній працівник органів держбезпеки Вадим Кобиляцький зазначає: те, що громадяни не мають вільного доступу до будівлі облради та міськвиборчкому, є суттєвим порушенням. Обласна рада, стверджує він, не є режимним об’єктом.

Коли ми зайшли все ж до будівлі обласної ради, підійшли до кімнати, де працює комісія, шлях нам перепинили двоє автоматників в камуфляжі й сказали, що комісія на засіданні
Вадим Кобиляцький

«Справді, я був в обласній раді, пропускний режим там став жорстким до неможливості. Вийшов представник, оголошує, що будівля обласної ради – це режимний об’єкт. Я служив в органах державної безпеки 29 з лишком років, я знаю, що таке режимний об’єкт і як про це оголошують. Коли будівля обласної ради, де працюють обрані людьми депутати, куди навіть при Януковичі був вільний доступ, оголошується режимним об’єктом, – вибачте, це звучить досить дивно. Коли ми зайшли все ж до будівлі обласної ради, підійшли до кімнати, де працює комісія, шлях нам перепинили двоє автоматників в камуфляжі й сказали, що комісія на засіданні», – зазначив Кобиляцький.

Будівля Дніпропетровської обласної ради – режимний об’єкт?
Будівля Дніпропетровської обласної ради – режимний об’єкт?

«Начебто незначний момент, що може вплинути на підсумок виборів»

Те, де наразі працює виборча комісія, може вплинути загалом на результати місцевих виборів у Дніпропетровську, заявляє представник громадської організації «Євромайдан – Дніпро» Ігор Руденко. На його думку, депутати політсили, яка складає більшість в облраді, мають можливості тиснути на комісію.

Так не повинно бути, щоб міська і обласна виборчі комісії перебували в одній будівлі, яку контролюють колишні члени однієї партії. Хотілося б відійти від сталінських догм – «не важливо, хто і як голосує, важливо те, хто рахує»
Ігор Руденко

«Уперше за чвертьстолітню історію сучасної України в Дніпропетровську в обласному центрі міська виборча комісія змінила своє місце розташування. З одного боку, це дивно, нерозумно, незрозуміло. Але, зібравшись активом міста та розібравшись у ситуації, ми дійшли висновку, що це, швидше за все, політична акція. На перший погляд, начебто незначний момент, але він може вплинути на підсумок виборів. А саме: всі ми знаємо, що переважна більшість депутатів обласної ради і її керівник – це представники колишньої Партії регіонів. Так не повинно бути, щоб міська і обласна виборчі комісії перебували в одній будівлі, яку контролюють колишні члени однієї партії. Хотілося б відійти від сталінських догм – «не важливо, хто і як голосує, важливо те, хто рахує», – заявив Руденко.

Поки ж міська виборча комісія продовжує працювати в будівлі обласної ради. Але на споруді досі немає жодних табличок, які б свідчили про це.

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. У Дніпропетровську станом на 2 жовтня, міська виборча комісія зареєструвала 30 кандидатів на посаду міського голови та 17 партій, які братимуть участь у виборах до міськради.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG