Доступність посилання

ТОП новини

Кремль не контролює повністю ситуацію в «ЛНР» та «ДНР» – російський експерт


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«У Кремлі, швидше за все, вже прийняли рішення згортати проект Новоросія – через санкції та масову втечу економічно активного класу з Донбасу»

Денис Соколов, соціолог Російської академії наук, нещодавно повернувся зі сходу України. Їздив він туди як антрополог, вивчав збройні формування. «Є військові барони, які контролюють фінансові потоки на чолі із Захарченком та наближеними до нього людьми. Якщо ти хочеш якимось чином залишитися в грі, ти повинен мати армію, в’язницю, ти повинен мати право на вбивство», – зазначив Соколов.

Основа місцевої економіки – повністю криміналізований бізнес. Хоча Москва породила і живить так звані «республіки», Кремль не контролює повністю ситуацію на їхній території, каже соціолог. На людей, у яких є власні армія і в’язниця, складно впливати навіть їх кураторам. «Вони не зацікавлені в згортанні проекту. Тому що їм це загрожує і кримінальними переслідуваннями, і втратою фінансових потоків», – пояснює дослідник.

Ті, хто до цього залучений, багато втратять, якщо це припиниться

Не зацікавлені у фіналі «народних республік» і партнери лідерів сепаратистів у Росії. «Звичайно, уся ця підтримка має серйозну інфраструктуру на території Росії. Це різноманітні фонди, це потоки гуманітарної допомоги, і не тільки гуманітарної допомоги. Це система допомоги «ополченцям», які повертаються на відпочинок, система допомоги «добровольцям». Йдеться про інфраструктуру, розгалужену по всіх регіонах Росії, але зацентровану на Москву. В такій ситуації ті, хто до цього залучений, багато втратять, якщо це припиниться», – каже експерт.

Вони воювали проти України, і вони це чудово розуміють

Абсолютно невизначеною залишається доля рядових членів сепаратистських угруповань – громадян України. У Росії їх бачити не хочуть, в Україні вони терористи. «Будемо воювати, поки воюється», – говорили вони досліднику. «Якщо проект закінчиться включенням «ДНР» та «ЛНР» назад у правовий простір України – будуть судові розгляди. У будь-якому разі ці люди пройдуть через фільтр, а багатьом з них загрожують репресії. Тому що вони воювали проти України. І вони це чудово розуміють», – стверджує Денис Соколов.

А ось місцеве населення, за спостереженнями соціолога, тепер більше хоче бути з Україною: «За відчуттями, відсоток людей, котрі більше схиляються до України, він зростає».

Усі спеціалісти, які можуть знайти роботу за межами тієї воєнної зони, вони всі постаралися виїхати і знайти собі роботу

У Кремлі, каже він, швидше за все вже прийняли рішення згортати проект «Новоросія» через санкції і через масову втечу економічно активного населення з Донбасу. «Тому що збудувати державу на території «ДНР» та «ЛНР» не вийшло. Тому що людей, здатних це зробити, там не залишилося – вони всі виїхали. Малого бізнесу там ніякого немає – підприємці ж усі виїхали. Усі більш-менш освічені мешканці міст, усі спеціалісти, які можуть знайти роботу за межами тієї воєнної зони, вони всі постаралися виїхати і знайти собі роботу. Або в Україну поїхали, або виїхали до Росії, нікого не залишилось», – наголосив Денис Соколов.

На думку соціолога, саме питання подальшої долі місцевих мешканців, які воювали у загонах сепаратистів, може стати ключовим чинником для встановлення тривалого миру й успішної реінтеграції захоплених територій в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG