Доступність посилання

ТОП новини

Нуланд не змогла пояснити, чому з Росії можуть зняти санкції


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Сполучені Штати готові й надалі підтримувати Україну і сприяти мирному врегулюванню на базі мінських угод – американські урядовці звітували у комітеті із закордонних справ Конгресу

Мінські угоди – шлях до миру. Але зброя для України – знак «стоп» на шляху Путіна до війни. На цьому наполягають американські експерти і дипломати.

«Україна потребує військової підтримки аби захиститися. Відтіснити підтримуваних Росією сепаратистів і також Москву», – заявила Пола Добрянська, колишня заступниця держсекретаря США.

Треба, щоб Путін усвідомив, якими можуть бути наслідки його дій
Кліфорд Бонд

«Я особисто переконаний, що летальне захисне озброєння для України варто розглянути. Мінські угоди були підписані тоді, коли кількість полеглих російських солдатів різко пішла вгору. Треба, щоб Путін усвідомив, якими можуть бути наслідки його дій. А нині він цього не розуміє», – каже координатор програм допомоги США в Україні Кліфорд Бонд.

Однак помічниця держсекретаря Керрі Вікторія Нуланд вірить у силу мінських угод. Бо якщо їх повністю імплементують – виграють усі сторони.

«Я турбуюся, що буде, якщо домовленості не будуть дотримані? Адже кінцева мета Путіна – або мати де-факто квазі-анексію на Сході, або хоча б такий собі ланцюг, за який можна потягнути щоразу, як президент Порошенко та українці захочуть піти на Захід. Так що ми будемо робити з Росією?» – запитав Роберт Менендез, сенатор від штату Нью-Джерсі.

Санкції Сполучених Штатів і ЄС залишатимуться, якщо Росія не виконає мінських угод до 1 січня
Вікторія Нуланд

«Санкції Сполучених Штатів і ЄС залишатимуться, якщо Росія не виконає мінських угод до 1 січня 2016 року. Вони глибоко вражають російську економіку. Якщо ж насильство відновиться, будуть нові захоплення територій, то будуть і додаткові санкції. Якщо ж будуть проведені фальшиві вибори на захоплених територіях – ми говоритимемо про посилення санкцій», – сказала помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Якщо ж Росія виконає свою частину мінських угод, Захід скасує санкції. «І це все?» – запитав сенатор Коркер. Він також вважає, що Росія повинна заплатити Україні репарації.

«Я сподіваюся, що ми не надсилаємо Росії сигнали про те, що вона може приходити у такі країни, дестабілізовувати їх, а потім піти і бути звільненими від усіх санкцій», – сказав сенатор Коркер.

Чіткої відповіді на це він не отримав. Натомість Вікторія Нуланд запевнила: Сполучені Штати не залишать Україну. Вже зараз Київ робить великі успіхи на шляху реформ. Якщо влада дотримуватиметься зобов’язань, новий етап фінансової допомоги не забариться.

«Якщо Україна і надалі дотримуватиметься обраного шляху, цієї зими ми звернемося до конгресу з проханням підтримати третій пакет кредитних гарантій для України. Умови для цього прописані у наших домовленостях з Україною. Найперше – це імплементація антикорупційних заходів», – зазначила Вікторія Нуланд.

Серед найважливіших кроків, які повинен зробити Київ, Нуланд називає очищення генеральної прокуратури, призначення спеціального прокурора з питань розслідування корупційних злочинів та реформування газового сектору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG