Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії Путіна вистачить на кілька місяців – прогноз експерта


Російські військові літаки Су-25 на базі у Сирії поблизу Латакії. 6 жовтня 2015 року
Російські військові літаки Су-25 на базі у Сирії поблизу Латакії. 6 жовтня 2015 року

Російська кампанія в Сирії є прямим наслідком неможливості продовжувати війну в Україні, вважає експерт Atlantic Council

На думку Деймона Вілсона, Путін схибив в розрахунках в Україні у першу чергу через санкції – російська економіка реально від них страждає. А у січні ЄС має прийняти рішення щодо їх продовження. До того ж, Путін не зміг легітимізувати так звані вибори у «ДНР» та «ЛНР».

«Але Путін залишає за собою можливість відновити конфлікт, коли йому це буде потрібно. І це фундаментальна проблема», – каже експерт.

На поведінку Путіна в Парижі вплинула його зустріч з Обамою в Нью-Йорку. Вілсон каже, що знає, про що вони говорили.

Закінчення конфлікту в Україні виключно залежить від рішення Путіна

«Президент Обама використав зустріч, щоб донести до Путіна чіткий меседж: його не цікавлять деталі мінських угод, йдеться не про юридичні зобов’язання сторін. Головне, що закінчення конфлікту в Україні виключно залежить від рішення Путіна. З того, що я чув про зустріч у Нью-Йорку, президент Обама чітко і прямо заявив: завершення цієї кризи повністю залежить від рішення Кремля», – зазначив Вілсон.

Російська кампанія в Сирії є прямим наслідком неможливості продовжувати війну в Україні, вважає експерт. Несподівану тишу в Україні, де нібито відбувалося протистояння Росії зі США та місцевих «повстанців» з «фашистами», важко пояснити російському телеглядачеві, але можна перенести його увагу на щось інше.

Він використав дії в Україні як величезну медійну кампанію, щоб підкреслити джерело своєї легітимності, щоб промити мізки російському населенню, що лише Путін може захистити їх інтереси

«Він використав дії в Україні як величезну медійну кампанію, щоб підкреслити джерело своєї легітимності, щоб промити мізки російському населенню, що лише Путін може захистити їх інтереси. Далі він скористався можливістю у Сирії, щоб силою заявити про російські інтереси, місце Росії у світі і щоб сам Путін міг вступити у глобальну міжнародну дипломатію. Більшість західних політиків та аналітиків недооцінюють важливість дій у Сирії для внутрішньої політики Росії. І насправді він не настільки переслідує російські інтереси, скільки намагається завадити Америці переслідувати свої», – робить висновок експерт.

Росія має й інші причини, які спонукали її розпочати військові дії в Сирії. Але жодні з них не виправдовують ризики, на які Путін наражає Росію, переконаний експерт. Путін обмінює переваги для себе особисто сьогодні на трагедію для російського народу завтра.

Він думає, що йому це зійде з рук, він думає, що Заходу не вистачає лідерства, волі, щоб відповісти на його провокації. Це може бути величезним прорахунком

«Я не думаю, що може бути війна між Росією та Сполученими Штатами, але з тактикою, яку обрав Путін, цього не можна виключати. Він підготував російський народ до війни – це видно з російського телебачення, – аналізує Деймон Вілсон. – Його тактика залякування країн на периферії НАТО небезпечна. У Сирії він безпосередньо заходить в контакт з американськими та турецькими військовими. Я не думаю, що він намагається спричинити війну. Він намагається таким чином досягнути своїх цілей. Він думає, що йому це зійде з рук, він думає, що Заходу не вистачає лідерства, волі, щоб відповісти на його провокації. Це може бути величезним прорахунком. Схоже, що у Сирії Путін може успішно діяти пару місяців, але ця ситуація для нього дуже невигідна».

Те, що Кремль переключив свою увагу з України на Сирію зовсім не означає, що це має зробити і Білий дім. Вілсон вважає, що Вашингтон має надати понад 4 мільярди доларів допомоги – як кредитні гарантії, так і гранти, надати Україні летальну зброю, а Обамі варто особисто завітати до Києва. Також США мають здійснювати більш цілісну політику протистояння російській кампанії дезінформації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG